Ostale bodo le občine Beltinci, Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci in Radenci.

V Sloveniji bi lahko shajali z 80 do 100 občinami, je nedavno oznanil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant in s temi besedami med drugimi varčevalnimi ukrepi napovedal tudi zmanjševanje števila občin. Stvari bi se lotili pri najmanjših občinah, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev - v Sloveniji je od skupno 212 občin teh 110, samo v Pomurju je 'odvečnih občin' 19.

Kar država da, lahko tudi vzame
Kot je Virant povedal za finance, je oblikovanje mreže občin v pristojnosti države, in kakor je občine država z zakonom ustanovila, tako lahko njihovo število tudi zmanjša. Ukinjanje občin je po njegovem mnenju smiselno še pred lokalnimi volitvami prihodnje leto, a ocenjuje, da bi o takšnem vprašanju bil nujen referendum. 

Vračanje k velikim občinam
V Pomurju imamo 27 občin, od tega jih kar 19 čaka ukinitev ali združitev z večjimi občinami. Cilj vlade je seveda varčevanje, ob tem pa tudi "večje, sposobnejše in končno bolj avtonomne občine". A prav z razlogom večje avtonomije in boljših razvojih priložnosti posameznega območja so se občine pravzaprav ustanavljale, opozarjajo številni župani.

Kar 30-odstotkov proračuna za občinsko upravo
Občina Hodoš je ena izmed dveh slovenskih občin z manj kot 400 prebivalci - trenutno na Hodošu živi okoli 340 ljudi. "Da začne naš kraj končno razvojno uspevati," je razlog za odcepitev od skupne občine Hodoš-Šalovci leta 1998 pojasnil hodoški župan Rudolf Bunderla, ki svojo funkcijo opravlja nepoklicno, poleg njega pa so na občinski upravi zaposleni še tajnica, računovodkinja, dva komunalna delavca in čistilka. Kljub omejeni upravi pa ta za svoje delovanje vseeno vzame kar 30 odstotkov letnega proračuna, ki letos znaša zgolj 700.000 evrov.

Občani pa s svojo majhno občino zadovoljni
A kljub majhni občinski upravi in skromnemu proračunu so prebivalci Hodoša z napredkom, odkar so svoja občina, več kot zadovoljni. "Naše pretekle investicije povedo dovolj o tem, koliko smo si ustvarili; vodovod, kanalizacijo, ulično razsvetljavo, asfaltiranje do vsake hiše, prav tako imamo Center starejših …" nam pove občan Edi. Da vsega tega ne bi bilo pod skupno občino, se strinja tudi Gizela in izpostavlja tudi kulturni napredek, številne prireditve in večje povezovanje občanov. "Občina Hodoš dobro stoji in dobro napreduje," pristavi.

Majhne občine znajo bolje iskati svoje prednosti
Da je Hodoš, občina na skrajnem severovzhodu Slovenije ob meji z Madžarsko, do velikega napredka prišla tudi na račun dvojezičnosti, ne skriva niti župan, slednje kot prednost jemljejo tudi občani. "Majhnost občine pomeni večji nadzor nad investicijami in njihovim razvojem. S finančnega vidika gledano pa so majhne občine pri večjih projektih zapostavljene, saj so projekti pogojevani z višino vloženih sredstev," nam je povedal župan Rudolf Bunderla, ki prihodnosti ne vidi v ukinjanju manjših občin, temveč v njihovem povezovanju na ravni projektov.

Pomurske občine in število prebivalcev.
Občina Apače 3636
Občina Beltinci 8547
Občina Cankova 2007
Občina Črenšovci 4310
Občina Dobrovnik 1380
Občina Gornja Radgona 8689
Občina Gornji Petrovci 2272
Občina Grad 2353
Občina Hodoš 340
Občina Kobilje 624
Občina Križevci 3553
Občina Kuzma 1642
Občina Lendava 11384
Občina Ljutomer 12018
Občina Moravske Toplice 6203
Mestna občina Murska Sobota 19699
Občina Odranci 1718
Občina Puconci 6125
Občina Radenci 5248
Občina Razkrižje 1363
Občina Rogašovci 3342
Občina Sveti Jurij ob Ščavnici 2975
Občina Šalovci 1672
Občina Tišina 4257
Občina Turnišče 3495
Občina Velika Polana 1459
Občina Veržej 1313

* vir informacij za prebivalstvo je Skupnost občin Slovenije

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
RX7

Končno! Tako bodo lokalni šerifi in njihovi kavboji stopili na relna tla - še posebej v občini Tišina ,ki je sama sebi namen.

niko ništa (nepreverjen)

hhh Metropolo prlekijo kar vun z pomurja brišite nia veze če je mura med zmes mi niamo nič z onim svetom prek mure

Vipko
Truplo

Tolikšno število občin je nepotrebno. In potratno! Nekako mi v predlogu manjka neka občina na Goričkem. Kje bi bila? Gornji Petrovci, Rogašovci, Grad...?

stipko

Edino pravilno !!!

Vipko
KRT

Edino pametno. Število občin in s tem povezani stroški pripomorejo k situaciji v naši regiji.

Landini

Končno nekaj pametnega.

flota

In to takoj!

Vipko
buldog

Na takšen način to ne bo šlo. Virant to ve, on si nabira predvolilne točke.

Do ukinitve občin ne bo prišlo nikoli, ker imajo vse stranke neke interese, da ostanejo; ene v enih, druge pa v drugih občinah. Razen tega bodo lokalni šerifi najuhskali ljudi, da bodo šli na ulico, če bo treba.

Obstaja druga, realnejša pot, ki pa tudi potrebuje politično soglasje. Ustanoviti je potrebno nekaj pokrajin (pa spet ne 12 ali 15, kakor so bili predlogi!). Današnje občine naj ostanejo, toda njihove pristojnosti je potrebno prenesti na pokrajine in državo (ne vem, zakaj naj bi občine urejale, vrtce, osnovne šole, socialo, nekatere prostorske akte....). S prenosom pristojnosti se prenese tudi denar. Občine dobijo tisti položaj, ki ga imajo v normalnih državah (Madžarska, Avstrija, Italija....) ko je župan praviloma nepoklicna in častna funkcija...

Skratka - pustimo občine, vzemimo jim le kompetence in denar.

Daddy_Cool

Dosti malih sp-jašov in podobnih lokalnih majstrov/krvosesov je prikapčenih na občinske vime. Vsaki de znal ka njemi z ukinitvijo občin del prihodka odide. Tak ka to de še krvavo.
Poleg toga se naselje lejko priključi drugi občini samo z referendumom razen če do tu kak obšli zakonodajo in jih avtomatsko priključili.

ninja85

Pozdravljeni!

Nekatere občine niso ne gospodarsko ne kulturno povezane in ne bodo zaživele. Zakaj so ljudje glasovali 90% in več za ustanovitev svojih občin, so se vendarle zavedali da bodo s to odločitvijo lahko vsaj pridobili na razvoju. Če pride do združitev, se bo gledalo za okoliš kje bo občina obstala, kaj bomo ostali imeli od tega? Vsak denar, investicija, razpis itd. je dodeljen in odvisen od lj. Najlažje se je v lj odločit, da napolnijo pokraden denar, z nekimi združitvami, odpuščanji, znižanjem pokojnin itd. samo da smo ljudje na udaru in da se borimo za preživetje. Blatite lj, pa se tam pritožujte, ne pa domače ljudi v upravah in svojo regijo. Sram me je da živim v taki regiji, kjer je sama faušerija, kjer sosed sosedu ne privošči, kaj šele pomaga.

divjejabolko

Končno ena najbolj pametnih predlogov v zadnjem desetletju!
Podpiram 1000%!

divjejabolko

Sicer pa, vemo, zakaj so nastale občine, ki imajo manj kot 10.000 glav. Zaradi različnih političnih strank in predvsem potreb določenih posameznikov/skupin.

Občine so leglo korupcij v malem.

mmartin

ninja 85 - odseli se, pa te nede sran, enosmerno karto ti pa vkup vržemo, ka pa čakaš.

aLeKC

In kdo je rekel, da bi jih bilo samo 8, iščem kje je to zapisano? Hkrati bi verjetno goriško potrebovalo eno občino, saj je način in življenje precej drugačno od tistega v MS. V radencih pa je že dlje časa ideja da se priključijo Radgoni in da ne bi bili sami...

Sicer pa je dejstvo, da je občin preveč, podpiram pa idejo, da tista mala občina, ki ima dovolj gospodarstva da lahko sama sebe vzdržuje kar ostane. Tak primer bi verjetno bila občina odranci, pa mogoče še katera.

methos

Predlog je na mestu.
Majhne občine je treba razpustiti.
Recimo občina veržej ima cca 1300 prebivalcev in 5 (družinsko ) zaposlenih od katerih ni neke koristi, občina pa nima denarja za javno razsvetljavo in takšni bodo imeli 5 jih na plačilni listi.... itak vsako stvar moraš iti urejat v Ljutomer.

Enako je z Razkrižjem in Križevci pri Ljutomeru.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. juuuj, taud e prava revolucija ..

.. čakte, pa ne borimo se v osnovi vedno proti centralizaciji? Mhm, te ukinimo tudi vsa mesta in mo imeli samo eno kontrolno mesto - Ljubljana .. :)

.. no, saj tau psihološko mamo že zdaj .. Je Ljubljana in smo vsi ostali - provincionalne sirotinje .. :) .. dobro, ajd - Primorska je zadosta močna, ka se lejko ide z LJ, bemtiš, Luka dela svoje, v logistiki so pejnazge, tu de še dosta haska, deca moja, vrvlite mi .. :)

.. Čevapčič, ne provoceraj lidgej že pa .. :)

no-limits

Če bi Slovenija ležala na nafti, bi mogoče lejko telko občin sfinancejrala .... končno ...
Sedaj se skrajsati postopke za razna dovoljenja, ka vse dobis na 1 mesti in nej trbej iti v 10 pisarn

simon27

Petrovci, Šalovci, in Hodoš bodo ena občina z imenom Gornji Petrovci. Skupaj bo tako 4284 prebivalcev.

simon27

Druga Gorička občina bodo skupaj Grad, Kuzma, Rogašovci s 7337 skupaj prebivalci.
Edino za "galvno mesto" se morajo zmeniti :)

simon27

Potem se bost nazaj združili Tišina in Cnakova v eno občino.

simon27

Turniše in Velika polana v eno občino.
Ter še Odranci in Črenšovci v eno občino.

simon27

Dobrovnik pa se bo moral odločiti ali Lendava ali Turnišče-Polana ali Moravci.
Prav tako Kobilje: ali Moravci ali Lendava (verjetno Moravci)

drejci_

To bi bila edina pametna odločitev vlade. Samo se mi zdi, da iz te moke ne bo kruha. ;-)

gracekelly

Končno! Male občine so same sebi namenjene. 30 % proračuna gre za občinsko upravo- oziroma za lepo, lagodno življenje tam zaposlenih, ostali denar pa za vzdrževanje šole in vrtca. Saj se za prijavo na razpise že dolgo združujejo, ker so vsi razpisi prilagojeni za večje skupnosti. Upam, da se bodo male občine čim prej ukinile.

ponosen_prekmurec

ge bi jih mel samo 5: Murska Sobota, Grad (oz. kera druga občina za Goričko), Lendava, Ljutomer, Gornja Radgona.
Sicer se pa strinjan že s ten.

filco

Če več nede Občine Trnišče pa mo vsi skuper po Lendavo te mene več v toj državi nete vidli!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

filco

... ali pa se samo v drugo občino preselin, neven še

divjejabolko

Dejansko bi morali imeti toliko občin, kolikor je upravnih enot (UE).
Po tem članku sodeč jih imamo danes 58:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Upravna_delitev_Slovenije

Aja, pa tudi zanimivo je pogledat zemljevide na (spodnji) desni strani na zgornji povezavi, kako se zadeve drobijo (statistične regije, volilne enote in občine).

zima.bela

Še Puconce bi bilo potrebno priključiti Soboti, Radence pa k Radgoni; potem bi jih bilo 6, ravno prav (da ne rečem, da še vseeno preveč).

Končno je nekomu kapnilo, da imamo upravni aparat, kot da bi nas bilo za 20 milijonov, ne komaj 2!

Po občinah pa na jago za Zavodi, Agencijami, Uradi (za HA-HA "enake možnosti" in podobno).

zima.bela

P.S.

Pravzaprav pa bi bilo v naši kokoški zadosti 12 občin - kot imamo regij! To bi potem bilo cca 166.000 ljudi na občino v povprečju. In na to maso potem enega župana, eno tajnico in en fikus ter sapremljevalni protokol!

lethal lexi

telko občin kelko jih mamo zdaj to so samo umetno nastavlene dobro plačane službe haska pa tak ali tak nikšega

McLaud

Pravilna odločijtev. Pijtanje je samo kak de se to spelalo pa kama kaj priključilo. Pa sposobne lidij na občini zaposliti, ne da edni nanč ne vejo zakoj so tam.
Odrance pa Turnišče bi bilo najboukše k Črenšovcam djati, pa šče Velko Polano zemejo pa je zadosta. Dobrovnik pa Kobilje ideta k Moravskim Toplicam. Razkrižje, Veržej pa k Lotmerki. Te se šče pa razporedijo goričanci, pa tam pri Radencaj pa je rešeno. Vse je samo v organizaciji.

gesanprekmurec

Spoštovani! Podatek, da je 30% namenjeno za delovanje obč.ouprav je napačna. Tu je pravilen podatek 10%, 30% pa pomeni odstotek od zneska glavarine, ki ga občine dobijo za delovanje. Preverite npr. najmanjšo občino v uradnem listu v zaključnem računu 2012. Pa še to. Ko(če) ne bo več občin, kam boste klicarili: "ceste so nej splužene", še posebej občani občin kjer to občine počnejo same.

KLIPAN

Čim prej tem boljše!

Vipko
Truplo

Zdaj bo spet problem, kaj ukiniti, kaj ostane. Seveda se bo vsak držal svojega plota kot pijanec. Vsaka malo večja vas bo stremela k temu, da sedež občine ostane.

Napaka je seveda od prej... popravljati pa bo težko. Mi imamo na nosu Avstrijce, Nemce in ostale... ne vem točno, kako imajo to toni zriktano, ampak sigurno ne tako bedasto: pri nas ima npr. Hodoš, Kobilje... občino, kjer je 300 prebivalcev? Pa ne me je... da je to smiselno?

maz

ukiniti ja, in kaj bo iz tega nastalo ? tiste vasi kere nedo vec obcine, se nedo razvile nič, pojavila de se cijsta centralizacija na območje vasi v keroj je obcina oz sedez občine.Te male občine so se na racun samostojnosti razvijale, same so iskale evropske razpise, pripravljale elaborate, ce bo prislo do zdruzitve tega nede. npr kak bi lehko ene občine male gratale kak so zdaj, npr Odranci pa Velika Polana, ce pa poglednete te malo večje pomurske občine, in tam je ze vidna centralizacija velka...... ka še pa ( bi) bau/ bilau

divjejabolko

Prav ... zdaj pa mi napišite, koliko časa bodo aktualni še ti evropski razpisi/denarji? Pet let? Deset? Kaj bo pol? EU "nas" ne bo financirala v nedogled. Razni Interreg in drugi čezmenjni projekti se počasi iztekajo, kaj bo po letu 2015/2017/2020?

Koliko denarja bomo še sploh lahko z raznimi prijavami na razpise sploh še dobili po tistem, ko bodo počasi v EU stopile države tipa Hrvaška, Srbija, Makedonija in druge?

Pa če se že gre o občinah in njihove sposobnosti ... Zakaj so potemtakem potrebni projekti tipa Pomurski vodovod, Dolinska kanalizacija itn., če so občine tako samostojne in znajo vse same zrihtat?

pajo

Pa ka resan mislite, ka de po ukinitvi občin kaj boljše?
Vse bo še bolj centralizirano. Ljudi, ki so zaposleni po občinah za odstrel, bodo zaposlili po občinah, ki ostanejo. Kar bo, če bo odpadlo bodo mogoče samo župani, občinski sveti, nadzorni odbori občin in direktorji občinskih uprav. Vprašanje je, kaj se bo dogajalo z direktorji občinskih uprav.
Glavni problem, ki se bo pojavil ob združevanju občin, je delitev dolgovi občin. Vsaka občina je zadolžena. Nekatera bolj, druga manj. Ali bo zato morala občina, ki ima manj dolga, po združitvi pomagati občini z blokiranimi računi? Torej bomo občani spet pokrivali dolgove nekoga drugega? Najprej moramo pokrivati dolgove bank, nato financirati zadolževanje države. A bomo sedaj pri morebitnem združevanju občin morali pokrivati še dolgove drugih občin?

divjejabolko

@pajo
Če ne drugo iz tega imamo že kar nekaj prakse/kilometrine.

RX7

Če drugo nej de Slavic na Tišini dobil nazaj prodajalca umetnih gnojil - to pa je tudi nekaj.

pink panter

pajo, tudi v avstriji imajo milijon vasi, ki niso občine. Pa si kje kdaj videl kakšno, ki bi bilo manj porihtano kak pri nas nekateri občinski centri z dvajsetletnim stažem, da se ustavim samo npr. pri Turnišču?

maz

divje jabolko: ti evropski razpisi so tak, drzava vsaka vlozi denar v evropski sklad, in preko projektov te vsaka drzava crpa denar, slovenija je trenutno v takso situaciji ka dosti vec denarja lehko črpa kak pa vlozi, in dosti denarja pa ostane neizrabljenega zaradi nepravilno podanih oz zastavljenih elaboratih, npr nasa velka občina murska sobota je zaradi nepravilne dokumentacije zajebala projekt pri obnovi stare kinodvorane. res je da je pomurski vodovod pa dolinska kanalizacija skupen projekt, ampak pogledni malo na javnih stranih financiranje določenih občin iz nepovratnih sredstev pa bos vido ka gucim.....

divjejabolko

@maz: in kdo je kriv, da je MO Murska Sobota zaj*bala dokumentacijo? Naj se tiste zaposlene sankcionira ... ali pa, če je to bilo zunanje podjetje, naj se jih kaznuje ... navsezadnje so bili za to plačani. Predvidevam. Pa če je projekt uspešen ali ne.

Odličen strokovni članek na temo občin (11. junij 2013 ob 07:09
Ljubljana - MMC RTV SLO):

http://www.rtvslo.si/slovenija/stane-vlaj-prav-majhne-obcine-okrepile-d…

Stane Vlaj: Prav majhne občine okrepile državni centralizem

Resno priporočam branje.

divjejabolko

Zanimivo (povzeto iz članka na RTV):

Z velikim številom občin so povezani tudi stroški njihovega delovanja. Vsak občina ima tudi zaposlenih nekaj ljudi.

Večina županov svojo funkcijo opravlja profesionalno. Občinskih uslužbencev, če sem si prav zapomnil, je v Sloveniji nekaj čez 4000. Župani lahko predlagajo svoje podžupane, ki svojo funkcijo prav tako opravljajo profesionalno. Občine imajo v povprečju 12 zaposlenih. Seveda pa so tu velike razlike. Osilnica ima dva zaposlena, velike pa občine pa tudi 500 ljudi. Bolj kot število zaposlenih je težava v tem, da župani zaposlujejo svoje ljudi, čeprav je njihova strokovnost vprašljiva. Sam podpiram predloge, da je nekaj treba storiti. Vendar ne tako "revolucionarno" do volitev prihodnje leto, kar je nemogoče. Ob tem pa ni bila narejena nobena analiza ali doktrina, kakšno lokalno samoupravo sploh hočemo imeti, ali denimo velike ali majhne občine.

Zelo pomembne stavek iz zgornjega sestavka:

"Bolj kot število zaposlenih je težava v tem, da župani zaposlujejo svoje ljudi, čeprav je njihova strokovnost vprašljiva."

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice