Informacijska točka Europe Direct Pomurje in spletni medij Sobotainfo.com pripravljata nov spletni pogovor, ki je tokrat namenjen prihodnjemu razvoju pomurske regije, in sicer v luči povezovanja regijskih prioritet s prioritetami Evropske unije.

Spletni pogovor bo potekal od 10.15 ure naprej in si ga bo mogoče ogledati v živo na našem spletnem mediju.  

Pandemija koronavirusne bolezni je močno prizadela evropsko gospodarstvo. Evropska unija je kot odziv na gospodarske posledice pripravila obsežen načrt za okrevanje Evrope, katerega elementarni del sta večletni finančni okvir EU za obdobje 2021-2027 (1074 milijard EUR) in nov instrument za okrevanje NextGenerationEU (750 milijard EUR). Oba instrumenta naj bi v relativno kratkem času doživela potrditev v Evropskem parlamentu in kar je še pomembneje, oba instrumenta bosta imela vpliv na evropske regije.

To velja tudi za pomursko regijo, ki je v fazi priprave regionalnega razvojnega programa. Gre za temeljni strateški in programski dokument, ki opredeljuje glavne smernice in prednostne naloge razvoja regije. 

V okviru razprave želimo odgovoriti na sledeča vprašanja:

Kje so priložnosti pomurske regije? 
Kakšni naj bodo ključni regijski projekti? 
Kako pomembno je sodelovanje regijskih deležnikov pri doseganju dogovora o nadaljnjem razvoju pomurske regije? 

O razvoju pomurske regije bodo spregovorili:

Dr. Tadej Pirc (Razvojni center Murska Sobota)
Marko Virag (župan občine Beltinci)
Dr. Andrej Steyer (župan občine Apače)

Vabimo vas, da se vključite v razpravo. Svoja vprašanja lahko postavite v komentarjih pod člankom, kjer spremljate spletni pogovor.
 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragi moji (nepreverjen)

Povejte vi meni zakaj bi vztrajal v Prekmurju in sploh v Sloveniji, če pa tu nihče ne zna ceniti mojega znanja, mojega truda? Za isto delo dobim v tujini (Avstriji) vsaj 50% višjo plačo. Odnos do nas "balkancov" je resno malo bolj tak, tak, ampak na koncu koncov me tudi v Sloveniji delodajalci kaj dosti bolj ne cenijo. V Avstriji me vsaj plačajo.

balkanec (nepreverjen)

Če te delodajalci že v sloveniji ne cenijo, bi pravo ka je že v tebi problem. Ge san še nej mel problema, ka bi me delodajalec nej ceno, ker san njemi predstavlo dodano vrednost.

In reply to by Dragi moji (nepreverjen)

Kranjski Janko (nepreverjen)

Problem pomurske regije in seveda Evrope je katastrofalna demografska slika. Naše prebivalstvo se stara in mladi izobraženci v regiji ne vidijo perspektive za razvoj svojih potencialov. Kako bo regionalni razvojni program naslovil to težavo?

Cucumis sativus (nepreverjen)

Slovenija naj bi v novem obdobju kar veliko sredstev namenila v sektor zdravstva. Tudi Evropska unija želi več pristojnosti na področju zdravstva in posledično bo na tem področju več denarja. V Sloveniji je na področju zdravstva vedno premalo denarja. Smo kdaj na ravni pomurske regije razmišljali, da bi postavili več domov za starejše, v katere bi poskušali privabiti stanovalce iz Avstrije. S tem bi dobili denar iz tujine, ki bi ga lahko namenili našim starejšim in nasploh razvoju zdravstvene/socialne oskrbe?

ireF (nepreverjen)

Ko se vozim okoli, vidim nešteto zapuščenih/dotrajanih stavb, ki dajejo žalostno podobo. Verjetno so lastniki umrli, dediči pa nočejo ali ne zmorejo ohranjati teh stavb pri življenju. Ste kdaj na ravni občin pomislili, da bi sofinancirali programe, kjer bi te stavbe pomagali porušiti ali obnoviti in jim dati novo funkcionalnost. Pričakovati je, da bo takšnih stavb v prihodnosti vedno več

turizem ja (nepreverjen)

Za turizem že, ampak toliko turistov ni v celi Sloveniji, koliko je zapuščenih stavb. Potrebno je najti en kup nekih dejavnosti, ki bi jih lahko dali not. Super se mi zdi tista stara stavba na Goričkem, kjer majo zdaj polnilnico vode Kana.

In reply to by ireF (nepreverjen)

Proti gradbeni… (nepreverjen)

ki bi si prilastila stavbe okradenih, pobitih in izgnanih Stajercev.

In reply to by ireF (nepreverjen)

C-shark (nepreverjen)

Evropska unija pravi, da je naslednje desetletje digitalno desetletje. Za digitalni razvoj potrebujemo digitalne veščine. Če se ne motim, naši otroci dobijo predmet računalništvo šele v petem razredu osnovne šole, pa še takrat je predmet izbiren. Država očitno meni, da je tako prav. Lahko občine naredijo kaj na tem področju in npr. v šolah ponudijo kvaliteten pouk računalništva od prvega razreda naprej, in sicer v obliki sofinanciranja računalniških krožkov, ki bi jih vodile usposobljene oseb. To bi bila naložba v prihodnost!

Ohranjanje narave in (nepreverjen)

narodnih parkov, flore in favne.

PROTI unicevanju zelenih povrsin

SOKI20 (nepreverjen)

Centre moči javne uprave, javnih podjetij in institucij razseliti po Sloveniji.
Učinkovita mreža železnic (moto hitreje z vlakom kot z avtom).
Celotno Pomurje povezati z varnimi koleraskimi stezami (moto v službo - do 10 km - ob lepem vremenu s kolesom)
Štipendije za Pomurce s pogojem vračanja.
Sklad tveganega kapitala za nova podjetja s sedežem v Pomurju.

Starejše novice