Foto: P33tr/Wikimedia
Vnetje očesne veznice naj bi razsajalo med otroci v vsaj enem izmed pomurskih vrtcev. Okužba se hitro prenese tudi na odrasle.

Včeraj se je na nas obrnila bralka, ki ima majhnega otroka v enem izmed vrtcev v občini Moravske Toplice. Kot nam je povedala, je njen otrok zbolel za vnetjem oči oziroma vnetje očesne veznice. Gre za močno nalezljivo vnetje, otrok pa je okužbo domnevno staknil v vrtcu, kjer naj bi bilo okuženih več otrok. Okuženega boste najlažje spoznali po močno krvavo-rdečih očeh. Čeprav gre za predvsem otroško bolezen, so zanjo dovzetni tudi odrasli, predvsem za virusno obliko bolezni.

Starši kljub bolezni otroke vozijo v vrtec

K hitremu širjenju bolezni med otroki precej pripomorejo starši, ki otroka vozijo v vrtec, kljub temu, da vedo za njegovo bolezen. Ta se tako hitro širi predvsem med otroki v vrtcih, pa tudi šolah. Kot smo izvedeli, naj bi v omenjenem vrtcu okužbot tako staknilo že več otrok, v nekaterih primerih pa se je okužba prenesla tudi na njihove starše.

V Avstriji prava epidemija virusnega očesnega vnetja

Kot poročajo avstrijski mediji, se naši severni sosedje soočajo s pravo epidemijo virusnega vnetja očesne veznice oziroma očesne gripe, kot jo imenujejo. Velike težave z razsajanjem bolezni imajo predvsem v šolah in vrtcih.

Zelo nalezljiva otroška bolezen

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bolezenski znaki so odvisni od tega ali gre za virusno ali bakterijsko okužbo.
 

Bakterijsko vnetje oči

Pri bakterijskem konjunktivitisu je oko pordelo, boleče in skeleče. Vneto je eno ali obe očesi, v začetku ponavadi le eno oko. Zjutraj je oko ponavadi zlepljeno, prisoten je izcedek rumene ali zelene barve. Bakterijsko vnetje se zdravi z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom, ki skrajšajo potek bolezni in kužnost bolnika.

Virusno vnetje oči

Virusno vnetje se ponavadi pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, občutljivo na svetlobo, izcedek pa je voden. Virusni konjunktivitis je zelo nalezljiv, bolnik je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči. Do spontane ozdravitve pride običajno v 2 do 4 tednih. Za zdravljenje virusnega konjunktivitisa ni učinkovitih specifičnih zdravil, pri zdravljenju lajšamo simptome.

Kako preprečimo širjenje vnetja očesne veznice

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili nekaj napotkov, s katerimi lahko preprečimo širjenje tako virusnega, kot bakterijskega vnetja očesne veznice.

  • Potrebno se je izogibati dotikanja oči z rokami.
  • Umivanje rok lahko znatno zmanjša prenos obeh vrst konjunktivitisa, kar pa je v vrtcih in pri mlajših otrocih težko nadzirati. Zato ta ukrep pri širjenju konjunktivitisa v kolektivu ni zanesljiv in učinkovit.
  • Izogibanje izmenjavi brisač.
  • Temeljito čiščenje igrač, ki so onesnažene z izločki otrok.
  • Pogosto čiščenje površin, igrač in predmetov, ki se jih otroci pogosto dotikajo.
  • V času obolenja se izogibamo plavalnih bazenov. 

Otroci z okužbo ne smejo v vrtec

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da sta dosledno umivanje rok in to, da okuženih otrok ne vozimo v vrtec, trenutno edina načina za nadzorovanje širjenja virusnega vnetja v okoljih, kot sta vrtec in šola. Otrok z virusno okužbo je kužen od 10 do 12 dni, od začetka simptomov in dokler je prisoten izcedek iz oči, zato ta čas naj ne obiskujejo vrtca. Nekoliko drugače je v primeru bakterijskega vnetja. Otrok s tovrstno okužbo se lahko v vrtec vrne že 48 ur po pričetku zdravljenja z ustreznim antibiotikom.
 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tezni (nepreverjen)

Ce sobotainfo tau objavi, te ze nej tak resno.
Fake medij

Sanjica222 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Imam otroka v vrtcu in je eden tistih, ki je dobil to vnetje. Nimam babice ali dedeka, ki bi pazila otroka. Nimam možnosti vzeti dopust z danes na jutri, če pa spet vzamem bolniško zaradi bolezni otroka vem, da po poteku pogodbe o zaposlitvi za določeni čas lahko samo sanjam podaljšanje pogodbe. In kaj naj naredim po vašem mnenju? Vzamem bolniško in reskiram brezposelnost čez par mescov ali pa dam otroka pač v vrtec z tem vnetjem, ki pa itak ni nevarno in ne pušča posledic.

Tobak (nepreverjen)

Najboljše je dati bolanega otroka v vrtec, kjer lahko okuži še druge in povzroči še več težav, vzgojiteljicam, otrokom, staršem...
Takšen otrok mora ostati doma in pika. Če pa delodajalec takšnih zadev ne razume, pa si že zdaj iščite drugo službo seveda pa bi bil tudi čas, da se takšnim delodajalcem upremo.
Sam imam 3 otroke, 2 v vrtcu in smo zaradi neodgovornih staršev, ki so pripeljali takšnega otroka v v vrtec in se okužba prenesla na vse domače!

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Malo si prešti nej ka samo na pamet bluziš. Zaradi takšnih kak si ti in tebi podobnim si delodajalci tou vupajo, ker vrvlen ka se tou dogaja. Je pa žalostno ka se ne postavite sami za sebe in za tou ste si sami krivi. Ge man babice kere lejko pazijo, PA NEDO! Zato ka so moja deca, moja odgovornost. Za dejte mo šao na bolniško pa se lejko cejli kolektiv na glavo postavi.

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

Gogogost (nepreverjen)

Saj nemren vörvati kakši stariši ste eni. Ka se ti lastno dejte kda je betežno ne smili??? :( Pa saj, zaradi takši starišov se takši betegi tak fejst širijo

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

Jao (nepreverjen)

In zaradi tebe pa tvoje neodgovornosti... do še naša deca betežna pa mo si mogli mij tuj bolniške rihtati. Samo ka de tvoj šef srečen, čegli 10 drugih zajebeš.

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

Vipko
buldog

Sobotainfo, vi me tako počasi, a zanesljivo ubijate s temi napakami...., ki tokrat niso le pravopisne ampak kar vsebinske!

Razhaja, razsaja.....

" razhajati se razhájati se -am se nedov. (ȃ) 1. odhajati na več strani: množica se razhaja; po tekmi so se gledalci zadovoljni razhajali; hitro, molče se razhajati / zborovalci se počasi razhajajo po domovih / ekspr. proti poldnevu so se megle začele razhajati 2. ne potekati več blizu skupaj, v isti smeri: od tu naprej se cesta in železniška proga razhajata; žarki se pri prehodu skozi lečo razhajajo; pahljačasto se razhajati / živci se razhajajo na vse strani 3. biti ali postajati vedno bolj različen: slovenska narečja so se razhajala; življenjske poti nekdanjih sodelavcev se razhajajo // publ. biti različen, razlikovati se: najini interesi se popolnoma razhajajo; mnenja strokovnjakov se razhajajo / razhajati se med seboj / razhajati se v mišljenju, pogledih ● publ. dirigent in solist se večkrat razhajata nista usklajena; ekspr. njegove besede se razhajajo z dejanji se ne skladajo; ekspr. z možem se vedno bolj razhajata ne čutita več medsebojne naklonjenosti, ljubezni ◊ biol. razvijati se v različne smeri razhajajóč se -a -e: razhajajoč se so veselo prepevali; razhajajoči se ljudje...." Strežnik ZRC SAZU

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjujejo, da sta trenutno edina načina za nadzorovanje širjenja virusnega vnetja v okoljih, kot sta vrtec in šola. Pa se vprašam: katera načina sta to?

Kužen (nepreverjen)

Vzgojiteljicam dati pravico, da bolnega otroka zavrne in ne sprejme v vrtec, če že starš tega ne ve... So taki, ki bolnega privlečejo v vrtec, starši pa na kavico. Potem trpi njihovo dete in 20 ostalih...

Sanjica222 (nepreverjen)

Morem priznati, da me kar malo preseneča kako ste se spravili na mene zdaj. Otroka žal nimam kam dati. Bila sem več let brezposelna in zdaj imam končno službo, ki sicer ni blesteča, ampak je. Pa čeprav za določem čas. Pred kratkim sem že bila na bolniški zaradi bolezni otroka, pa sem s tem povzročila kar nekaj težav v službi. Enostavno ne morem si privoščiti, da bi zdaj spet za kakšen teden vzela bolniško in s tem zapravila možnosti za podaljšanje pogodbe. Ne pravim, če bi otrok imel kakšno resnejšo bolezen, takrat seveda nebi razmišljala niti minute. Ampak to vnetje oči pač pride in gre.

Jao (nepreverjen)

Keri delodajalec je to?
Resnejso bolezen? Se ti zavedas kelko skode napravis vsen drugin keri od tvojoga diteta fasejo "pride pa gre"? Zaradi tebe si morejo drugi bolniske rihtati. Zajebes ostalih par odgovornih, ker ti nemas muda biti odgovorna.

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Te pa si zriktaj varstvo! Nekomi plačaj ka de ti betežno dejte pazo, kda boš ti v službi.

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

Kužen (nepreverjen)

Nič vnetje ne pride in gre,... Če je otrok kužen po oceni doktora, vnetje oči pa je zelo nalezljivo, nima kaj hoditi v vrtec in v družbo otrok... Zdrava kmečka pamet in pikaaa!

In reply to by Sanjica222 (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Se strinjan ka more betežen otrok ostati doma, definitivno. Si starši pa gučijo ka je njegov otrok zbolo zatou ka je šau v vrtec. Ja niti eden pa nede prizno ka je glij njegov otrok mogouče prvi prneso betek v vrtec.

Vrtec (nepreverjen)

Kot stariš otrok v vrtcu prosim da ne govorite na pamet...tudi ta otrok ki je bil kužen če je bil samo eno uro v vrtcu je raznesrk virus na ostale ki se. Pa pri drugih otrocih mogoče pojavil šele čez dva dni..in tako dalje....lepo prosim ne bojte panični vnetje oči,koze,uši,rotavirusi,škrlatinka in marsikaj so pač viroze ki se ko se enkrat pojavijo pač malo raspasejo...vsi ki so oz.smo starši pa mislim da vedno dajemo prednost otroku in ne službi...če ne greš sam na bolniško daš babicam,sosedom iz. Prijateljem malo v varstvo..kdor pa nima nikogar pa je mislim ka malo čuden in išče samo priložnost za točno rak popularen članek kot je ta

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice