Na današnji dan pred dvajsetimi leti je bil v Srednji Evropi viden popolni sončev mrk, v Sloveniji pa smo ga lahko opazovali le na severovzhodnem delu Prekmurja.

Sončeve mrke spremlja značilna tišina, navadno obnemijo tudi ptice in tako je bilo tudi 11. avgusta 1999. V Prekmurju je bil mrk popoln, kar se je pred tem nazadnje zgodilo 15. februarja 1961. Naslednji popoln sončev mrk, ki bo viden tudi pri nas, pa se bo zgodil 3. septembra 2081.

Bojan Jandrašič iz društva Stopaj se popolnega sončevega mrka 11. avgusta 1999, spominja kot nekaj enkratnega, dogodek, ki si ga bo zapomnil za celo življenje. 

“To je bil tudi dogodek, ko je Slovenija spoznala Goričko, saj je sončev mrk prišla opazovat množica turistov,” pravi Jandašič.

Temperatura je padla, nastala je posebna tišina

Ko je bilo sonce popolnoma pokrito, je zavladala tema, videle so se tudi najsvetlejše zvezde in planeti (Venera in Merkur). V času popolnega sončevega sončnega mrka je temperatura naenkrat padla za kar štiri do pet stopinj Celzija. Jandrašič se spominja, da ko se je zatemnilo, je nastala neka posebna tišina, “pozneje pa smo vsi vzklikali zaradi navdušenja.”

Posebna vitrina s spominskimi predmeti

Ob dvajseti obletnici sončevega mrka bodo na hribu v Budincih odprli posebno obeležje. Že pred dnevi pa je Pokrajinski muzej Murska Sobota v sodelovanju z Astronomskom društvom Kmica in društvom Stopaj v svojih prostorih predstavil posebno vitrino ob 20. letnici sončevega mrka. 

V njej so ob posebnih očalih za opazovanje mrka še spominska majica, posebne telefonske kartice, razglednice s spominskom žigom in drugi predmeti, ki smominjajo na dogodek, ki je v regijo privabil več kot 120.000 ljudi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karma (nepreverjen)

Pred dobrimi desetimi letami, mi je omenjen gospod pokvaril navdušenje nad fiziko in astronomijo. Stereotipi in predsodki v osnovni šoli. Še dobro, da obstajajo drugi viri informacij in osebe, katere vejo navdušiti svoje varovance za takšne vede.

Praznik 12345 (nepreverjen)

Bil leta 1999 v Budincih bilo je enkratno

Bindi (nepreverjen)

Bila takrat na Madžarskem, enkratno. Lep spomin.

Starejše novice