Vlada je sprejela ugodnejša pravila za izračun koncesnin, polne koncesnine bodo uveljavljene šele čez pet let.

Slovenska in pomurska zdravilišča letošnje leto beležijo rekordne obiske. Zgleda, da se tega zaveda tudi država, saj je drastično zvišala koncesnine za rabo termalne vode.

Vlada je včeraj sprejela prvih 9 od 22 uredb o koncesiji za rabo termalne vode iz vrtin, s čimer Slovenija zamuja že vrsto let. Polne koncesnine bodo uveljavljene leta 2020, tam, kjer bodo vodo uporabljali smotrno ali jo celo čistili in vračali v podzemne vodonosnike, pa si jo bodo lahko znižali.

Višje koncesnine tudi za pomurska zdravilišča

Vlada je izdala uredbe za naslednja kopališča: Terme Banovci, Terme Lendava, Terme Paradiso, Terme Maribor, Terme Zreče, Terme Dobrna, kopališča LifeClass Portorož in kopališča hotelov na Bledu.

Koncesnina za zdravilišča Sava Turizem, pod katere spada večina pomurskih turističnih biserov, bo po novih izračunih namesto dosedanjih 360.000 evrov znašala vrtoglavih 1,5 milijona evrov.

S čiščenjem in vračanjem vode v vodonosnike pa lahko uporabniki račun zmanjšajo za do 80 odstotkov.

Od leta 2020 naprej polne koncesnine

Uredbe bodo podlaga za sklenitev pogodb z uporabniki, ki bodo koncesnino obvezani plačevati z letom 2016. Pri tem bo v letu 2016 znesek znašal 60 odstotkov izračunane koncesnine, v letu 2017 70 odstotkov, v letu 2018 80 odstotkov, v letu 2019 90 odstotkov in od leta 2020 naprej 100 odstotkov izračunane koncesnine.

Ministrstvo se je področje koncesij za vodo odločilo urediti med drugim zaradi evropske direktive, opozoril računskega sodišča, neenakopravnega položaja uporabnikov te vode na trgu ter ureditve področja upravljanja z vodami in spremljanja stanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice