Že več kot mesec dni je odkar nam je novi koronavirus postavil življenje na glavo. V tem času so se predvsem na spletu hitro razširile tudi dezinformacije v povezavi s pandemijo.

Kako se lahko obvarujemo pred dezinformacijami, ki v teh dneh prežijo na vsakem koraku? Kakšne ukrepe v boju proti dezinformacijam je sprejela Evropska unija? Se spletne platforme in mediji v času krize obnašajo odgovorno?

Na ta in še mnoga druga vprašanja iščemo odgovore v spletnem pogovoru, kjer svoja razmišljanja o temi delijo:

  • Jurica Ferenčina (zdravnik v Zdravstvenem domu Sevnica in prejemnik nagrade Naj družinski zdravnik leta 2019)
  • dr. Sonja Merljak Zdovc (dolgoletna novinarka, urednica ter ustanoviteljica otroškega spletnega časopisa Časoris, poznavalka področja lažnih novic)
  • dr. Zoran Stančič (vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji)

K vključitvi v razpravo vabimo tudi vas drage bralke in bralci. Svoja vprašanja lahko postavite v prostor za komentarje pod člankom.

Organizatorji spletnega pogovora so Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Informacijska točka Europe Direct Pomurje, TV IDEA ter spletni mediji Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena huda teta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Največji bedak je tisti ki verjame medijem
Edina resnica je vladni glaso govornik Kacin

joj joj (nepreverjen)

In že pa de nekši družinski zdravnik razlago zadeve okoli epidemije. Ka v Sloveniji nemamo epidemiologov??????

In vij iz sobotainfo lejko prvi ta pozovejte glede na to ka ste zadnji mejsec objavili telko dezinformacij ka je groza. Ka ne gučin o prenapihnjenih in populisičnih člankih.

inokss (nepreverjen)

sobotainfo vse za klike.
fajn bi bilau ka se avtor vsakega clanka podpise, da znamo keri si prosi:)

In reply to by joj joj (nepreverjen)

Skeptik ali pr… (nepreverjen)

Se vam ne zdi, da se s tem, ko brez kritične distance verjamemo nekim fact-checking organizacijam, morda tudi z vprašljivimi viri financiranja iz raznih interesnih skupin, ki določajo kaj je resnica in kaj ne, izpostavljamo veliki nevarnosti? Kako smo lahko prepričani, da nima neka organizacija, ki recimo nasvet, da je učinkovito zdravljenje z vitaminom C, označi za lažno novico, nekega svojega interesa v ozadju? Ali pa ščiti interese svojega financerja?

Indigo1 (nepreverjen)

Sem žrtev! S strani sobotainfo največja, potem pa se vseh ostalih medijev, ki so iz tega natega nategnili prebivalce celotnega planeta! Propaganda je vedno bila in bo začetnik vseh vojn.

xxxxx (nepreverjen)

Resnica je samo tisto, kar objavi CNN. Da si nebi kdo slučajno drznil poiskati alternativni vir!

Vili76 (nepreverjen)

Kühar, kak pa kaj Mura?

fer (nepreverjen)

Cudno vprasanje, zrtev dezinformacij, kak bi naj vedel ce pa tudi priznani mediji objavljajo samo neke stevilke obolelih, sploh se nimam prave predstave kdo je v bolnisnicah, na aparatih, samo starejsi, al pa tisti z pridruzenimi boleznimi, v osnovi nas vsi samo strasijo in omejujejo, pa unicuje se privat sektor

fer (nepreverjen)

Jaz sem zrtev brez resnih informacij.....

100-100 (nepreverjen)

Tisti šteri širijo dezinformacije so lidge šteri majo najvekše kvazi škole. Mislijo ka so najbole pametni. In ka je še najuše, ta svoja prepričanja odavlejo pod prisilo drugin. Tou su tüj te šteri so za lovon užitka, dobička, jebivetrstva te virus tüj okoli po sveti raznesli.

Svetice13 (nepreverjen)

Mediji sploh niste vec mediji ampak gledate se samo na denar.......... Novice prilagodite interesom in posledicno dobicku........ Da ne omenjam, da imate gori reklame, ki vam ze v osnovi zbijajo verodostojnost........ Samo, da je dnar

Živa groza (nepreverjen)

Zalostno je to, ka si drznete "komentirati" taksne teme v vason urednistve. Res ste vse slabsi.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice