O zapuščenih stavbah v središču mesta je bilo že veliko napisanega. Kot kaže, bo v prihodnje še ena dobila novo vsebino, in sicer nekdanja stavba ekonomske šole.

Objekt v občinski lasti

Objekt na desni strani ceste, če gledamo v smeri Lendavske ulice, je v lasti Mestne občine Murska Sobota, in sameva, odkar so pred leti na obrobju Murske Sobote zgradili novo ekonomsko šolo. A kot kaže, se bo to spremenilo.

Muzej evangeličanske, judovske in romske kulture

Omenjeni objekt bodo namenili muzeju evangeličanske, judovske in romske kulture. To bo neke vrste multikulturni center, ki bo, kot je za TV IDEA povedal župan Aleksander Jevšek, pomembno obeleževal, kaj se je dogajalo in kaj se dogaja v multikulturnem prostoru, kot je Pomurje.

Že danes postavitev spominske plošče

O tem, kdaj bo ta multikulturni center zaživel, je še prehitro za govoriti, a prvi korak k temu bo že današnja obeležitev ob svetovnem dnevu spomina na romske žrtve holokavsta v drugi svetovni vojni, s postavitvijo spominske plošče, ravno na tem objektu.

Sredstva z različnih naslovov

Sredstva za ureditev objekta bodo po besedah župana Jevška poskušali dobiti z naslova trajnostne urbane strategije, pa tudi z raznimi razpisi, ki imajo posluh za podobne projekte.

Odlična lokacija

Lokacija nekdanje ekonomske šole je za tak multikulturni center po besedah Jevška zelo dobra. Recimo, ko se turisti sprehajajo od Pomurskega muzeja skozi drevored do evangeličanske cerkve, potem jih bo tam pričakal še multikulturni center.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
multikulti naci (nepreverjen)

No Jevške se je pokazo še v naci luči. Prekmurce je začno talati na kulturno prvorazredne i kulturno drugorazredne.
Torej tisti, ki smo neJudje, neRomi in neEvangeličani (beri prekmurski katoliki) v tem CENTRU nimamo kaj iskati.
Ali pa mogoče katoliška skupnost ni del te skupnosti.

Kako se že imenuje sistem kjer se na podlagi veroizpovedi, rase, itd... ločuje institucije in ljudi? Urednik?

Gost (nepreverjen)

Saj pa od romske kulture vemo že preveč. A bo omenjeno v muzeju tudi to, kako so pretepli reševalce?

Vipko
buldog

Meni vsebina ni problematična... osebno pa menim, da je:

1. Ta stavba je gabaritno nedostojna centra Sobote. Na tem mestu bi morala stati stavba, ki bi povzemala panonski mestni arhitekturni stil. Enostavno rečeno: ta stavba je grda, je arhitekturni spaček.

2. Ta stavba ima predobro lokacijo za muzej. Na tem mestu bi morala stati stavba, kjer bi imela sedež podjetja ali pa neke terciarne dejavnosti.

3. Ta stavba je potrebna temeljite sanacije. Sanacija bo stala toliko, kot bi stala graditev nove stavbe.

4. Ker občina najverjetneje nima denarja za kakršne koli resne posege v to stavbo, naj jo enostavno proda. Vsaj za toliko, kolikor je vredna lokacija stavbnega zemljišča.

BB

Ideje, želje, vsebina za novine...

...ker pejnez itak nega ;)

Gost (nepreverjen)

Buldog, pod SLO rodnostjo imaš odgovor.

AFTA HE (nepreverjen)

Same super ideje v Soboti, bila je Fazanerija, potem Kamenšnica, sedaj zgradba EŠ. Sredstva bodo poskušali dobiti iz različnih naslovov. Če ne, pa ne bo nič, kakor vedno. Če že to potem se mi poraja vprašanje zakaj ne tudi katoliške in pa islamske vere oz. kulture.

kokaš (nepreverjen)

Kda te gor prišli ka multikultura ne more obstajati in nikoli ne bo obstajala. Zaradi želje po "multikulturi" se začajo vojne in ena vojna se je že začala tudi pri nas, v EU.
Pa lejko pišete, ka je to zaradi takšnih kak san ge in ostalih 95% slovenčkov, ampak tak je. Različne kulture nemreš dati skupaj in pika.
Je pa rejsan, ka bi ge mojo ženo še prepričo naj nosi burko, enga musliča pa živoga sigurno nemreš prepričati, ka njegova žena nede mejla burko.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

RE; kokaš, zadel si bistvo multi-kulti problema. Imel boš pa vedno izdajalce v vsaki državi , ki se bodo zaradi DENERJA šli multi-kulti ideologijo, čeprav na dolgoročno škodo večine 95% ostalih sodržavljanov.
Sedanje stanje v Nemčiji ali Franciji , naj naj nam bo vsem velik opomin, da ne bi delali istih napak in bi morali multi- kulti ideologijo poslati na smetišče zgodovine.

Čudo (nepreverjen)

Če van je všeč ali pa ne, mi že živimo v multikulturnem okolji. Skupaj z Romi, protestanti in judi, kar jih je še ostalo. S ten se Prekmurje kaže kot posebno, strpno in napredno, še posebaj pa kot posebno, vsaj v Sloveniji. Te tri skupine prebivalstva živijo tu med nami že stoletja. Žal smo se Prekmurci, ka se tiče judov, med vojno in po njej nej ravno izkazali. Kea je bilo vojne konec smo podrli najprej sinagogo v Soboti te pa smo demolirali še pokoplišče in ga preuredili v namišljeni park in gradbene parcele. Ne razun ravno teh komentatorov, keri pravijo ka smo katoličani zapostavleni. Mi smo v itak v večini in nam nič ne manjka. Sicer pa tisti keri se sklicuje na katolištvo kda ga motijo really mi protestanti in judi ter sožitje v multikulturni skupnosti nema pojma o veri, oziroma je njegova vera najbrž samo krinka za privilegije v družbi. Včasih so takšni bili v partiji , danes pa opletajo s katolištvon, svetoga pisma in zgodovine ne poznajo, krščanstvo jin je tuje, cerkev pa zakon. Splezajte že s te drejve pa bojte ljudje, kak se za razvito družbi spodobi. Prekmurje je bilo po večini eno najbolj strpnih okolij, zdaj se pa poglejmo, kam smo to pritirali in glih mi, ki smo v .

Gost (nepreverjen)

Ge ne razmin toga vašoga paničarenja pa sovraštva pa nakladanja glede multikulture. Vej pa cela evropa je multikulti. Dokler so se nej začala ameriška sranja po bližnjon vzhodi so vsi narodi, tudi priseljenci v evropi normalno živeli v sožitji. Muslimani, afričani in ostali priseljeni narodi so v evropi že 100 in več let pa do pred par let nazaj neje bilo nikših problemov. Problem smo ustvarili mi, oziroma zahod. Enin je glavna dnevna populistična politika in grabijo na pune možnost izkazovanja svoje frustracije in obsedenosti z raznimi strahovi in zavestno ali podzavestno nasedajo populiston, keri umetno ustvarjajo paniko. Smešno je ka se večina nasprotnikov multikulture izgovarja na krščantvo, krščanske vrednote in na krščanstvo kak prevladujočo religijo v evropi. Pozablate pa ka je krščanstvo nej avtohtona religija v evropi, niti je dosta evropskih narodov nej avtohtonih prebivalcov evrope, z nami slovani na čelu. Ge ne zagovarjan terorizna niti ekstremizacije družbe na kakšen koli način, še najmenje na podlagi vere, islama ali krščanstva, ali red trbej prvo napraviti pri tistih keri nered delajo. Mi mali smo samo figure na plošči velkih igralcov in dokeč mo mi tak dovzetni za sakši populizem in vrženo kost, že pa isto leti na islam pa na krščantsvo, do tečas do ovi zgoraj lejko delali ka do ščeli in svoje interese postavlali pred interese vseh prebivalcov toga planeta. To ka se zdaj dogaja je del nekšoga večjoga plana glede na informacije kere saki telko časa nekomi vujdejo. Poglente samo zadnje izjave določenih ameriških upokojenih uradnikov glede razpada Jugoslavije. Zakoj sta mogla iti Husein pa Gadafi je itak že splošno znano, malo so se sicer zajebali pri Asadi, sami recept je biu isti. Mi se pa tu med sebov štukamo za malenkosti, "major plan" je pa itak že napravleni in je v punon teki.

gost1234 (nepreverjen)

Krinka, za razširjeni multikulti center. Zbudite se SOBOČANCI.

Gugalnica je cool (nepreverjen)

Star san 30 lejt, nazadnje san bil v muzeji v mestnon gradi v vrteci. Što boga de odo v te vse muzeje? Vsi znamo ka so muzeji turistične pasti, samo prinas niti nega turistov, pa niti neven što bi šo to ogledat... nega pejnaz, ali za ta metati ga pa skoz zadosta je.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Gost z nekaterimi stvarmi bi se lejko strinjo s teboj , mnogo pa mijmo mlatiš in stvarij relativizejraš.
Skoraj cejla zahodna evropa je multi-kulti zatou pa ima telko problemov in de jih mejla še več v doglednem časi de velka možnost državlajnskih vojn v teh državah zaradi radikalnega islama.
Vladari iz sence oz planerji velkoga plana, so z krinko multi -kulti ščeli namočiti tudi vzhodno evropo, ki pa jim trenutno z VIŠGRAJSKO SKUPINO držav nasprotuje.

Anglija je zaradi pretirane multi.-kulti zarote , raje iztopila iz evropske unije , pa je sicer znana kot multikulturna država že od prej, pa ji je ta vsiljena multi- kulti invazija bila kaplja čez rob.
Malo nediplomatsko bom povedal, če teh zradikaliziranih muslimanov ne bomo pustili v državo ne bomo z njimi imeli problemov in obratno.
Ker ti zradikalizirani muslimani ne poznajo dialoga, ločenosti cekve od države,multikulturnosti, večstrankarskega sistema, enakosti med spoloma in še bi lahko našteval.
Ker z njimi enakopravni dolgoročni dialog ni mogoč, saj je njihov končni cilj zmaga islama in uvedba šeriatskega prava, ki ureja vsako poro družbe po islamskih načelih.
ZATO SE JIM ZAHVALIT IN JIM VRATA ZAPRET,ČE HOČEMO IMETI KOLIKO TOLIKO VARNO IN MIRNO DRŽAVO.

Če pa katerega bolj zanima ta problematika naj si prebere članke novinarja in poznavalca islama GREGORJA PREACA !!!!!

Čudi (nepreverjen)

Prekmurje zbudi se, ti se rejsan moreš zbuditi. Angležon je šla najbolj v nos delovna sila iz vzhodnih članic EU, najbolj iz krščanske in nazadnjaške Poljske. Med nezaželene spadamo tudi Slovenci. V angleških očeh sva midva glih takši ološ, kak ti praviš za begunce. Kar se pa muslimanov v UK tiče, jih je pa tak dosta, ka bi po tvoji logiki mogli že stokrat propadnoti, by the way, župan Londona je musliman, pa je tan nihče nej tak histeričen kak ti.

losh (nepreverjen)

bmk za romsko kulturo...zrušite to šolo doj ali pa nekaj postavite nekšno dejavnost ge de se lejko več zaposlilo lidi!

??? (nepreverjen)

"Kar se pa muslimanov v UK tiče, jih je pa tak dosta, ka bi po tvoji logiki mogli že stokrat propadnoti, by the way, župan Londona je musliman, pa je tan nihče nej tak histeričen kak ti."

Ti še valjda nisi bil dlje od Bakovec... Tudi London ima velikanske probleme, če jih ti ne poznaš, še ni rečeno, da jih ni! Pa veš, kako je zmagal za župana musliman, pa čeravno ima London "samo" 12,4% populacije?? Pa kak se v mošejah radikalizirajo otroci in mladina, vse pa na stroške davkoplačevalcev... Pa Sharia Police v Londonu,....

Malo poglej neodvisne reportaže, kakšne skrite kamere v mošejah, kaj pridigajo,...
Na "naše" (to je gostujoče države) stroške se borijo proti "nam". Islam prezira demokracijo, enakopravnost žensk, istospolno usmerjene,....

Daj malo REALNO poglej, ne samovšečno tolerantno. Ker ta "tolerantnost" je nič drugega kot narcisoidno, samovšečna modna muha... Trenutno se pojavlja celo ekstremna tolerantnost, zanikanje kakršnihkoli problemov. Vse so samo "osamljeni primeri" nasilja, ali psihična bolezen, krivda celo na strani umorjene žrtve,...

Pa ne reci, da to ni skregano z logiko???
In Angleži niso za Merklovo "Willkommen" politiko!!! Se spomniš Calais-a in "Džungle"???? So za pomaganje, ne pa brezglavo "pridite, pridite" !!!

Mogoče si tudi že videl slike "beguncev" in slike istih z odsekano glavo v rokah?? Daj poišči na netu, ni težko!!! Leva slika IS varianta, desna slika "begunec" varianta !! Nedvomno prepoznane teroriste, ki so se pomešali med množico beguncev!! In še vedno zanikanje.... Ko se pa kaj zgodi, pa: je bil na seznamu sumljivih, zadnjič je eden celo bil obsojenec z zapestnico vpleten v teror... Karavana pa gre dalje, še en "osamljeni primer", mi smo tak tolerantni in tak pametni in napredni...

Vipko
buldog

Ka se ne bi slučajno razpočo od opisovanja grozodejstev, ki jih počnejo muslimani.... naj te potolažim: kakorkoli obračaš, v tem trenutku na svetu umira več muslimanov od krščanske roke, kot obratno... samo to je civilizirani način ubijanja! Toda, tudi če je raketa izstreljena 40 km vstran so njene posledice na tleh enake onim, ki jih pozroči samomorilec.

In drugo: še dolgo bodo morali samomorilci izvajati napade, da bodo številčno ujeli poboje muslimanov v Srebrenici; da ne štejem kakšnih 100 tisoč ali celo več sto tisoč po ostali Bosni... verjameš, da so jih klali kak živino?

Pa da se razumeva: najostreje obsojam islamistične skrajneže, kjerkoli izvajajo teror; ne samo v Evropi. Pa kljub temu nikoli ne bom verjel v tezo, da je nekdo slab človek zaradi ene ali druge vere. Osebno menim, da 99% muslimanov v Evropi te islamistične akcije najostreje obsoja! 1% fanatikov pa najdeš kjerkoli; tudi na tem portalu bi jih zlahka... pa ne islamističnih fanatikov, da se razumeva.

In zakaj vsi tako radi "pozabljate", da pred Bushevim začetkom širjenja demokracije v muslimanskem svetu iz teh držav praktično ni bilo nobene emigracije v Evropo? Kaj šele terorističnega napada? Edine Iračane in Sirce, ki sem jih videl in imel z njimi kontakte so bili študentje iz teh držav, ki so študirali pri nas... Bushevo "odstranjevanje diktatorjev" je bil začetek zla, ki še traja. Šli so in destabilizirali države, jih pognali v državljansko vojno, samo da so se dokopali njihove fucking nafte.....Ali kak pravi eden izmed gostov: "major plan" je že v izvajanju imenuje pa se: tam se dela biznis, mešajo se geopolitične karte, begunci pa so kolateralna škoda. Kakor tudi teroristični napadi.

In reply to by ??? (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

"v tem trenutku na svetu umira več muslimanov od krščanske roke, kot obratno... " In kaj zdaj to opravičuje??

Srebrenica-masaker, za mene genocid, zavržno dejanje !! In kaj zdaj to opravičuje? Nekak še opravičuješ "še dolgo bodo morali samomorilci izvajati napade,...." ???

SE STRINJAM, 99% muslimanov v Evropi te islamistične akcije najostreje obsoja!!! Je pa v islamu drug problem!! Islam je največji sovražnik sam sebi!!! Ni prostora za debato, za "posodobitev" nekih naukov, vse se mora dobesedno držati. Vse drugo je greh in smrtna obsodba. In ko jim je za zgled človek, ki je ubijal, dovolil spolne sužnje, bil poročen z 6 letno deklico, ropal,.... Ti niti malo ni čudno in neugodno???

In vera, ki je miroljubna, v isti sapi, brez kompromisa, zabrusi: če narišeš samo karikaturo, kar nam ni všeč, je smrt pravična kazen! In to ne zagovarjajo samo radikalni muslimani!!! Če pa kateri musliman reče "pa saj ni tako hudo", pa ga izločijo muslimani sami, pa ima grozne probleme... Kakršnokoli razmišljanje, debata, NI DOVOLJENA !! To je problem!!! Islam rabi reformo, modernizacijo...

Žarek upanja je pa npr. to, da eni muslimani niso hoteli pokopati teroristov, ki so prerezali vrat župniku, so bili celo v cerkvi pri maši.... To je prava drža v takšnih primerih, ne tišina!!!! Tišina pomeni tiho odobravanje. Vendar so navadno vsi simultano tiho, ker če kaj rečejo proti islamu, so v riti!!! Sami sebe držijo v šahu, to je problem!!!! Tak je vse skupaj nastavljeno....

Če bi bil vsepovsod takšen odziv, bi tile teroristi bili tudi za vse teroristi, sedaj so pa za nekatere "mučenci" in "bojevniki"... In to je problem!!!

Kaj pa recimo Abdeslam, 4 mesece se je skrival v muslimanski četrti. Noben ga ni izdal!! Kaj ti to pove? Jaz morilca in celo terorista prijavim, pa če mi je lastni oče!!! Takoj se mu odrečem!!! A Abdeslam 4 mesece nedotaknjen. Misliš, da ga ni noben prepoznal?? Ko so ga aretirali, je mladina delala nerede, sranje... Je to "zmerni" islam??? Tiha podpora, direktna podpora, za mene celo radikalizem!!

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Re, buldog, ni res da pred Busheviv širjenjem demokracije v muslimanskih državah ni bilo nobene bistvene imigracije v Evropo. Bile so tudi vendar ne tako intenezivne ,kot sedaj v enem letu.

Dejstvo je tudi ,da so v Angliji , Fanciji in italiji imeli tudi precejšnje probleme z radikalnim islamom, še preden je Busch šel rušit arabske režime.

Vladarji iz sence, vplivne družine, ki vodijo svet ali kakor koli jim že rečemo so BUSCHA poslale rušit arabske režime ,da so se dokopale njihove nafte , begunci so pa kolateralna škoda, kar si pravilno ugotovil buldog, vendar je to prvi del teh vladarjev zla.

Tu se pa začne še njihov drugi del plana, kjer so s pomočjo denarja saudske arabije, intenzivne pomoči turčije , ter pomočjo italijanske mafije, organizirali ta množičen prihod mladih moških (V VEČINI), ki je bil prek manipulacije naših medijev predtstavljen , kot eksodus ubogih beguncev, kar pa to ni saj je med njimi bilo le 20-30% žensk in otrok.

S to invazijo mladih arabskih moških, ki jim naši manipulativni mediji rečejo begunski tok, bodo ti vladarji iz sence poskušali narediti isto, kot so v arbskih državah, se pravi destabilizirati evropske države posebno zahodne ,sprovocirati tudi državljanske vojne ,DA BI EVROPO IN EVRO OSLABILI, DA BI AMERIKA IN VSE MANJ VREDEN DOLAR ŠE NAPREJ OSTALA GLAVNA SVETOVNA IGRALCA IN BI TI VLADARJI IZ SENCE LAŽJE VODILI IN KONTROLIRALI VES SVET.

Ti begunci ( mladi moški), so večino zavedeni z mamljivimi obljubami o boljšem življenju v evropi , od teh ,ki to organizirajo, vendar organizatorji imajo z njimi povsem druge načrte pri nas , kot pa so jim obljubili pred začetkom poti in sicer precej bolj zlobne načrte.

Vipko
buldog

Se skoraj povsem strinjam s tabo. Francija in predvsem Anglija, tudi Nizozemska in Belgija so na debelo popapale val priseljevanja po razpadu njihovih kolonialnih imperijev... buzurirale in izkoriščale so pol sveta dve ali tri stoletja... zdaj pa naj ne jokcajo zaradi priseljevanja... bili smo tam, zdaj pa nam oni vračajo obisk.

Se strinjam, da so bili režimi nedemokratični... toda, ali bi prisegel, da je Erdoganov režim demokratičen? Da je savdski režim demokratičen? Stavim milijon dolarjev, da Amerigosi in njihovi evropski oprode s prstom ne bodo mignili, da jih odstranijo....

Lahko se deloma strinjam tudi s tvojim nadaljnjim izvajanjem... toda tu se vidi, da se vera zlorablja za dosego povsem drugih ciljev. Kakor vedno.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Ali je kateri musliman v Sloveniji obsodil napade po Evropi?

Gost (nepreverjen)

evo pa "projekt" kde de trbelo plače dati ta pravim kadrom,na račun občanov, ge se pa kakši muzej z prihodki pokriva,

Gost (nepreverjen)

Ja eni si na račun purdijov zagotavljajo glasove na volitvaj ko bodo

hlapec jernej (nepreverjen)

in tukaj imamo rome , ko odtipkam to besedo mi jo podčrta rdeče , besedo cigan pa ne , sami ustvarjamo sebi probleme , tudi v tej iznajdbi multi-kulture , skoraj vsi imajo že spomenike oz. spominske plošče o trpljenju , le naš Hlapec Jernej še ne !

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice