Lani je bilo v okviru projekta GoMura veliko storjenega na gornjeradgonskem območju,  reka Mura k sebi privablja številne prebivalce in obiskovalce mesta Gornja Radgona.

Predvidena obnovitveno vzdrževalna dela v letu 2021 bodo izvedena v skladu s projektom ‘Sanacija visokovodnega zidu in rekonstrukcija visokovodnega nasipa v Gornji Radgoni’. Po besedah župana Gornje Radgone Stanislava Rojka, bo investicija obnove visokovodnega nasipa ob reki Muri velika pridobitev za občino.

“Prežema nas veliko veselje in pozitivno pričakovanje uspešne izvedbe, saj smo prepričani, da se bo urejanje prostora ob reki Muri nadaljevalo v začrtani smeri, v zadovoljstvo, korist in varnost vseh prebivalcev ob reki Muri, kar je izrednega pomena«,  je povedal Rojko.

Mejni odsek Mure z Avstrijo je območje mesta Gornja Radgona, ki je zdaj nezadostno zaščiteno pred škodljivim delovanjem visokih voda in izračuni so pokazali, da je zemeljski nasip v mestu prenizek. 

Tako je v projektu predvideno nadvišanje nasipa do ustrezne varnostne višine, od sejmišča do novega protipoplavnega zidu, izgrajenega v letu 2020. Prizidava se bo izvajala tudi na gozdnih zemljiščih, kjer bo potrebno odstraniti lesno zarast. Predvidena trasa visokovodnega nasipa na vodni strani je že zakoličena. Skupna dolžina obravnavane trase znaša 1,685 kilometra. 

Nasip se v glavnem širi na vodno stran in v manjšem obsegu na zračno stran. Saniran nasip se bo zatravil, oblika pa bo sledila trapeznemu profilu z ustreznim naklonom in s širino krone. Za sanacijo in nadvišanje nasipov se bo uporabil kvalitetni glineni material, pridobljen iz izkopov. 

Vrednost obnove znaša 1.749.921 evrov. Dela, ki jih izvaja Pomgrad VGP pa že potekajo, zdaj izvajajo pripravljalna dela, do meseca julija 2021 se bo intenziviralo z zemeljskimi deli, zaključna dela pa se bodo izvedla do meseca oktobra 2021. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prdni lujza (nepreverjen)

rojko sama žalost

novinaraji (nepreverjen)

a lahko sliko tega visjega nasipa?

Mimi123 (nepreverjen)

Avstrijci so povišali nasip brez ene kapljice betona, mi pa samo beton na beton. Če ste že delali beton lani, bi vsaj tisto pot ob Muri enostavno povišali za isto višino, kot beton, in ne bi potrebovali teh blesavih oken , ki itak ničemu ne služijo, to je prva pot, kjer lahko voda pride, pa eno okno je že od poletja pošteno poškodovano, pa odgovornih očitno ne moti. Razumem, da če je tako, bi bilo potrebno povišati nasip, vendar ne za ceno tega, da podirate drevje in uničujete rastje, vse se da, če se hoče, razen če delate vse po načelu najmanjšega truda. Ta pot je bila pri ljudeh zmeraj priljubljena ravno zato, ker niso imeli občutka, da hodijo po betonskih, umetnih poteh. Zraven tega je še nasip pred stadionom, ki verjetno tudi koristi, naprej pa je gozdiček, ki je itak poplave, kolikor vem. Za tiste mostičke in druge elemente itak nihče ne skrbi.

Starejše novice