Pohodniki so si ogledali lepote potokov Črnec in Dobel, turistično naselje v Odrancih in izvir potoka Črnca v Bratoncih.

Potok Črnec izvira v Bratoncih in teče skozi občino Beltinci, Odranci, Črenšovci, Velika Polana in Lendava ter se izliva v reko Ledavo. Gre za čist in neokrnjen potok, na katerega so prebivalci vzdolž potoka ponosni, še posebej Bratončani, kjer potok izvira. Turistično društvo Bratonci je sicer pred leti v spomin na ohranjanje struge potoka Črnca organiziralo velikonočni pohod iz Bratoncev do Copekovega mlina v Mali Polani, zadnja leta pa društvo pripravlja velikonočne pohode na velikonočni ponedeljek, a je pot krajša, kot pred leti. Letos so se pohodniki podali na že 12. velikonočni pohod, na velikonočni ponedeljek, 21. aprila, katerega se je udeležilo čez 50 pohodnikov vseh starosti.

Jutranji velikonočni pohod so pohodniki začeli pri vaško-gasilskem domu v Bratoncih, od koder so se potem peš podali v neokrnjeno naravo ob strugi potoka Črnca do stare čistilne naprave v Beltincih, do turističnega naselja v Odrancih, kjer jih je sprejel župan občine Odranci Ivan Markoja. Pohodniki so si ob tej priložnosti ogledali potočni mlin na potoku Črncu kovaški muzej in muzej žganjekuhe. Domačini iz Odrancev so jih pogostili z odransko kulinarično specialiteto – kuhano ajdovo kašo, katero je skuhal Matija Gostan. Nato jih je pot nazaj vodila ob potoku Črncu in potoku Doblu do ribiškega doma v Beltincih, skozi naselje Beltince do izvira potoka Črnca v Bratoncih. Dolžina proge je bila dolga 12 kilometrov. Šlo je za prijeten pohod, katerega so pohodniki z lahka prehodili, se naužili svežega zraka, si ogledali naravo, žuborenje potoka Črnca in Dobla. Ob koncu pohoda so sklenili, da se drugo leto spet srečajo na istem pohodu, na isti poti. Ob zaključku velikonočnega pohoda, so še v Bratoncih bili postreženi s krapci iz prosene kaše. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice