Od ponedeljka bo pogoj PCT veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je danes določila vlada. Organizatorji dogodkov oziroma shodov bodo dolžni preverjati izpolnjevanje pogoja.

Organizatorji javnih prireditev ali javnih shodov pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev bodo morali ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli, je pojasnila Bratuša. V skladu s tem je vlada spremenila vsebino odlokov, ki bodo veljali do 1. avgusta.

Glede na današnjo odločitev vlade pa bo od 23. avgusta za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oz. neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Po besedah Bratuše bo veljavnost negativnega hitrega testa 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu, kot to velja na primer za prehajanje meje.

"Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Pogoj PCT ostaja za tiste profile zaposlenih, ki imajo stike s strankami. Kdo bo kril stroške za opravljanje hitrih testov za necepljene zaposlene, pa Logarjeva še ne ve.

PCT zagotovilo, da na prireditvi ne boste zboleli

Poudarila je, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo, da so tisti, ki se udeležijo prireditve, varni in ne bodo zboleli. Poleg tega se zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo.

"Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja," je zagotovila, ampak je cilj PCT pogoja zagotavljanje varnosti in zdravja. Zato upa, da bodo organizatorji prireditev dobronamerno vzeli to omejitev in kot del nove realnosti.

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tako se bo na aplikaciji izpisala QR koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kateri pogoj PCT posameznik izpolnjuje.

"Brez sistema PCT si ne predstavljamo, da bi lahko varno izvajali dejavnosti tudi jeseni, ko se pričakuje porast tudi drugih okužb," je opozorila. Po njenih besedah je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa.

Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju

Ob tem je Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato odtlej kakšnih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, pa je prebolel covid-19 z lažjo obliko in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob cepljenju starostnikov v domovih niso beležili kakšnih hujših stranskih učinkov.

Če je cepivo varno in učinkovito za ranljivo skupino, "smo lahko toliko bolj prepričani, da bo cepivo učinkovito in varno tudi za ostale," je dejala. Cepljenje je možnost, ki jo je treba po njenem mnenju izkoristiti. Gre za metodo, ki je najbolj učinkovita za preprečevanje okužb, ne le covida-19, ampak tudi denimo tetanusa in davice. Spomnila je, da smo prav s cepljenjem v preteklosti uspeli izkoreniniti črne koze in skorajda tudi otroško paralizo. Zato upa, da se bomo na podlagi izkušenj s cepljenjem iz preteklosti odločili tudi za cepljenje proti covidu-19.

Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo z dopusta.

Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
neveneven (nepreverjen)

KAKO PA VLADAAAAAAA IN MATEJA LOGAR TO ZNA, DA HITRI TEST ZANESLJIV SAMO 48 UR IN NE VEČ 72 UR ???????????????? ALI JE TO PREVERJENO in TUDI TO, ČE CEPIVO DELUJE BAR 95 procentov se bom šel cepit že jutri ?????????

prebolel korono (nepreverjen)

Ali je to res, da je bil pred časom župan KOBILJA cepljen proti COVIDU in potem nenadoma umrl ???????

nenapamet (nepreverjen)

Župan Kobilja je že prej imel zdravstvene težave s srcem in ob tem tudi nezdrav življenjski slog. To je lahko usodno. Pa ne mešajte ob to še cepljenje. Kakorkoli, škoda za človeka v najbolj ustvarjalnih letih.

In reply to by prebolel korono (nepreverjen)

napamet (nepreverjen)

Procentualno od oka, kelko zrtev novoga virusa je melo podobne tezave(Celo v prvon "vali") ? Samo te je bil vse virus krif. Cepivo pa po defaulti nemre biti?

In reply to by nenapamet (nepreverjen)

nenapamet (nepreverjen)

Evo, tak deluje proticepilska kampanja. Župan Kobilja je MORAL biti cepljen, ker njegova (tragična!) smrt paše v proticepilsko kampanjo! V resnici nihče ne ve ali je bil cepljen ali ne. Še manj pa je dokazljivo, da če bi bil cepljen, da bi umrl zaradi tega. Bo pa ljudski glas potrdil, da je bil cepljen in to en dan prej! Kako bedno, da se še to izkoristi.

In reply to by napamet (nepreverjen)

Hmm (nepreverjen)

Telkoka znas, srčne bolnike so cepili z astra zeneco! Kasneje so jo pa prepovedale, uporabljate na srcnih

In reply to by nenapamet (nepreverjen)

saravrhnik (nepreverjen)

Potrjeno cepivo ga je ubilo.

In reply to by prebolel korono (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Nej san pristaš te vlade, like povedati je pa trbej DOSTA tej pizdarij s cepivom. Tü dan praf vladi, ednouk trbej končati tou sranje, što se nede dau cepiti naj si plača cejlo zdravljenje san, nema vstopa nej v bauto, nej v oštarijo, nitik v službo nej. Naj sidi doma pa premišlavle , zakoj je takši bojazlivec. V istini se tej šteri se ne dajo cepiti edne velki boječlaške. Tak zdaj sen se malo raskoro.

bandit bandit (nepreverjen)

Zanima me klekokrat si se ti v življenji dao cepiti proti sezonski gripi gda so v bolnicaj umirali poleg starejših tudi mlajši. Mogoče si ti tudi keroga od njih okužo z viruson gripe in je zatou mrou. No ka te čujen, kelko krat si se cepo? Pa zakoj nej?

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Cepilec (nepreverjen)

Pa to je nej on kriv če je koga okužo. Saki ma šanso ka se cejpi pa se s ten (mogoče) zaščiti.
Nej je tak ka so cepleni zaščiteni pred covid? Ka so van te zaj necepleni krivi?

In reply to by bandit bandit (nepreverjen)

666 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zaradi necepljenih sploh imamo ukrepe... v Angliji so jih ukinili ker imajo dovolj precepljenosti, kdo pa ni pa pač sam kriv. Pri nas tega ne moremo narediti žal tak ker bi potem ko se bolnišnice napolnijo spet vsi naj.... zaradi anticwpilcev.

In reply to by Cepilec (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

O kako se motiš, v angliji so ukini ukrepe ker je ljudem bilo zadosti in so se bali, da se jim zgodi ulica. Samo to je razlog in nič drugega.

In reply to by 666 (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

clovik, enostavno ti ne dam praf!
Ge mo se verjetno dau cejpiti, ker me drzava indirektno PRISILJUJE K TEMU! SE PA ZAVEDAJTE DA TAU NEJ PRAF!! ZA MENE JE DEMOKRACIJA V SLOVENIJI IN TUDI DOLOCENIH DRZAVAH EU POGRNILA!
HVALA DRZAVI IN HVALA MEDIJEM KATERI SO Z NJENE STRANI PODKUPLENI!

SOBOTAINFO, VAN PA ZELIN, DA VAS OD CEPIVA RUKNE!! TE ENE NAVADNE POSRANE RITI!!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

torej, če se jes kak zdrav človek nemo dal cepiti bon omejeni? tij si priseben v glavi? sicer to se že zdaj dela s ten PCT, kar je tudi strel v prazno... če si betežen ostaneš doma.. čist enostavno.. če što misli, ka pa je rizičen pa se naj cejpi če šče...
pa smejšno je ka je ceplenje "brezplačno", za testeranje mo še pa 1x plačuvali...

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Cepilec (nepreverjen)

Zakoj nebi smel v bolnico ce man placeno osnovno pa dopolnilno zavarovanje?

Pa zakoj se naj cepin, ce so se cepleni tudi ze okuzili s covidon?

Necepleni je nej nikomi nevaren razen sam sebi.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

666 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zaradi necepljenih sploh imamo ukrepe... v Angliji so jih ukinili ker imajo dovolj precepljenosti, kdo pa ni pa pač sam kriv. Pri nas tega ne moremo narediti žal tak ker bi potem ko se bolnišnice napolnijo spet vsi naj.... zaradi anticepilcev.

In reply to by Cepilec (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Kak prvič, zavolo gripe je meralo dosta menje lidi, kak zaradi corone. Kak drujgo proti gripi san se cejpo, pa san te tüj biu fejst betežen. Proti coroni san se cejpo, pa san nej meu nikšij posledic. Napiso san van pa lipou-VSI VI ŠTERI SE NE DATE CEJPITI STE ENE VELKE CMIZDRAVE PIZDE., lidge šteri gledate samo na sfoje haske, boli vas kurac za drujge.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Luna 2 (nepreverjen)

KDAJ,ZAKAJ??????KAKŠNIH 2 DNI JEBO VAM MATER!!!!!!!!!BANDA POŽREŠNA,NEMAN BESED ZA VAS MIJ ŽIVEMO V TAKŠOJ DRŽAVI,FUJJJJJJ!!!!!!!PREBOLELA "COVID" ŽE JANUARJA IN ŠE IZDA MAN PREVEČ PROTITELES ZAJ PA BON HODILA NA TEST VSAKIH 2 DNI??????ČE DO ŠOLNIKI MELI PLAČANO GE SO PA NAŠI SINDIKATI ZA NAS RAJO,KERI VAN VSEN DAVLEMO OD TEH SOCJALNIH PLAČ!!!!!!!!!!NEMO SE CEPILA PA ČETUDI BON PLAČUVALA NA 2 DNIJ TAU NEDE TRAJALO!!!!!!!SO POZITIVNI MLADI BREZ SIMPTOMOV,,,,,,STAREJŠE PA STE NA SILO PO DOMOVAH POCEPILI,,,,,,,SUŽNJI SMO LASTNOJ DRŽAVI........ŽALOSTNO KAMA SMO PRIŠLI!!!!!!!!SLOVENČEKI AJMO MA ULICE
LE VKUP LE VKUP UBOGA GMAJNA

666 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Revica boga... misliš da samo v Slo imamo ukrepe? Si pa res višek inteligence potem.

In reply to by Luna 2 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ka pa lažeš, pa nakladaš, ka misliš ka smo mi doj po župi prplavali. Praviš ka maš dosta protiteles, ja što ti jih pa meri, ka jih s toplomerom mejriš. Ajde ne seri, vej pa takši test pride več 10 eurov.
Za proti telesa boš mejla, za test pa nej. Daj bi ti gmajno z nogami v zrak-SLOVENČIKA, ah pa što de te jebo.

In reply to by Luna 2 (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

PA SE VSEM DRUSTVOM, NEVLADNIM ORGANIZACIJAM...A BOSTE SEDAJ SPROZILI REFERENDUM, KER DRZAVA DELI LJUDI NA TISTE KATERI IMAJO GRATIS CEPLENJE IN TISTE KATERI SI MOREJO PLACATI!!!

Jarapajo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vse levnuhare cepiti ali pa njin socialo kraj pobrati. Levnuhrski anticepilci ga samo serejo okoli.

Žižek M. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ceplenje je zastonj, torej izgovorov več ni.
Veljavnost hitrih testov znižati na 24ur. Plačljivi testi za vse, tudi šolnike in zdravstvene delavce.
Ni testa ni službe, pa da vas vidim budale anarhistične.
Najhujše, pa so nekatere medicinske sestre, so med najmanj cepljenimi in ne samo, da ne cepljene ogrožajo bolnike, še antipropagando širijo.

Jebe se meni za politiko, na volišča ne hodim, Ima pa golobučnikova vlada z ukrepi prav. Ne prenašam pa anarhistov in fb kovid strokovnjakov.

NATEG (nepreverjen)

Ti si pravi strokovnjak! Si poslušo keroga NEPLAČANOGA??? Si vido kakšno soočenje doktorof za in proti???? Cepi se ti 598452 x! CEPLJENJE naj je PROSTOVOLJNO,L UKREPA PA SE NAJ TAKOJ ODPRAVIJO! Što je ceplene pa ma masko je zaščiteni, GOTOVO! Što pa se boji pa se naj zapre v klejt, da številko pa ga pozovemo, da de gotovo! DOSTA ZAJEBANCIJE! ULICA!

In reply to by Žižek M. (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Ojoj, si pa res pokazal vso intiligenco, ki jo premoreš. Žališ vsepoprek in tak folk se potem cepi, ker s svojo glavo itak ne ve misliti. Na koncu je pa na to še ponosen in drugim vsiljuje svojo miselnost ostalim. Taki ste cepilci, mi, ki se ne mislimo cepiti ne vsiljujemo svoje miselnosti, samo opozarjamo, da ni vse tako kot nam skušajo prikazati razne kaste.

Me pa zanima kaj bo, pa upam da do tega ne pride, ko se izkaže da cepiva niso varna in bodo cepljeni imeli razne stranke učinke in probleme z zdravjem in to dolgoročne? A bo takrat prav, da vsi plačujemo za njih? Po mojem ne, ampak je potrebno zahtevati odgovornost od države in korporacij, ne pa da ta denar gre iz zdravstvene blagajne.
Pa še nekaj cepilci, če zahtevate da si naj mi plačamo zdravljenje potem je prav da si tudi vi plačate če iamte zaradi cepljenja probleme, ne pa takoj po cepljenju dva tedna na bolniško in k zdravniku jokat da imate probleme. Samo toliko v razmislek.

In reply to by Žižek M. (nepreverjen)

Karmen Filipović (nepreverjen)

Umiraaaam🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by Žižek M. (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka bi ti vsi od korone pocrkali...
Tij pa ka se zadušiš v lastni slini

normalen (nepreverjen)

Me zanima kaj bojo drugo leto rekli cepljeni.
Raje poližem wc školjko kot pa družino korona virus v žilo.
ko pa bojo problemi pa bo kriv xxx virus.
Kateri virus pa mutira na 5 mescev.

Strahopetec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Idi pa lizi ,pa ka te mij cepleni tebe vidimo za eno leto vijdin kak bos viditi,saj ze zaj si nej neksi presezek pa lp

In reply to by normalen (nepreverjen)

qpapapa (nepreverjen)

pa saj 48 ur to je ze sedaj veljalo, za nas smrtnike, ki ne sluzimo silingov

placajteee (nepreverjen)

Med šestimi slovenskimi mesti je v mednarodni raziskavi o uporabi prepovedanih drog za leto 2020, opravljeni z analizo odpadnih vod, najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina v Ljubljani, amfetamina pa v Velenju.

Januzaj (nepreverjen)

Logarova... Spizdi...Ti si jasnovidna ali si tak blesava? Ti pa Krek pa ostale svinje... Vi ste resno bolani.

Karmen Filipović (nepreverjen)

🤣🤣🤣🤣 Umiram...Bolj nabijajo, bolj se narod dviguje👏👏👏. Jaooo, ko vas doleti božja šiba🤦‍♀️...V glavnem, bolj, ko nekoga stiskaš v kot, močnejši postaja...pa da vidim, kdo bo dlje zdržal🤷‍♀️

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice