Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je v krogu Pomurskega sejma, pokroviteljev in visokih gostov danes okronal 25. vinsko kraljico Slovenije.

Za 25. vinsko kraljico Slovenije za leto 2022 sta Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Protner

Nova vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Podravje, mariborskega vinorodnega okoliša, natančneje iz Malečnika pri Mariboru. 

V vlogi vinske kraljice smo jo že spoznali, saj je vlogo mariborske vinske kraljice prevzela leta 2018. To funkcijo je opravljala vse do leta 2020.

Kdo je 25. vinska kraljica Slovenije?

Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Njihova domača vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner obdeluje 13 hektarjev vinogradov, od tega polovico ekološko. Delo nadaljuje kot študentka. 

V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing – management na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

To je vino nove vinske kraljice

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Protner, vinski kraljici Slovenije 2022, najprej čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh, ki ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0.

Sledil je nagovor pokrovitelja kraljičinega vina Boštjana Protnerja, hiša vin Joannes iz Malečnika. 

Vino 25. vinske kraljice Slovenije je vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom: renski rizling, suho, letnik 2019, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor, hiša vin Joannes Protner.

Čestitala sta ji in zbrane nagovorila še Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, in Vesna Maučec, direktorica Zdravilišča Radenci.

V imenu dosedanjih vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala tudi 22. vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič.

25. Vinski kraljici Slovenije je čestital še predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Predstavljala bo vse tri slovenske vinorodne dežele

V letu 2022 bo Ana Protner kot 25. vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. 

Kot bodočo vinsko kraljico Slovenije jo je v novembru 2021 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov na današnjem kronanju je poskrbela zasedba Falajček

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DozePharmacy

Buy Vardenafil 60 mg online, which is Men’s Health medication, and it contains Vardenafil. Vilitra 60 mg is a medication available for treating impotence which is a sexual condition that is suffered by men. Vardenafil 60 mg offers a temporary yet effective solution for ED in men.

Starejše novice