Pečečnik pričakuje odločitev danes, Sod bo razpravljal šele v ponedeljek

Ponudba predvideva ustanovitev novega podjetja, ki bi od Mure kupilo proizvodni obrat v Murski Soboti in pisarniški obrat v Ljubljani skupaj z zalogami in stroji, za to pa je pripravljen plačati 16 milijonov evrov. Poleg tega bi za lažji zagon novega podjetja zagotovili še 10 milijonov evrov svežega kapitala, v novem podjetju pa bi zaposlili 1300 delavcev po njihovem izboru, ki bi nadaljevali z obstoječo proizvodnjo, je povedal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ponudba je po njegovem "korektna, državo pa stane zelo malo v primerjavi s tem, če gre Mura v stečaj". Pečečnik je še dodal, da bi sam stečaj Mure stal od 40 do 50 milijonov evrov (samo odpravnine 20 milijonov).

Tudi Pečečnik nima čudežne palčke

»Je pa res, da čudežne palčke ni, je samo realnost, ki jo moramo začrtati tako, da bo dolgoročna,« je danes povedal Pečečnik, ki si je želel z nakupom osvežiti blagovno znamko na nekdanjem jugoslovanskem trgu, poiskati partnerje za dodelavne posle in usmeriti Muro v bolj komercialne vode. Del zadnjega cilja bi bile otvoritve dveh trgovin Mura Outlet, po ena v Murski Soboti in Ljubljani.

Podlesnik ni bil obveščen

Murin prokurist Zdenko Podlesnik je danes demantiral navedbo, da je Pečečnik edini doslej, ki je karkoli konkretnega pripravil za rešitev Mure. Podlesnik je namreč v začetku julija predstavil 11 milijonov evrov vreden program po katerem bi v Muri ostalo 1415 delavcev. , ker da je bil program, vreden 11 milijonov evrov in po katerem bi v Muri ostalo 1415 delavcev, narejen že pred mesecem dni. Podlesnik pravi, da ga okoli pogajanj države in Pečečnika ni nihče obveščal, o dogajanju naj bi bil obveščen le iz medijev.

Vlada ima glede Pečečnika pomisleke

Po seji vlade je minister za gospodarstvo Matej Lahovnik povedal, da upravni odbor Soda jutri najverjetneje ne bo sprejel Pečečnikove ponudbe za reševanje Mure. Eden od pomislekov, ki ga je izrazila vlada je ta, da bi bila vložka Pečečnika in države nesorazmerna. Poleg tega naj bi po Pečečnikovem predlogu država novi Muri jamčila šivanje uniform, s čimer bi šlo za neposredno kršenje zakona o javnih naročilih in o preprečevanju omejevanja korupcije.

Kdaj bo Lahovnik izrekel besedo stečaj?

Lahovnik je na današnji tiskovni konferenci povedal še, da jim je Podlesnik poslal dopis, da nujno potrebuje 9,5 milijona evrov likvidnostnih sredstev. Brez tega zneska v Muri ne bo julijskih plač. Lahovnik je opozoril, da bi morali Murini nadzorniki in uprava ukrepati v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, da se zaščitijo upniki, predvsem pa zaposleni. Gospodarski minister Lahovnik je povedal, da so možnosti za prisilno poravnavo majhne. »Če ni denarja za plače, če lastniki niso pripravljeni dodatno vlagati, novi potencialni vlagatelji pa tudi ne v obstoječo Muro, bo po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju slej ko prej prišlo do insolventnega stanja,« je povedal Lahovnik, ki se je tudi danes izmikal besedi stečaj. Glede na pomisleke ob Pečečnikovi ponudbi in govorjenju o insolventnosti pa Lahovniku ta beseda zagotovo roji po glavi.

Sod o Pečečniku v ponedeljek

Upravni odbor Soda je danes nameraval opraviti razpravo o ponudbi za reševanje Mure, ki jo je podal Joc Pečečnik. Ta je že včerej povedal, da pričakuje dokončno odločitev do danes. Sod pa je razpravo o Pečečniku preložil na ponedeljek. Omenimo še, da je Pečečnik napovedal, da bo po morebitnem stečaju Mure dal ponudbo za nakup dela proizvodnje.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ivan benk

kak se vö vijdi niti pečečnik nede reševal mure
škoda

vsiftar

Ja, tudi jaz ne vem kje je avtor na 24ur.com videl to novico!?

gorza

Mislin ka si trbej malo bole podrobno prešteti novico na 24ur.com!

http://24ur.com/novice/gospodarstvo/moja-ponudba-bi-drzavo-stala-manj-k…

gorza

Zdaj pa že pa na žurnalu piše nači, ehh počakajmo ka de uradno!

stipko

nevem kako se lahko samo tak objavi nepreverjena novica ! Sobotainfo en velik - !

špej

Objavili smo prve informacije, ki jih zdaj sproti dopolnjujemo.

špej

Sicer pa ni bilo nikjer napisano nič uradnega, ampak v pogojniku.

SP

btw. tudi s 24ur je prišla kao prva novica ka nede vlozil...

5450

Tako je ja... 24ur je poslo mail:

24ur
30.07.2009 12:15
Reševanje Mure
Med vlado in Pečečnikom ni prišlo do dogovora za rešitev Mure, ki bo tako najverjetneje šla v stečaj.

lolek666

Taka če bo njegov predlog sprejet se v bistvu režija celotno skine ali? Se pravi, tu bi bili proizvodni program in to je to?

5450

nej... cela uprava pa to ka je zdaj se skine ja, postavo de pa on svoje lidi ta :)

Eko

Vlada verjetno tega predloga ne bo sprejela

TotenKopf

Pečečnik, daj jurja!

copicar

nič od tega kak se meni zdi so vsi tu lopovi vsi bi radi sebi samo žepke napunoli

arnold_charming

Vsak ki se vsaj malo spozna na ekonomijo hitro ugotovi, da se ta Pececnik dela norca iz cele Slovenije (KIK Kamnik, Steklarna Nova, Mura, zicnice...). Najprej pride kot princ na belem konju, potem postavi nerazumne pogoje in se potem umakne s trditvijo, da niso sprejeli njegovih pogojev. Tako lahko vsak odda ponudbo...mislim da jo bom tudi sam...vzamem hipoteko na hiso, ki bo moj vlozek, od drzave pa pricakujem toliko in toliko miljonov. Super poslovna priloznost, ni kaj.

mile82

arnold..Vsak ki se vsaj malo spozna na ekonomijo, hitro ugotovi da se država dela norca iz Pečečnika in njemi podobnim potencianim vlagateljon... V smisle "ti daj keš, pa te mo mi že neka napravle". Ne pistijo nikoga cuj. Či si nej njihov, lejko napraviš kakši koli načrt pa nede šlo skoz. Tak kak či bi kaj skrivale!

lovemusic

Naj ga pistijo cuj, bo vsaj 1300 delavcev imelo delo. Ka si resno ne vem predstavlati, kak do inači rejšeli tej problem.

pišta

če ne bodo sprejeli njegove ponudbe imajo verjetno boljšo na mizi. Če pa tega nimajo in ne bodo sprejeli njegove pa je čas za ....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice