Evakuacija pred deaktivacijo druge letalske bombe se je začela ob 8. uri in bila zaključena do 12. ure. Zaradi zaprtih cest ponekod v mestu prihaja do manjših zastojev.

Po četrtkovi uspešni deaktivaciji 250-kilogramske zavezniške letalske bombe iz druge svetovne vojne na najdišču na Pobreški cesti, strokovnjake danes čaka še večja, in sicer 500-kilogramska bomba, ki se nahaja v bližini železniškega mostu.

V Dvorani Tabor, ki je odprta že od 8. ure, občane pričakakujejo predstavniki civilne zaščite in predstavniki območnega združenja Rdečega križa Maribor. Zagotovljena je namestitev, zagotovljene so postelje, koce, hrana in vse ostalo, kar ljudje potrebujejo. Vhod v Dvorano Tabor je iz parkirišča.

13.37 - POTRJENO. Tudi druga bomba je uspešno aktivirana. Sirena konca nevarnosti še ni oznanila.

13.33 - Zaslišali smo pok, čakamo potrditev.

13.11 - Vžigalnik je odvit. Prvi načrt za deaktivacijo bombe uspel, sledi pok.

12.43 - POTRJENO: PREMIK ZAKLJUČEN. Bomba je že v jami, kjer jo bodo strokovnjaki deaktivirali.

12.36  - Če bodo strokovnjaki za deaktivacijo bombe morali izvesti način nadzorovanega postopnega sežiganja, se bo to zgodilo prvič v Sloveniji v realni situaciji. Doslej so ta postopek izvajali le na vadiščih. Ta postopek lahko traja tudi dve uri.

12.30 - V teku je premeščanje bombe v jamo, kjer jo bodo deaktivirali.

12.00 - V Mariboru slišimo dvominutno opozorilo sirene, ki oznanja splošno nevarnost. Pirotehniki bodo začeli postopek onesposobitve bombe.

11.50 - Evakuacija zaključena. Evakuiranih 481 ljudi, trije prisilno - možje v modrem so uporabili ukrep 'ukazovanja', našli tudi nepokretno žensko. V Dvorani Tabor je 15 evakuiranih oseb.

13.34 - Detonacija.

13.50 - Sirene oznanile konec nevarnosti.

V radiju 300 metrov od lokacije bombe je bila predvidena evakuacija okoli 1000 ljudi, na varno je bilo potrebno umakniti tudi avtomobile in drugo premoženje. V radiju 600 metov pa velja ukrep zaklanjanja. Tam se prebivalcem ni treba evakuirati, morajo pa ostati v stavbah. 

Na terenu tudi policijski čoln in policijski dron

Policijski dron tudi danes preletava, fotografira in snema območji evakuacije in zaklanjanja, to je po besedah policije potrebno za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Za druge brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva velja na območju evakuacije omejitev gibanja.

Vsako tehnično sredstvo, ki bi to kršilo, smejo policisti prizemljiti oziroma ustaviti, opozarja Policijska uprava Maribor.

Na reki Dravi je tudi policijski čoln, ki po besedah policije izvaja aktivnosti.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
df (nepreverjen)

ejakuacija v dvoraani tabor popoplnoma uspelaaaaaa ahhhhhhhhhh
zanimivi tudi ženske so na sliki
--- ja ja ženske so pri evak,,, uaciji zelo pomembne
brez njih ni evakuacije

peklenjšček (nepreverjen)

To bombo upam na kolesu odpeljati domov

Karl Marx (nepreverjen)

Medijska histerija okrog 65 let stare najdene bombe kaže, da je slovenska družba popolnoma izgubila kompas, in da nam ni pomoči, To državo bo kmalu vzel hudič.

df (nepreverjen)

takrat ko je yugo vrag jemal
sem prepeval
dan ko umrla bo država
to bo dan kot ga še ni bilo
sedaj bom pa še glasneje prepeval
kolikor vem je ljubljana vedno bila pod Italijani
Maribor pa pod Avstrijo

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

gost3 (nepreverjen)

Kako komedijo delajo z to bombo. kako so jo pa našli? so prišli arheologi in jo odkopali z lopaticami? jurja upam stavit da jo je bagerist kar nekajkrat zadel verjetno tudi parkrat krepko udaril po njej. Tu se pa zdaj dela znanstvena fantastika z tega. najpametneje da bi jo bagerist kar naložo pa odpeljali na deponijo :) :)

bingelj (nepreverjen)

Kakšen je to ukrep ukazovanja?? Naj doma babi ukazuje, če ga bo poslušala. No, tam pa ne upa. Doma copata na šihtu pa glasen.

Starejše novice