V Lendavi se te dni pripravljajo na pestro festivalsko dogajanje, od 23. avgusta pa do 2. septembra bo namreč potekal festival Vinarium, na katerem pričakujejo rekordno število obiskovalcev.

Pa tudi sicer se tamkajšnjim turističnim delavcem in odgovornim lahko smeji, saj beležijo nadpovprečno rasti števila dnevnih obiskovalcev in nočitev.

Nadpovprečna rast obiskovalcev

V lanskem letu je turistični obisk v občini Lendava sledil trendu rasti in razvoja iz preteklih let. V občini je tako prenočilo 129.826 turistov, kar predstavlja 10 odstotno rast v primerjavi z letom 2015. Pričakovano je največ turistov še vedno v poletno-jesenskih mesecih, od julija do septembra. V tem času je zabeleženih več kot dvanajst tisoč nočitev mesečno. 

Zastavonoša pri tem trendu rasti in razvoja v lanskem letu je zagotovo najmočnejši turistični magnet, razgledni stolp Vinarium, ki postaja prava ikona vinsko-turistične ceste Lendavske gorice in Občine Lendava. Od septembra 2015, ko je bil uradno odprt, se je nanj povzpelo že 180.522 obiskovalcev. V letu 2016 jih je bilo 94.253, letos pa doslej 56.954, kar je že okrog 30 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. 

Anton Balažek, župan občine Lendava ta uspeh pripisuje tudi pravočasni organizaciji, saj je ugoden položaj v turizmu prisoten v celotni srednji Evropi in seveda tudi Sloveniji.

“Rezultati so odlični. Bilo je treba imeti občutek ali pa tudi srečo, da smo se pravočasno organizirali in pristopili k zadevi celostno. Kajti danes samo en festival ali en produkt pravzaprav ne pomeni dosti, ker s tem ne moreš doseči kontuitete.”

Balažek dodaja, da uspeh pri njih več ni presenečenje, ampak logična posledica trdega dela. 

Veliki načrti za naprej

A v Lendavi ne počivajo na lovorikah, njihovi načrti za prihodnost so smeli. »Z zadovoljstvom ali morda z zaskrbljenostjo tako ugotavljamo, da nam že zmanjkuje prenočitvenih kapacitet, kar je odlična priložnost za morebitne vlagatelje,” pravi Balažek.

“To je odlična priložnost za morebitne vlagatelje, zato bomo vse sile usmerili v nove projekte v okviru glampinga v zidanicah, srčno pa si želimo tudi nov hotel, ki ga Lendava zelo potrebuje. Vsi ti pozitivni signali so tako najboljše sporočilo vlagateljem in prepričan sem, da se bodo na ta račun tovrstne investicije zgodile že v bližnji prihodnosti.« 

Veliko delajo tudi na čezmejnih projektih s Hrvati in Madžari, da bi naredili še eno atrakcijo na področju termalnega turizma.

Anton Balažek in Igor Kolenko.

Sicer pa je Občina Lendava uvrščena med TOP 30 turističnih destinacij v letu 2016. Med 212 občinami je osvojila 24. mesto (vir: Finance, junij 2017). Z začrtanim razvojem turizma želijo, da se ob naslednjem ocenjevanju uvrstijo med najboljših 20 ali celo 10 turističnih destinacij v Sloveniji. 

Prihaja Bogračfest in Lendavska trgatev

V Lendavi bo tako od 23. avgusta do 2. septembra 2017 potekal že tradicionalni, 3. Festival Vinarium, ki že vrsto let združuje najbolj prepoznavne lendavske prireditve. Najbolj odmevna je etno-kulinarična prireditev Bogračfest, ki bo 26. avgusta in v Lendavo vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Pester program bo tudi na tradicionalni Lendavski trgatvi, ki bo 2. septembra, letos na dveh lokacijah, in sicer v mestnem jedru ter na Stolpu Vinarium, njena osrednja točka pa je povorka s predstavitvijo domačih običajev.

FOTO: Mediaspeed, Lendava.si

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dr. (nepreverjen)

Večino občanov ne zanima županov bograč! Župan je sokrivec za umazan,smrdljiv zrak v celi regiji! Občanom je prekipelo in bojo solidarni in enotni proti županovem pohlepnem .bogracu ! Njegov interes je samo profit in se mu jeb.za domačine in okolico! Fala bogu da so se enkrat domačini dogovorili da ne bojo podpirali njegovo smrdljivo bogracijado! Ne bomo si dovolili da nekdo uničuje naše zdravje in okolico in od tega se profitira,ljudem pa prodaja meglo...Dovolj je tega! Ljudje stopimo skup in jim pokažimo da kakšno moč imamo mi Ljudje ko smo enotni...!!!

sivacelica (nepreverjen)

Pa kakšna je to oblika članka, strešice poleg črke, a je to zaradi tega, ker se piše o Lendavi?

kodiak (nepreverjen)

Če bi bil na mesti župana se več sploj ne bi pojavljal v javnosti. Pa človik, šestnajsto leto si župan in ka se zaj prsiš? Vej si pa en klinčev stolp zozijdo, pa živce liden nategavo. Lendavsko trgatev si je nej on zmislo, bogračfest tudi nej, še skoro ga je vničo. Študenti smo ga vo rejšili. Ha, ha, ha. Zaj pa nouvi hotel. Što de ga zijdo? Madžari. Palik se spečemo.

kanžor

Spet ga volite .

In reply to by kodiak (nepreverjen)

hotel lizika (nepreverjen)

velikopotezni načrti, ni kaj... zdrava konkurenca je zmeraj dobrodošla. ampak tam so Terme Lendava (SHR) in hotel Elizabeta ki se ne vem katerikrat prodaja... spet gre za drobljenje in obdelovanje lastnega vrtička. namesto da bi skupaj stopili in kaj iz tega naredili. ja, bo treba na na volitvah kaj spremeniti...

penzioner z vp… (nepreverjen)

Stotisoč turistov na stolpu, pa stotisoč turistov v muzeju, pa stotisoč v Lipi, same neke virtualne številke poslušamo že 3 leta v Lendavi. Župan je kao ekonomist, zakaj potem ne govori v evrih?
Naj nam pove, za koliko evrov je bil višji občinski proračun v letu 2016 in 2017, za koliko bo višji v letu 2018? Za koliko evrov je bil in bo višji proračun javnih zavodov? koliko več ljudi dela v občini in v turizmu, za koliko večje plače imajo kot lani? ali delavcem daje uspešnost, če več delajo in več kasirajo?
Koliko evrov je v skupno kaso prinesel stolp? Kaj je Balažek s tem denarjem naredil, kaj kupil, kaj zgradil?
Nobenega dejanskega dviga kvalitete življenja ne vidim ne v mestu ne v občini v zadnjih osmih letih! Vidim pa razočarane in po tekočem traku odhajajoče turistične delavce, vidim razočarane kulturnike, vidim obubožane upokojence, retardirane občinare... Če imamo res večji priliv denarja, kot prejšnja leta, potem nas nekdo okoli prinaša, nekdo nas krade in nam laže! župan je magister za vse to

Starejše novice