Preizkusili smo avtomatizirano izposojo mestnih koles Soboški biciklin.

Mestna občina Murska Sobota in BTC City Murska Sobota sta včeraj v uporabo predala sistem avtomatizirane izposoje mestnih koles Soboški biciklin. Pripravili smo vam navodila za uporabo Soboškega biciklina.

Pred uporabo Soboškega biciklina

Soboški biciklin lahko uporabljate s kartico Sobočanec, ki so jo prejela vsa gospodinjstva v Mestni občini Murska Sobota, ali pa s kartico Soboški biciklin. V obeh primerih je uporaba Soboškega biciklina brezplačna.

Kartica Sobočanec

Če želite Soboški biciklin uporabljati s kartico Sobočanec, si morate storitev Soboški biciklin najprej aktivirati. To storite v TIC Murska Sobota, povsem brezplačno.

Kartica Soboški biciklin

Kartica Soboški biciklin je namenjena tako občanom, kot obiskovalcem in turistom. Kartico lahko kupite v TIC Murska Sobota, zanjo pa je potrebno odšteti 10 evrov. Kartica je veljavna eno leto, nato jo je potrebno podaljšati.

Izposoja kolesa

Trenutno je na dveh postajah, v centru mesta (pred Pošto) in pred nakupovalnim središčem BTC, na voljo deset koles. Kolo si izposodite tako, da s pritiskom na gumb najprej aktivirate zaslon sistema za izposojo. 

V drugem koraku izberete želeni jezik ter možnost "Imam kartico". Kartico približate ustreznemu okvirčku na zaslonu. Kartico Sobočanec k zgornjemu okvirčku, kartico Soboški biciklin k spodnjemu. Sistem lahko kartico prepozna tudi, če je v denarnici in ta ni predebela.

V naslednjem koraku vpišete štirimestno PIN kodo, ki ste jo prejeli ob aktivaciji kartice v TIC centru. Izberete možnost "Izposoja" in na zaslonu izberete številko parkirnega mesta, s katerega želite vzeti kolo.

Na ključavnici parkirnega mesta, ki ste ga izbrali na zaslonu, pritisnete gumb ter počakate na pisk. Kolo nato porinete narahlo naprej, ter ga nato potegneta nazaj, iz ključavnice.

Vračilo kolesa

Kolo ob vračilu zapeljete na parkirno mesto ter dvignete na stojalo. Zadnji del kolesa rahlo privzdignete, sprednji del pa potisnete proti ključavnici, pri čemer je potrebno biti pozoren na to, da zatič pride v luknjo ključavnice. Preverite, če se je ključavnica zaklenila in brezksrbno odidete.

Postopek izposoje in vračila si lahko ogledate tudi v zgornjem video posnetku.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Slabo posneto...

Abs (nepreverjen)

Či je tau nej pod nikšnin videonadzoron, teh biciklinov drugi keden nega :)

Vipko
Truplo

In kje se boš npr. ti vozil s tem hipotetično ukradenim "markantnim" kolesom? Morda po svojem dvorišču... kajti zelo je prepoznaven. Če pa vse prebarvaš, iztrgaš z njega se ne izplača... kajti npr. v Hervisu dobiš že za veliko manj kakor stotaka itak kolo podobnih latnosti...

In reply to by Abs (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Glede na to, da so vse kartice Sobočanec poimensko registrirane in da moraš ob nakupu letne kartice predložiti osebni dokument si ne predstavljam, da bi bil kdo tako zabit, da bi potem to kolo ukradel, saj drugače kot s kratico ni možno priti do njega. Video nadzor v tem primeru sploh ni potreben.

Za vse ostale negativce, takšni sistemi delujejo po drugih Slovenskih mestih že precej časa in če tam nimajo problemov ne vem zakaj bi jih morali imeti prav mi.

Čakam heroja, ki bo prvi skušal ukrasti to kolo, ko si ga bo izposodil na svoje ime. :)

Vipko
Truplo

Lopovi, kradljivci so bili že marsikje, tudi pri bančnih ropih, še bolj butasti (npr. nekje na mestu ropa izgubil osebni dokument), zato je tudi to mogoče... ampak, če ni video nadzora in se najde kakšen teleban, bo mogoče probal zlomiti tisto varovalo, katero drži balanco... vendar, kakor sem napisal že prej... potem je vprašanje uporabnosti tega kolesa zanj praktično končana... Sam se bolj bojim glede vsega, da se bo kaj polomilo iz objestnosti... ne bi bilo prvič. Samo spomnite se, da so vandali iz čistega mira celo pohodili, upognili, zlomili tiste napise pri drevesih v parku... katere ne bi smele biti res nikomur v napoto. Potem se je prišlo na idejo, da bi se uvedel video nadzor v parku... in ena pajdašica mi je glede svojega nestrinjanja s to potezo utemeljila takole: "Ja, ge do se pa te mlade đebale?" Je komentar sploh potreben? Se lahko sploh čudimo, da imamo, kar pač imamo... dandanes vse pod ključem, čedalje več kamer......

In reply to by Gost (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Malo pozitivizma včasih nebi škodilo.

En biciklist (nepreverjen)

Osebni vtisi: 1) sistem za izposojo in vrnitev deluje brez težav. Pohvalno.
2) krmilo bicikla je, vsaj zame navajenga gorskih in mestnih koles, zelo zelo nerodno.
3) zavore, preiskušene na dveh različnih biciklih, prednja 4-5, zadnja 1-2, torej slabo.
4) menjalnik, no ja, za mestno kolo popolnoma nepotreben, in deluje delno, torej slabo.
5) osvetlitev, spredaj je nek mini beli utripalnik, zadaj ni nič, niti mačjega očesa.
6) teža bicikla je prevelika, samo kolo je za postavljanje na nogice neokretno.
7) zvonec, eni bicikli ga imajo, drugi na žalost ne, kar ravno tako ni v redu.
Povzetek: vtisi so mešani, za nežne dame in starejše občane, mogoče celo (pre)zahtevno.

In kaj pravijo cesno-prometni predpisi: Obvezna oprema kolesa so krmilo, prednja in zadnja zavora, luči (bela za osvetljevanje ceste, rdeča pozicijska luč zadaj) in odsevniki (rdeči odsevnik zadaj, rumeni bočni odsevniki na obeh kolesih ter v pedalih. Torej Soboški biciklin NE USTREZA.

Starejše novice