Vir: arhiv društva AETP”
Zaposleni živali tepejo, vpijejo na njih, suvajo s palicami … Društvo, ki je pred meseci razkrilo posnetke slabega ravnanja s prašiči na farmi Ljutomerčan, je zdaj objavilo posnetke iz mariborske klavnice Košaki.

Aktivisti društva AETP (Projekt transparentnosti živalskih obratov), ki so prikazali nehumano ravnanje s prašiči na farmi Ljutomerčan, so objavili video, ki dokumentira zlorabo domačih živali v mariborski klavnici Košaki. 

Video se začne s sloganom klavnice 'Ustvarjeno s polno mero ljubezni'. Vendar na skrivaj pridobljeni posnetki skritih kamer, pridobljeni leta 2020, kažejo, da za zidovih klavnice Košaki živali ljubezni nikakor niso deležne.

Mesarji na klavni liniji živali tepejo, na njih kričijo in jih zbadajo z električnimi palicami, celo po obrazu. Prašiče z elektrošoki spodijo v plinsko komoro, kjer se v agoniji zadušijo. Manjši pujski so omamljeni kar z udarcem po glavi. Po postopku omame, ne glede ali je uspešna ali ne, se vse prašiče z nožem vbode v vrat. 

.

Enakega ravnanja je deležno govedo. Bike (pa tudi krave, telice in teličke) s pomočjo elektrošokov naženejo v kletko za omamljanje. Nato jim s strelno napravo v čelo zabijejo penetrirni klin in če gre vse po sreči, biki nemudoma izgubijo zavest. Nato se jih dvigne za eno nogo, da jim klavec prereže vrat.

»Vendar, kot kažejo posnetki, veliko bikom opisan način omame povzroči le hudo boleče in paralizirajoče poškodbe lobanje, tako da izkrvavitev doživijo pri zavesti,« so zapisali aktivisti društva AETP. 

Vir: arhiv društva AETP”

V društvu poudarjajo, da so opisane klavniške prakse, z izjemo brcanja živali in neustrezne aplikacije električnih sunkov, na podlagi evropske uredbe povsem legalne.

Izkrvavitev prašičev po uporabi plinske komore celo velja za enega najmanj bolečih načinov usmrtitve živali. »Vendar, kot kažejo posnetki, je ta način omame daleč od predstav splošne javnosti, ki ji mesna industrija daje misliti, da prašiči v plinskih komorah mirno zaspijo,« dodajajo. 

Kot pravijo, zakonodaja posnete klavniške prakse podpira oziroma omogoča, zato obstaja utemeljen sum, da podobno obratujejo tudi druge klavnice po Sloveniji. 

Za odziv smo se obrnili tudi na klavnico Košaki, a na njihove odgovore zaenkrat še čakamo. 

Vir: arhiv društva AETP”

Več fotografij tukaj.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eden pač (nepreverjen)

Babica pa dedek sta mela kmetijo. Takšno pristno goričko. Dve, tri svinje, par kokoši, pa seveda mački pa pes. Vsako zimo smo meli koline, ampak živali so celi život bile deležne ljubezni in skrbi. Kda je prišo den za koline je čisto vsen bilo žmetno. Eni so to malo bole kazali, drugi so probali skrivati ampak vseeno koline opraviti tak, ka je žival do zadnjoga bila sproščena in ka je smrt bila čim hitrejša in brez mučenja. To kar tu vidin na teh posnetkih je milo rečeno bolano in te ljudje, ka se tak izživljajo nad živalmi, si ne zaslužijo, ka sije sonce na njih. Povejte mi, kak je lejko takšna hrana zdrava? Če žival drugoga ne pozna kak brsanje, elektrošokov in podobno.

Miki mali (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Hm....video z protestov brce,udarci spalicami, elektro šoki , sozilci, vodni top to so grozljivi prizori z Ljubljanski ulic,pa se nikdo ne razburja, za svinje je pa zdaj grozovit problem, a enake metode.
Zloraba domačih ljudi pa je ok??????

Neko (nepreverjen)

Covidiotov misliš? Tisti, ki so izzivali si zaslužijo, žival pa ni nikomur nič kriva.

In reply to by Miki mali (nepreverjen)

Vice Vukov (nepreverjen)

Žival > Človek

In reply to by Miki mali (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

zelit mi dosti slabega v zivljenju, bedak

In reply to by Vice Vukov (nepreverjen)

Z2 (nepreverjen)

Miki mali covid protestike bi trebalo še bolj namlatit. Oziroma ko zbolijo za covid zapret vrata bolnice pred njimi naj grejo na ulico protestirat z zažganimi pljuči

In reply to by Miki mali (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Tej,ka v toj klavnici delajo,bi ge poslo v LJ na ulice.Pa se te tan naj iživljajo,bedaki.Sploj nebi trbelo policije,ka bi tej delavci,manijaki,poskrbeli za red.

30www (nepreverjen)

Najbolj glasni pa tisti, ki potem grejo v Mcdonalds na hamburger. Banda.

HojSS PRESS (nepreverjen)

No, saj so podobne stvari izvajali Hojsovi podložniki v Ljubljani, ko so se izživljali nad ljudmi !!!
Sicer vsi Hojsovi podložniki tudi niso bili za to, ampak so pač morali izpolnjevati ukaze, ki so prišli z vrha od Hojsa !

kostur (nepreverjen)

hojspres ti si eno VELIKO tele.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ooooo, kaj si ti tisti s Tretenjakove v Ljubljani, ki si odgovoren za medije v Pomurju ?
Samo vprašam.
A je stric Janez danes že prinesel sendviče in sok?
Ali pa je Janez odsoten in vam bo sendviče dostavil Hojs ali Mahnič ?

In reply to by kostur (nepreverjen)

Z2 (nepreverjen)

Panvitine klavnice nič bolše še hujše

Terminator (nepreverjen)

Enako se dogaja v prašičjereji Panvita Nemčavci oziroma med Ižakovci in Dokležovjem.Tam zaposlene odurne nesnage prašiče celo posiljujejo videno na lastne oči na žalost pa pri roki ne mobitela da bi vse skupaj posnel.Inšpekcija podkupljena in se na prijave sploh ne odzove.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice