Zastoj. Smer Ljubljana - Maribor. In kup voznikov, ki so jim popustili živci.

Na štajerski avtocesti v smeri Maribora je včeraj popoldne prišlo do hude prometne nesreče. 42-letni voznik motornega kolesa je vozil po prehitevalnem pasu iz smeri Krtine proti Lukovici in s sprednjim delom motornega kolesa trčil v zadnji del tovornega vozila, ki ga je vozil 31-letni voznik.

Voznik motornega kolesa se je v prometni nesreči tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Huda prometna nesreča je povzročila dolge zastoje, štajerska avtocesta je bila med Krtino in Lukovico zaprta vse do 22. ure in, kot kaže, so pri tem številni vozniki izgubili živce.

Kot je razvidno iz posnetka, ki ga je uredništvu Mariborinfo posredoval bralec, so vozniki sredi zastoja na avtocesti množično obračali avtomobile in vozili v nasprotno smer, tudi po odstavnem pasu in celo več avtomobilov naenkrat. Na koncu posnetka opazimo tudi voznico, ki poskusi ta dejanja preprečiti.

Nespametno početje nekaterih voznikov je po besedah očividca trajalo in trajalo, šele po uri in tričetrt čakanja je policija vozila pričela usmerjati.

Kljub temu, da so avtoceste še vedno daleč najbolj varne v primerjavi z drugimi cestami nižjega razreda, je dejstvo, da vožnja v nasprotno smer predstavlja najnevarnejše dejanje voznika motornega vozila in lahko vodi v nesrečo s tragičnimi posledicami.

Pri vožnji v napačno smer gre praktično vedno za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer, opozarja Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji. Globa za tak prekršek je 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Kaj storiti, če smo težava mi? 

Če se nam to zgodi in po avtocesti peljemo v napačno smer, takoj ustavimo vozilo. Po možnosti to storimo izven vozišča in tako, da ne ogrožamo sebe in drugih udeležencev prometa.

Nemudoma obvestimo policijo ali pokličemo na Prometnoinformacijski center na telefonsko številko 1970, kjer bodo poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.

Kaj storiti, če se nam bliža voznik, ki vozi v nasprotno smer?
 
Vozniki, ki izvedo, da se jim po avtocesti iz nasprotne smeri približuje vozilo, naj zmanjšajo hitrost, po potrebi vključijo vse varnostne utripalke in vozijo še posebej previdno. Vozijo naj po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo. O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, naj obvestijo policijo ali Prometnoinformacijski center.

Na slovenskem avtocestnem omrežju se je število voženj v napačno smer začelo povečevati s širjenjem omrežja avtocest in hitrih cest ter večanjem prometa na njih. Ta se je občutno povečal še zlasti po uvedbi vinjet pred sedmimi leti.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost888 (nepreverjen)

Vse vö najti po registrski pa doživljensko izpit krej zeti. Jebemo m*ter majmuni ka se nemrejo strpeti.

zvodnik milan (nepreverjen)

in na ena baba bo to preprečla
Zato je policija in ne neka baba
kokoš

Voznik (nepreverjen)

Bravo! Drugič naj samo takoj pokliče policijo pa jih poskuša zadržati do njihovega prihoda, in seveda zabeležiti registrske.
Debili nesposobni...

zvodnik milan (nepreverjen)

baba naj poskuša zadržati voznike
ja kje pa živiš medvedek jaka
se pa strinjam da pokliče policijo
Policija sam daje navodila
da v primeru vloma
naj se sami ne delamo frajerje in
poizkušati zadržati lopova

In reply to by Voznik (nepreverjen)

Starejše novice