Najvzhodnejše slovensko mesto Lendava je pretekli teden tudi uradno predstavilo kandidaturo za enega najpomembnejših evropskih projektov na področju kulture. Ali bo občina res pristopila k aktivnostim za pripravo za kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture leta 2025, bo najverjetneje znano že danes, ko bo občinski svet na seji odločal o tem.

Konkurenca v Sloveniji bo velika

Na občini se zavedajo, da bo konkurenca v Sloveniji velika, kandidaturo sta namreč napovedala tudi Ljubljana in Koper, vendar kljub temu menijo, da ima Lendava s širšim regionalnim ter čezmejnim zaledjem dovolj velik potencial, da uspešno kandidira in zmaga. Poziv za kandidaturo je pričakovati do leta 2019, s tem, da so posamezna okolja že začela priprave, kar je odraz resnega pristopa in namere.

“V projekt ne gremo zaradi prestiža, temveč iz potrebe, da se okrepi človeški in socialni kapital, ki je v našem okolju izrazito deficitaren, z izjemo kulture.”

Financiranje s proračuna 

Aktivnosti za pripravo za kandidaturo se bodo financirale v okviru sprejetega proračuna za leto 2016 na postavkah namenjenih za financiranje kulture in turizma ter po potrebi tudi iz potrjene proračunske rezervacije. Poraba se bo spremljala na posebni proračunskih postavki »kandidatura za EPK«.

Dotok novih obiskovalcev, prenovo urbanih centrov, ...

Evropske prestolnice kulture s kulturo in umetnostjo izboljšujejo kakovost življenja, krepijo občutek za skupnost ter povezanost. Mnoga uspešna mesta, kot so Lille, Glasgow in Essen so dokazala, da je ta projekt tudi resna priložnost za prenovo urbanih centrov, dvig kreativnosti, dotok novih obiskovalcev in višjo mednarodno prepoznavnost, na kar v primeru zmage računa tudi Lendava. Biti Evropska prestolnica kulture mestu prinaša resnične in trajne učinke, tako za primer: vsak evro javnih sredstev, investiran leta 2004 v mestu Lille (Francija), je za lokalno gospodarstvo generiral 8 evrov. V drugih mestih se je rekordno povečalo število obiskovalcev, povečalo se je število nočitev, dobili so nove objekte in še številne druge ugodnosti, je razvidno iz gradiva objavljenega na straneh občine, ki ga je pripravil Zavod za razvoj in promocijo kulture, Kreativna baza.

Tudi Maribor in partnerska mesta so turistično oživela zaradi EPK in turistični obisk še vedno raste – samo v letu 2012 se je število nočitev povečalo za petino.

Zakaj Lendava?

Lendava je glede edinstvenosti evropskega stičišča kultur še bolj izpostavljena, saj jo obkrožajo oziroma se z njo in prek nje srečujejo kar štiri raznolike države, štirje jeziki in štirje različni načini mišljenja in bivanja.

Nobeno drugo mesto ni za to bolj primerno kot Lendava, saj je obmejno mesto, ki je mejo tako rekoč ponotranjilo in z njo vsakodnevno živi. S svojo dvojezičnostjo, bogato zgodovinsko preteklostjo, z judovsko, romsko, manjšinsko in mejno zgodovino je Lendava vzorčen primer mesta, kjer projekt združene Evrope regij zlahka najde svoj domicil, menijo na občini.

Lendava odprto in strpno mesto. Je mesto sobivanja različnosti in mesto produktivnih kulturnih kompromisov, mesto medsebojnega spoštovanja in zato mesto civilizacijskega upanja.

Tagi

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ofakpa (nepreverjen)

Kelko san ge čul praviti sta se to zdilala naš PV "proučujem" in mađarski PV "prodjalec žice z britvicami" Orban je obečo ka de financero podvig ge de Dolnja Lendava dobila forinte za mađarsko kulturno prestolnico v izgnanstve.

test (nepreverjen)

slovenec slovencu volk joj, ljubljana ima vsega dovolj pa še vseeno konkurirajo lendavi in kopru pri tem ?

Žal (nepreverjen)

To je en legitimen način, da se pride do denarja oz. investicij v tisto, za kar sami iz lastnega proračuna ne bi namenili denarja.

jožek. (nepreverjen)

STAFTE HAMIČIJO IN PREKMURCI POMAGAJTE PROJEKTU SAJ SMO VSI SKUPAJ LAHKO USPEŠNI KOT MESTO KULTURE POTEM PA NISMO TAK "MALI"

gostja 3 (nepreverjen)

Lendava odprto mesto? Le kdo lahko poda tako bedasto in neresnično izjavo? Vsi, ki živijo v mestu ali okolici vedo, da že dolgo ni tako, nekoč je morda bila, sedaj pa več ne in ve se zakaj. Marsikaj morajo prej počistiti, urediti in spremeniti, kandidatura lahko, vse drugo pa naj ostanejo le mokre sanje.

Lend. (nepreverjen)

Seveda da ne zaradi prestiža,ampak zaradi pohlepa...!

Starejše novice