Po številnih zapletih in več letih čakanja smo končno priča gradbenim delom, s katerimi je ob Murski Soboti začela nastajati nova prometnica.

Če se zapeljete mimo gradbišča težko pričakovane južne obvozne ceste, boste opazili, da se njeni zametki zdaj raztezajo že vse do Tuša na Bakovski ulici, medtem ko v bližini Petrola na Panonski ulici nastaja krožni promet.

Dela potekajo po načrtih

Da bi preverili, kako poteka gradnja, smo se obrnili na izvajalca del, Cestno podjetje Pomgrad, kjer odgovarjajo, da pri sami izvedbi del do kakšnih posebnih, nepričakovanih zapletov zaenkrat ni prišlo.

»Dela na obvoznici potekajo v skladu s predvidenim terminskim planom. Izvedena je že glavnina zemeljskih del, v izvedbi je vgrajevanje nasipa in voziščne konstrukcije ter meteorna kanalizacija. Na trasi ceste bomo vgradili približno 150.000 m3 nasipnega materiala, 30.000 m3 gramoznih materialov, 1.500 m3 betona in 8.000 ton asfaltnih zmesi. Dela izvaja vsakodnevno povprečju 40 gradbenih delavcev, voznikov in strojnikov,« pojasnjuje Darko Šalamun, direktor projekta, Pomgrad, d.d.

V nastajanju tudi novi krožišči in nadvoz

Ob sami obvoznici bo v okviru projekta vzpostavljena tudi dodatna infrastruktura. Na trasi od križišča s Tomšičevo ulico do križišča s Cesto na Plese bo namreč v dolžini 2,7 kilometra zgrajenih še 1,8 kilometra deviacij kategoriziranih cest in javnih poti. 

Nastali bosta tudi dve krožni križišči, in sicer na križišču z Bakovsko ulico in s Panonsko ulico, zgrajen pa bo še nadvoz nad železniško progo. Ob tem bo prestavljena oziroma dograjena tudi ostala komunalna infrastruktura na območju posega v prostor, dodajajo pri izvajalcu del.

Po obvoznici bomo vozili že poleti

Pogodbeni rok za dokončanje vseh del ter predajo ceste v promet je konec julija prihodnje leto in kot so povedali v podjetju Pomgrad, pričakujejo, da bodo načrtovano izvedli v dogovorjenem času. 

Ob ugodnih vremenskih razmerah pa bi zaključek menda bil možen celo nekoliko pred rokom.

Korak bliže vzhodni obvoznici

Z izvedbo južne obvozne ceste se zaključuje I. faza predvidene obvoznice, ki se bo nato v II. fazi nadaljevala do križišča Čarda. Pozornost se torej počasi, a vztrajno pomika na vzhod mesta.

 »Pomembno je, da smo dobili južno obvoznico, pomembno pa je tudi, da delamo načrte za vzhodno obvoznico. Na Direkciji smo se pogovarjali o odkupu zemljišč, parcelacije in nekaterih tehničnih podrobnosti, ki jih bomo v času, ko se bo južna obvoznica izgrajevala, pripravljali, da se potem lahko nadaljuje delo naprej in predvidoma do leta 2020, dobimo investicijo, ki bo vredna 24 milijonov evrov. Ta bo imela izjemno povezovalno funkcijo med občinami na severnem delu Prekmurja in soboško obrtno cono,« je v oddaji Soboški ekran TV IDEA pred časom povedal župan Aleksander Jevšek.

Prometnica zgodovinskega pomena

Prometnica v nastajanju je za Mursko Soboto in širšo regijo sicer zgodovinskega pomena, saj nam prinaša precejšnjo spremembo prometnih razmer. 

Načrtovani obroč okrog Murske Sobote naj bi središče mesta razbremenil tranzitnega prometa, učinek pa bo najbolj občuten na Industrijski, Panonski in Lendavski ulici.

Z zmanjšanjem tranzita naj bi upadle emisije nevarnih plinov, izrednega pomena pa je tudi prometna povezava gospodarskih con z avtocesto.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

slovnica (nepreverjen)

Avtor članka napiše "nastali bosta tudi dva krožna prometa..." Pa dajte naj vsaj dva trije preberejo in popravijo tekst predno objavite kakšen članek gor. Pravilno bi bilo "nastali bosta tudi dve novi krožišči..."

sobočanec 75 (nepreverjen)

naj jo dogradijo čim prej in nadaljujejo proti Čardi.

3 letna zamuda (nepreverjen)

To obvoznico bi lahko imeli dokončano že vsaj kakšno leto in pol če ne bi Židan (podpredsednik vlade) in SD company soglašal, da se projekt zaustavi in denar preusmeri na druge projekte. Brali smo, da sta že v letu 2014 bila dva razpisa za oddajo del. In če ni posla dobil Pomgrad se je le-ta pritoževal, enako tudi drugi že izbrani ponudnik. Na koncu pa so zaradi političnih interesov denar preusmerili drugam. Vemo, da je Židan bil zaposlen v skupini lastnika Pomgrada. Ko je slednji končno dobil posel je bilo vse ok. Drugo leto (spet volilno leto (kot je bilo leto 2014) pa bo odprtje dela obvoznice prav prišlo Židanovemu strankarskemu kolegu Jevšku, ki pri zgodbi ni doprinesel niti milimetra. Drugo leto pred parlamentarnimi volitvami bomo na odprtju obvoznice lahko videli Židana in jevška, ki se bosta kitila s tujim perjem (isto kot se je Židan že ob obnovi slačilnic na Fazaneriji (občina je tam prispevala neko malenkost, večino sredstev za obnovo slačilnic pa so zbrali člani uprave kluba sami). Če ne bi SD politiki zgolj iz preračunljivosti za 2-3 leta ustavili gradnjo južne obvoznice bi se danes lahko že gradila vzhodna - tudi za njo je bilo že do 2014 mnogo postorjeno.

Čisto nepotrebno (nepreverjen)

da se bomo po novi cesti vozili, pomeni samo več dolgov, ki jih ne bomo mogli odplačati - in zato nas bodo potem tujci kupili!

https://www.finance.si/8852221
https://www.bsi.si/iskalniki/pregled-financnih-podatkov-popup.asp?Vsebi…

Windows7 (nepreverjen)

Všeč mi je kak sobotainfo pa šče malo pozornost preusmeriti od toga ka se je občina zadolžila za 1.6mil evrov na to ka de se gradilo pa kak de to zgledalo (to že dugo znamo)... ampak sobotainfo, pozabljate, tukaj delate reklamo nekomu drugemu in nej tistemu pri katerem ste mu šli v rit.

gostgostgost (nepreverjen)

Super, samo dokler nede končana vzhodna obvoznica, de se meni iz bangladeša še vedno hitreje v BTC pa tisto smer voziti mimo vojašnice.

Gost1 (nepreverjen)

Pa ja nete toga grdoga zvočnoga zijda tan postavlali. Tak do kak v getoji tej tan pa!!!

Sumič (nepreverjen)

G.župan ,dokler ne bo narejena vzhodna obvoznica ne bo mestno središče prav nič razbremenjeno. Prve dni se bodo ljudje iz radovednosti peljali potem jo pa lahko imate in se z g. Mavčecom v krogu vozita....stran metanje denarja na veliko.!!!!!

Sumič (nepreverjen)

Pa še to naredili ste krasno "pisto" za mlade dirkače , ko bo prva žrtev me zanima kje bodo občinski veljaki. Verjamite cesta je super videti za nesreče...

batina (nepreverjen)

Upam da ne bo tu cona 30 km. Ha,ha,ha

severinemathia… (nepreverjen)

Iščete gotovina posojilo obnoviti svoje dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta, in sicer : * finance, * nepremičnine posojila * naložbe Posojila * Auto Posojila, * dolga-Konsolidacija * kreditne Linije * Drugi hipoteke *Odplačila kreditov * osebna Posojila in Druge.
Nič več skrbi, lahko pridobijo posojilo denarja, ki segajo od 3000 € 80.000.000 € z letno obrestno mero 2%.
Povračilo obdobju bo vaše izbire in boste dobili vaše posojilo v razmerah, ki so zelo enostavna in ugodna.

Torej, če potrebujete gotovina posojilo hitro in učinkovito, prosimo, ne oklevajte, da nas kontaktirate po E-pošti, da bi dobili vse podrobnosti o ponudbah in si želite več informacij o pridobitvi posojila denarja, v vsakem mir uma.

E-pošta: severinemathias05@gmail.com

Popkovina (nepreverjen)

waw, noro! Moren probati, nucaš še mojo geslo za gmail ali kaj?

In reply to by severinemathia… (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Kak vidin enin pa ide v nos ta obvoznica. Tejn istim bi glih tak šlo v nos , če tej obvoznice ne bi bilo. Štenkaš je štenkaš pa , če je tak ali nači.

kasparov

Že palik futuristične slike štere se nedo nikdar uresničile. Ta naša liblejna opčina drugo ne dela kak se s pravlicami za malo deco reklamejra na sobortainfo.

zijd (nepreverjen)

Komi na čast pa trbej to protihrupno ograjo za teh 5 kuč na bakši? Kak da de zdaj avtocesta tan mimo šla, za par lejt do se pa samo še električni avti vozili. Totalno ta metanje naših penez.

čarni vrag (nepreverjen)

1) Kdaj se gradilo od Bliska do BTC? Brez tega je ta obvoznica praktično neuporabna.
2) Kako bodo peljali cesto med Bliskom in Podjetniškim inkubatorjem? Je premalo mesta. Bodo inkubator podrli?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice