Že peto leto zapored so v kupoli razglednega stolpa Vinarium Lendava postavili razstavo z velikonočno tematiko.

Na razstavi Velikonočni pirhi štirih dežel se predstavlja 15 razstavljavcev iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. V razstavnih vitrinah pa so razstavljeni pretežno pirhi iz kokošjih, gosjih in račjih jajc ter barvani v različnih tehnikah, med katerimi sta najbolj razširjeni tehnika batik, kjer s posebno pisalko nanašajo stopljen vosek na jajce, ter tehnika praskanja, ko se na pobarvano jajce z ostrim nožkom praska ali po domače škraba različne motive.

Ti so tradicionalno velikonočni, pa tudi hetiški in motivi tulipanov, saj so nekoč na pirhe upodabljali spomladanske rože. Večina razstavljavcev ima izoblikovan svoj vzorec, ki se potem bolj ali manj ponavlja skozi posamezno »kolekcijo«. 

"Med razstavljavci, ki so se vabilu k sodelovanju prijazno odzvali še pred razglasitvijo epidemije, so posamezniki, ljubiteljski umetniki in društva, pa tudi mojstrici, vpisani v Register žive kulturne dediščine; Eva Tivadar iz Kamovcev in letos preminula Elizabeta Urisk iz Dobrovnika, ki smo se ji s postavitvijo njenih batik pirhov na ogled želeli pokloniti, saj je sodelovala na vseh dosedanjih velikonočnih razstavah na stolpu," so zapisali v Zavodu za turizem in razvoj Lendava. 

Tokrat preko spleta

Ker je stolp od 16. marca zaprt za obiskovalce in si seveda ne morejo ogledati razstave pirhov, ki vsako leto požene veliko zanimanja, so se odločili, da razstavo postavijo na ogled v obliki videa. Uporabniki si tako lahko ogledajo video-razstavo preko spletnih strani www.vinariumlendava.si ter turistične strani Lendave www.lendava-lendva.si in na družbenih omrežjih Facebook in Instagram Vinarium Lendava. Razstava je na ogled od današnjega velikega četrtka naprej.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
No, letos pa n… (nepreverjen)

ker so neprimeren simbol

Starejše novice