31. oktobra obeležujemo svetovni dan varčevanja. Preverili smo kakšnih oblik varčevanja se poslužujejo brezposelni in tisti, ki morajo svoje družine preživeti z minimalno plačo.

V današnjih razmerah globalne gospodarske krize je varčevanje tako posameznikov kot gospodarskih družb in države še pomembnejše. V Sloveniji sta večja brezposelnost in omejena rast plač zmanjšali zmožnost varčevanja gospodinjstev. Glede na razmere v slovenskem gospodarstvu se zdi, da se breme varčevanja prepogosto zvrne na najbolj ranljive. O tem, kako varčevati z minimalcem in ob socialni pomoči, kakšna je vizija in načrt za prihodnost je spregovorila brezposelna mati treh otrok. 

"Težko je, da otrokom ne moreš privoščiti vsega, kar si želijo"

Pogovarjali smo se z brezposelno mamo treh otrok iz okolice Murske Sobote o varčevanju njihove družine. 38-letna Mateja je službo izgubila pred šestimi leti in od takrat sta edina stalna prihodka k družinskemu proračunu socialna pomoč in moževa minimalna plača. "Ne varčujemo več za dopust in drugo razkošje, temveč smo varčnejši pri izdatkih, da si lahko zagotovimo neko človeka vredno življenje," pravi Mateja. Kot pravi, se odpovedujejo novim oblačilom in obutvi. "Še dobro, da imajo otroci starejše bratrance in sestrične, od katerih podedujejo kako stvar. Težko je, da otrokom ne moreš privoščiti vsega, kar si želijo. Vendar pa vse bolj opažam, da starejši ko so, bolj razumejo našo denarno situacijo in vejo kje so meje," pravi govorka, o nakupih pa še dodaja: "Povečini kupujemo v diskontih. Primerjamo cene v trgovinah in kupujemo tam kjer je ceneje, spremljamo akcije. Včasih gremo v eno trgovino po mleko in kruh in v drugo po druge potrebščine, kjer so cenejše. Doma imamo vrt in sadovnjak, na katerem vsako leto zraste veliko zelenjave in sadja. Kar pridelamo sami, ni potrebno kupiti in to se pozna pri izdatkih," pove Mateja, ki si ne predstavlja kako bi bilo, če bi morali vse kupiti v trgovini.

Ukinitev štipendij mladoletnim dijakom velik udarec za družino

Družina varčuje predvsem pri nakupu najosnovnejših in življenjsko pomembnih potrebščin. Varčujejo tudi na bencinu, odpovedujejo se obisku kulturnih prireditev in gostinskih storitev, predvsem tistih z visokimi cenami. "Včasih sem šla k frizerju vse na dva meseca, zdaj grem mogoče dvakrat letno. Frizerske in kozmetične storitve so enostavno predrage," potoži. Starejša sin in hčerka, dijak in študentka, pogosto kupujeta preko spleta, kjer je ceneje.  Velik udarec za njihov proračun je bila ukinitev štipendij mladoletnim dijakom, saj je tako sin ostal brez štipendije. "Težko je, veliko se moramo prilagajati in iskati alternative, vendar nekako shajamo. Živimo, prav tako kot tisti, ki ne vejo, na kateri izmed tujih bank naj še varčujejo svoj težko prigaran denar," je prepričana Mateja.

Za srečo se je treba spopasti s svojim značajem

Kljub ne preveč rožnati finančni situaciji, ostaja Mateja optimistična. Zaveda se, da je v podobni in še slabši situaciji danes marsikatera družina. "Zavedati bi se morali, da je denar le sredstvo, s katerim si omogočimo lepše življenje. Sredstvo, s katerim kupimo stvari. Denar sam po sebi sploh ni problematičen. Hudo pa je, ker ljudje na denar pogosto obesimo svoj karakter," pravi Mateja. Po njenem mnenju denar tudi ni zagotovilo za srečo. "Da bi našli srečo, se moramo spopasti s svojim značajem in ne tekmovati zgolj za denar in z denarjem," nenazadnje še pojasni.

Sonja Kolarič 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
I-OWN-YOUR-MOM

To je bogme že uspeh, ka ti s trejmi diteti uspe 6 lejt biti na zavodi..

przelmuding

Na zavodi 6 let, pa ka mijsli ka de delo domou prišlo samo. Trbej se pobrigati za delo. Tisti keri ščej delati de delo najšo pa nede trbelo 6 alo več lejt.

prekomurec

...če, bi agregatno vladal tak odnos do denarja, krize sploh bilo nebi. Poveličanje denarja, nas danes drago tepe. Mogoče, se iz krize kaj naučimo. Upam!

Vipko
tinka78

Zgodba res ni lepa, a se moram žal strinjati z mojimi predhodniki. Biti brez službe 6 let, pomeni, da je res nekaj narobe. Ne vem zakaj se na zavodu posebej ne posvetijo takim primerom in jim pomagajo najti službo. Človeka je treba naučiti loviti ribe, ne pa mu dajati ribje konzerve.

TINO1

podpora plus kaj na crno pa vec ma kod jaz keri odim vsak dan delat po 10 vurr

Starejše novice