Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota so sporočili, da so spremenili način dela v ambulantah družinske medicine.

Glede na razvoj epidemije se spreminjajo navodila, izdana v začetku marca.

Brisi in diagnostično testiranje na COVID-19 se ne izvaja več pri asimptomatskih bolnikih ali bolnikih z blagim potekom bolezni. Vsi pacienti z znaki akutne okužbe dihal se smatrajo, da imajo lahko okužbo s SARS COV-2 virusom. Zato se mora za obravnavo teh pacientov organizirati ločena pot obravnave, kjer se lahko zagotovi ustrezna zaščita zdravstvenih delavcev in ostali ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe.

Vse dni, 24 ur na dan

Ločen in varen način obravnave pacientov z možno boleznijo Covid-19 se organizira v okviru t. i. vstopnih ambulant za Covid-19. (AMBULANTA COVID 19).

Lokacija AMBULANTE COVID 19 je ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice).

Ambulanta COVID 19 je odprta 24 ur vse dni za oskrbo pacientov, ki jo pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Ljutomer, ZD Gornja Radgona in ZD Lendava.

Kako poteka obravnava bolnika?

Obravnava bolnika z akutno okužbo dihal v osnovme zdravstvenem varstvu poteka po tako, da bolnik z znaki akutne okužbe dihal z ali brez vročine kontaktira izbranega zdravnika ali zdravnika, ki ga nadomešča po telefonu. Ta oceni zdravstveno stanje bolnika in presodi: 

  1. Da je bolnik lahko v domači oskrbi, mu odredi samoizolacijo za 14 dni, odpre bolniški stalež, zdravnik ga usmeri na spletno stran, kjer so navodila za preprečevanje okužbe v domačem okolju. Če bolnik ni sam sposoben pridobiti teh napotkov, ga zdravnik seznani po telefonu. Zdravnik posebno pozornost posveti tistim, ki so starejši od 60 let ali imajo kronično bolezen, ki povečuje tveganje za neugoden izhod.  Razloži mu, da ob poslabšanju takoj kontaktira zdravstveno službo,
  2. Ocena bolnikovega stanja po telefonu ni možna, zdravnik bolnika napoti v najbližjo vstopno ambulanto za Covid-19. Zdravnik oceni, da se izvede testiranje na COVID-19  in po rezultatu testa ponovno presodi o napotitvi domov ali v bolnišnico,
  3. Bolnik potrebuje nujno napotitev v bolnišnico.

Zdravstveni dom Murska Sobota ima od 19.3. poleg ambulante za Covid-19, tudi ambulanto za pregled pacientov brez znakov okužbe dihal. Ambulanta deluje v prostorih Splošne ambulante Grajska 24 Murska Sobota (pritličje - prostori nekdanje dežurne službe), od ponedeljka do petka od 7.00 do 19.00 za bolnike, ki jih pokriva ZD Murska Sobota.

Še vedno deluje dežurna ambulanta v Urgentnem centru 24/7. Osebni izbrani zdravniki, ki ta dan ne izvajajo dela v zgoraj opisanih ambulantah, izvajajo v svojih ambulantah administrativno obravnavo pacientov, brez fizičnega stika s pacienti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice