Sporazum o projektnem sodelovanju med vladno koalicijo in Levico predvideva ukinitev študentskih servisov in velike spremembe na področju študentskega dela. Se obeta konec študentskih servisov in študentskih organizacij?

Eden izmed glavnih projektov Levice je odprava prekarnosti, v sklopu te pa temeljite spremembe ureditve študentskega dela. Ta prinaša tudi ukinitev študentskih servisov, kar bi lahko dočakali že na začetku letošnjega poletja.

Z ukinitvijo študentskih servisov do višjih štipendij

Razlog ukinitve naj bi bil zagotavljanje sredstev za dvig štipendij, posredovanje študentskega dela pa naj bi po novem potekalo le še preko Zavoda RS za zaposlovanje.

Čeprav ima po zakonu nalogo posredovanja občasnega dela dijakov in študentov Zavod RS za zaposlovanje, v praksi to nalogo opravlja koncesionarji, ki prek pobiranja provizij (ta znaša 3,795 % vrednosti dela) letno dobijo okrog 10 milijonov evrov za kritje stroškov opravljanja svojega dela.

S prenosom posredovanja vsega študentskega dela na zavod za zaposlovanje naj bi zagotovili kar 7 milijonov evrov dodatnih sredstev za štipendije.

Soboškemu servis v enem letu 86 tisoč evrov

Zanimivi pa so tudi podatki o tem, kolikšen tržen delež ima posamezni študentski servis, koliko študentov in dijakov 'pokriva' ter kolikšna so bil bruto izplačila servisom.

Daleč največji, med 24 študentskimi servisi v Sloveniji, je ljubljanski študentski servis, katerega tržni delež je tudi najvišji. Ta znaša več kot tri petine, natančneje 60,93 odstotkov. Na njihov študentski servis je prijavljenih kar 461.254 študentov in 232.975 dijakov. Tem je bilo skupaj izplačanih kar 156.804.934,20 evrov bruto. Če pri tem upoštevamo provizijo servisa v višini 3,8 odstotka ugotovimo, da je ljubljanski študentski servis v letu 2017 pobral za šest milijonov evrov provizij, ki jih je porabil za pokrivanje svojih stroškov dela.

Kaj pa študentski servis v Murski Soboti oziroma Mladinski servis Murska Sobota? Ta ima dva zaposlena, tržni delež pa je manj kot en odstotek, in sicer 0,89 odstotka. Vanj je prijavljenih 5747 študentov in 3662 dijakov. Skupno pa jim je bilo izplačanih 2.281.209,24 evrov bruto. Mladinski servis je bil od tega zneska prejel 86 tisoč evrov, iz katerih krije stroške dela za opravljanje dejavnosti.

V severovzhodni Sloveniji je največji študentski servis v Mariboru, ki ima 9,63 odstotni tržni delež, pri njih pa je vpisanih 70.897 študentov in 43.487 dijakov. V študentskem servisu Maribor je zaposlenih 27 ljudi, številka izplačil študentom in dijakom pa je pri številki 24.824.201,91 evra bruto. V letu 2017 je servis prejel dobrih 940.000 evrov, s katerimi krije stroške dela.

Predlog za ukinitev že kmalu na mizi

Po ustreznem prehodnem obdobju bi povsem ukinili posredovanja študentskega dela prek študentskih servisov, med drugimi ukrepi pa je predvidena tudi plačana malica in prevoz za dijake in študente, dvigniti želijo tudi minimalno urno postavko.

Že v mesecu aprilu naj bi bil vložen redni zakonodajni postopek za ukinitev študentskih servisov, junija pa je predviden že sprejem.

Se torej obeta konec študentskih servisov in s tem posledično tudi konec študentskih organizacij kot jih poznamo danes?

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobočanec 75 (nepreverjen)

Končno nekaj pametnega z Levice, ker so študentski servisi samo bogateli na naših plečih. Podpiram ta predlog, če jim bo to uspelo.
Predlagal bi tudi, da se LJUDSKIM UNIVERZAM, ki so posejane po SLO, prekine financiranje iz državnega budgeta, ker samo jemljejo delo osnovnim in srednjim šolam.

Tinka13 (nepreverjen)

Podpis pod vaš komentar! Dijaki in študentje so težko prislužen denar v bistvu delili z njimi skoraj na pol. FIna in dobro plačana dela, pa so v večini itak bila rezervirana za "deco elite" in prijateljev!

In reply to by sobočanec 75 (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

moja baba štefa vedno
najame sudentski servis
za pucanje stanovanja

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Takšno svinjarijo kot jo imate vi doma
ti še trije študentski servisi ne spucajo
Če imaš dušo umazano ti nemre pomoč
noben študentski servis
ampak moraš iti na pucanje duše k gospodu Župniku

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

Telige (nepreverjen)

Zdaj pa se že san s seuf štukaš. Debil eden.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Kaj se dogaja s Slovenci? Trije komentarji in sam sarkazem, smo res tako na dnu ali imamo toliko smisla za humor?
Študentski servisi so poznani samo pri nas, če prav vem. Študentom dat ugodne pogoje za najem kredita in naj lepo v miru študirajo. Prav tako uredit pogoje, da delodajalec lahko študenta zaposli in odpusti, ko ga nebo potreboval. Sicer ne poznam področja a sem slišal, da so študenti izenačeni z delavci z vsemi pravicami. Zavedati se moramo, da bo v vsakem primeru nekdo nekaj zaslužil.

brekaš (nepreverjen)

"Študentom dat ugodne pogoje za najem kredita in naj lepo v miru študirajo. "

Ti si redno smejšen. :)

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Serpi (nepreverjen)

To bi rad videl. To je samo predlog, bomo videli kaj bo nastalo iz tega. Če dobro berete je na koncu vprašaj. ??

butalec (nepreverjen)

Prva prava poteza vseh naših butalskih vlad!
Deci dati štipendije, pa naj redno študirajo, nej do 30. leta starosti.
Tisti, ka pa "nemre" izpitov napraviti, pa je pač nej za študij, pa naj ide za nekšoga rokodelca.
Aja, te de delati mogo, filo de zofe, nede filozof!
Samo v Sloveniji pa v Indiji deca delajo, starši so pa brezposelni!
Delo - takšno in drugačno - pa naj riktajo ove gospe, zaposlene na Zavodi za zaposlovanje, da jim v službi ne bo dolgčas!
Ti "študentski servisi" so pa itak sami paraziti - iz blaznih dobičkov si kupujejo jahte, Belvedere... ka nemo dale!
Držim pesti, da jim to grata!!

sunce van japansko (nepreverjen)

Drži. Samo ka de pa te ova gospa zdaj delala, če njoj delovno mesto ukinejo?

In reply to by butalec (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Noge bo narazen držala

In reply to by sunce van japansko (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ta dva, ki sta na soboškem študentskem lahko še cuj zemejo na Zavod za zaposlovanje in iz njega naredijo to, kar bi moral biti - BORZA DELA!!
Ali pa lahko ostaneta brezposelna - kaj sta dva proti 6.500 - desetletje nazaj vrženih na cesto iz Mure, pa še prej Pomurke, pa Panonije,......

In reply to by sunce van japansko (nepreverjen)

Pomurc (nepreverjen)

Je že pred leti hotela vlada narediti red na tem področju, pa je SDS napumpala dijake in študente, da so razbili parlament in je vse skupaj padlo v vodo. Mogoče bo SDS spet poskušala z rušenjem.

Mura je večna (nepreverjen)

napumpali so ti študentje mamo

In reply to by Pomurc (nepreverjen)

No name (nepreverjen)

Verjetno tvojo.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

rhrhrh (nepreverjen)

Red na tem področju je vlada hotla narediti z ukinitvijo vsega študentskega dela. Kar je malo drugače kot ukinitev posredinikov in bogatenje ljudi, ki sedijo v pisarni 6 ur na dan pa jih podjetja kličejo naj seznam naredijo.

Mladinski servis murska sobota je rabil 15 let, da je od teh 90 tisoč, ki jih zasluži vložil 500€ v prenovo spletne strani. Tak da si lahko mislimo vsi, kolko je od teh 90 tisoč mel neto. On pa 2 študenta. Hmm.

In reply to by Pomurc (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Že zdavnaj prekesno. Študenti naj delajo, če majo volou pa čas ampak delodajalec naj jih zaposli direktno in njim direktno plača tak plačo kak socialni transfer v isti višini kak vsakomi drugomi delavci pa še delovna doba njin mora iti kak normalno zaposlenomi.

bokdoodgovarjal? (nepreverjen)

https://www.vestnik.si/zkts-murska-sobota-nekdanji-usluzbenki-vsaj-20-t…

Pa zakaj bi delat hodil, če gospa z Zavoda poskrbi, da dobiš cvenka...........
Pa kaj nimajo prostih delovnih mest v Sexpanoju, da bi jo namestili tja?
Kaj mislite............. bo kdo za to odgovarjal? (nadzornica-povezana, Direktorica-povezana,.....)

Pikica pokica (nepreverjen)

Moje mnenje pa je takšno. Študent naj študira in naj ne dela, ampak naj prejme solidno štipendijo. Če mu ni za študirati, naj študij pusti in si poišče službo. Socialne podpore pa naj prejemajo tisti, ki so rejsan nej zmožni za delo, ostalim socialne ukiniti. V moji vasi živijo takšne mlade kuge zamazane, ka so zmožne za delo, pa rajši doma ležijo. Njim vzeti podporo, če pa ne boš delala, pa pač nede evrckov.

bejba--- (nepreverjen)

Točno to sem ščel tudi sam napisati, naj ima misel pri študiju nej pa pri delu!! Vsak študent zelo dobro živi tudi brez študentskih del in to vsi dobro vemo.

bejba--- (nepreverjen)

Točno to sem ščel tudi sam napisati, naj ima misel pri študiju nej pa pri delu!! Vsak študent zelo dobro živi tudi brez študentskih del in to vsi dobro vemo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice