Informacijska točka Europe Direct Pomurje in Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota sta združili moči pri izdelavi kratkega filma na temo prihajajočih evropskih volitev. Glavno vlogo v projektu so prevzeli dijaki SPTŠ.

Film predstavlja kombinacijo rap glasbe in izjav, kjer mladi izražajo svoje motive za udeležbo na volitvah v Evropski parlament. Pri tem so izjave smiselno povezali z vseevropsko kampanjo Tokrat grem volit.

V izjavah so med drugim opozorili na spoštovanje temeljnih pravic, enakost spolov, zdravo hrano, kohezijsko politiko in program Erasmus. Vrhunec filma sta glasba in rap, ki sta delo dijakov Staše Zadravec in Aleša Dravca. Dijaki SPTŠ želijo s sodelovanjem v projektu spodbuditi vrstnike k udeležbi na volitvah ter predvsem opozoriti na pomen poznavanja različnih politik, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje.

Velja izpostaviti, da se je zadnjih evropskih volitev v Sloveniji udeležilo le 24,55 % volilnih upravičencev, medtem ko je udeležba na EU ravni znašala 42,61 %. 

Najbolj skrbi podatek, da se je pri nas volitev udeležil zgolj eden izmed sedmih mladih. Evropska unija vlaga napore, da bi državljankam in državljanom približala Evropsko unijo in jih predvsem spodbudila, da sodelujejo v procesu oblikovanja evropskih politik. 

V ta namen so pred dnevi predstavili spletno stran »Kaj Evropa počne zame«, ki uporabnike informira o vplivu EU v posameznih regijah, vsebinskih področjih delovanja Unije ter različnih evropskih politikah.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice