Slika je simbolična.
Na današnji seji vlade je bila izdana odločbo o sofinanciranju dvojezičnosti in uresničevanja ustavnih pravic avtohtone italijanske in madžarske narodne v letu 2023, v kateri je sklenjeno, da bodo nekatere občine prejela višja sredstva.

Občinam, v katerih prebiva italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, oziroma samoupravnim narodnim skupnostim v teh občinah, se za vsako proračunsko leto zagotovijo sredstva v višini 0,15 odstotkov skupne primerne porabe občin, je na današnji seji odločila vlada.

Tako v letošnjem letu ob višini povprečnine 700 evrov znaša 0,15 odstotka skupne primerne porabe občin oziroma obseg z odločbo zagotovljenih sredstev 2,15 milijona evrov.

To je dobrih osem odstotkov več kot prejšnje leto. 

Katere občine se bodo razveselile višjih sredstev?

Odločba zagotavlja sredstva naslednjim občinam: Mestni občini Koper, občini Ankaran, občini Izola, občini Piran, občini Lendava, občini Moravske Toplice, občini Dobrovnik, občini Hodoš in občini Šalovci.

Zagotovljena bodo tudi sredstva Madžarski narodni samoupravni skupnosti občine Šalovci, ki je podala zahtevo za neposredno financiranje.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kritik (nepreverjen)

KAJ PA KOBILJE - OAZA...

Lujzi (nepreverjen)

Tak je ja. Tepa priden v lendavo v trgovino pa prodajalka madžarski pozdravi kak da bi v lentiji bili ne v Sloveniji.

levak (nepreverjen)

Edino slaščičar govori srbsko albanski. Vsi ostali pa Vogrski.

In reply to by Lujzi (nepreverjen)

jidiš (nepreverjen)

Ka se bunite, zato dobivajo denar, da bi ohranili madžarski jezik in kulturo. Edino pravilno ka v Lendavi gučijo po vogrski. Kösönöm, jonapot pa vislat. Brez rasizma, prosim, Slovenija je svobodna država, gučiš lejko v takšnom jeziki, všterom ščeš. Škoda ka nega več Židov, ka bi šče malo jidiš slišali.

Jovan (nepreverjen)

Če so v Sloveniji se naj navcijo pa gucijo slovenski. Tij tudi v Avstriji pa Italiji nebos mogo slovenski gucati ka te nede nisce razmo. Nenucamo mi tu Madžarov.

In reply to by jidiš (nepreverjen)

mestniobčan (nepreverjen)

Me zanima koliko dobijo porabski Slovenci od Orbana. Bojda kar hitro izginjajo. Mi pa bomo podpirali in metali milijone vsakemu, seveda pod strogim pogojem, da ni Slovenec. Ker Slovenec je tu samo za to, da se ga lupi in odira kolikor gre.

A- ja, paglavec (nepreverjen)

Vi ne rabite Madžarov, rabite pa njihovo ukradeno zemljo - Prekmurje, kjer živite. Hvala, DF!

Zmejšani DF (nepreverjen)

Ka ti ne znaš, budalo, ka je uporaba maternega jezika ustavno zajamčena pravica m. manšine Samo, ka svoj nouri
goubec lejko vrtiš!

Genesis x (nepreverjen)

Mađarska manjšina to sploh ne obstaja!
Poznam nekaj teh mađarov, pa mi pravijo da oni od toga nemajo nika in nikoli nej so imeli, sami si morejo kruha zaslužit. To farso od "manjšina" pa edni dobro izkorišča banda lenih pokvarjencov!

lendavčan1 (nepreverjen)

Vse je lepo samo zakaj madžarščina za razliko slovenščine dobi dodatni denar,menim da preveč trošijo in nikoli niso zadovoljni.

Starejše novice