Prvi v Sloveniji začeli zgodbo z brezglutenskimi pekovskimi izdelki.

Borut Perkič, idejni vodja in lastnik podjetja Vitapek, je mož, ki si je drznil slediti svojemu navdihu in občutku ter danes peče pekovsko pecivo brez glutena. Delo peka mu je praktično bilo položeno v zibelko, saj je tudi njegov dedek bil pek.

»Začutil sem to v sebi in že od osnovne šole nadaljujem družinsko tradicijo,« razlaga Perkič. 

Od ideje do trga

Ideja o peki brezglutenskih izdelkov je oživela konec leta 2015 v Italiji, ko sta s partnerko obiskala sejem v Italiji, na katerem je bila predstavljena brezglutenska hrana. 

»Tam sva imela možnost poskusiti ogromno pekovskih izdelkov in dejansko ugotovila, da lahko naredimo boljše izdelke,« pove Perkič.

V tujini sta spoznala, kako zelo so bolniki s celiakijo prikrajšani za ponudbo, ki je hkrati njihovo zdravilo. Ljudem sta želela dati boljši kruh, za katerega sta bila prepričana, da so ga sposobni narediti. 

Brezglutenski kruh najdemo tudi na trgovskih policah, vendar je ta po besedah Perkiča podvržen številnim industrijskim postopkom. Njegova pekarna pa je, pravi, prva v Sloveniji, ki ponuja dnevno sveže brezglutenski kruh, brez aditivov in konzervansov. 

Začetek ni bil rožnat, saj so bili prvi v Sloveniji, ki s takšno zgodbo. V zagon podjetja so vložili ogromno finančnih vložkov kot tudi energije, ki se meri celo v letih. 

Ko zadiši po kruhu ...

»Recepture smo v podjetju razvijali, kar dobri dve leti in pol, pika na i pa je bila, ko je zadišalo iz peči po tistem pravem kruhu.« 

Po letih truda jim je uspelo ustvariti unikaten in neprimerljiv kruh, ki je narejen ročno, z ljubeznijo, posebno skrbnostjo in natančnostjo.  

Prodor na trg ustavil požar 

Ko so se zadeve začele razvijati, jim je nesreča v pekarni prekrižala načrte. Pekarno je skoraj v celoti uničil požar. Po letih utiranja poti na slovenski trg, so čez noč ostali brez proizvodnje, posledično pa izgubili kar 80 odstotkov naročnikov. 

Zavedajo se teže pomena na trgu

V podjetju se niso vdali in so se pogumno lotili obnove ter se postavili nazaj na noge. Naprej jih je gnala misel, da dajejo in omogočajo vsem ljudem kot tudi ljudem s celiakijo, nekaj novega, predvsem pa boljšega in zdravega. 

»Pomen naše pekarne za bolnike s celiakijo, za katere smo dejansko na trgu, je zelo velik, zato se borimo in dokazujemo s kvaliteto.«

Zgodba za prihodnost

Idejam v pekarni Vitapek ni videti konca, saj že razmišljajo o različnih novostih in programih, ki jih želijo ponuditi na trgu in ena izmed teh so zagotovo zamrznjeni polpečeni izdelki.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe«, v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.
 


Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na naslovu https://www.eu-skladi.si/.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice