Danes je vrata odprla prva brezglutenska pekarna Sloveniji. Ta je locirana prav v Prekmurju natančneje v Domanjševcih.

Lastnik prve brezglutenske pekarne v Sloveniji ni novinec na področju pekarstva. Borut Perkič, inženir živilstva ima s pekarstvom številne izkušnje. Izhaja namreč iz znane pekarske družine Škraban iz Murske Sobote. Tako je tudi družinska tradicija pripomogla k odločitvi odprtja pekarne.

Način, ki ga v Sloveniji ni ponudil še nihče

Peka brezglutenskega kruha je zagotovo nov izziv na njegovi poslovni poti, še posebej zato, ker gre v tem obsegu za popolnoma, »nove začetke in poti, ki jih v Sloveniji na ta način ni ponudil še nihče,« pravi Borut.

Pekarna za bolnike s celiakijo izrednega pomena

Odprtje brezglutenske pekarne je za bolnike s celiakijo izrednega pomena. Pri dieti za celiakijo je namreč izredno pomembno, da so prehranski izdelki izdelani iz surovin, ki glutena ne vsebujejo, prav tako pa morajo biti izdelani v nekontaminiranem okolju.

Tri vrste kruha z živo vodo

Pekarna bo na začetku ponujala tri vrste kruha, in sicer bel, ajdov in rustik kruh s semeni. Ti se po okusu ne bodo razlikovali od klasičnih kruhov.

»Pečen bo v peči na drva, saj kruhu dodajo pridih domačnosti in specifičen okus, dodana mu bo tudi živa voda,« pravi lastnik pekarne.

Goričko je prednost pri iskanju tujega trga

»Zakaj se ne bi nekaj rodilo na Goričkem?,« je Borut odgovoril na vprašanje, zakaj so izbrali lokacijo ravno v prekmurski vasi. V nadaljevanju doda, da je tudi bližina madžarske meje prednost pri iskanju tujega trga.

Na začetku le po naročilu, kasneje do večjih slovenskih krajev

Na začetku bo kruh možno kupiti le po naročilu, poskrbeli bodo za distribucijo do bližnje in širše okolice. Prizadevajo si tudi, da bi z dnevno svežim kruhom prodrli do drugih večjih krajev v Sloveniji.

 »V prihodnosti želimo postaviti tudi trgovinice z našimi izdelki po večjih mestih«.

Brezglutenski bograč in mineštra

Na današnji otvoritvi so nastopili Pihalni orkester Murska Sobota, Vokalna skupina Zarja in drugi lokalni pevci in glasbeniki. Obiskovalci so na koncu lahko tudi poiskusili brezglutenski bograč, mineštro, kruh in druge pekovske izdelke. 

Vizija pekarne

»Vidimo se kot glavni dobavitelj svežega, brezglutenskega kruha pečenega v krušni peči na drva. Ponudbo želimo razširiti na več izdelkov, da ljudje oboleli za celiakijo ne bodo prikrajšani v izbiri pekovskih izdelkov. Ne pozabljamo pa tudi na ljudi, ki želijo živeti enostavno zdravo,« je trden v svojih prepričanjih Borut.

Tadeja Lepoša

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec

Resnično za pohvalit. To rabimo ljudje. Samo korajžno naprej in naj ti uspe !

sobočanecc (nepreverjen)

Bravo! Vsaka čast za idejo pa motivacijo za zagon!

Vupan (gvušen san) ka ti grata v sloveniji pa ka se razširiš po EU

dupont

podpiran.

tista živa voda me pa vseeno moti. malo vse skup dišij tuj po senzacionalnon marketingi, brez konkretne osnove. pitje bazične ionizejrane vode ne spreminja človeške homeostaze. DOKAZANO!

je pa gluten-free grato zaj "in" pa do dobili tuj tiste stranke, kere majo preveč glutena v glavaj.

nekši (nepreverjen)

Ja, ta "živa voda" je malo glupost tu poleg. Pa ni problem v glutenu ampak v teh novih žitaricaj, ge je prisotnost le toga dosta večja. Pa če gejš domače in normalno, ne nücaš kao brez glutena. Te bi že vsi naši stari starši spocrkali in nej dobro živeli pa geli. Se sküper je malo nafudnjeno, dober marketing

divjejabolko

@dupont: marketinški prijem ali ne ... Če najde kupce, zakaj pa ne?

Pomembno je, da tvoje izdelke storitve kupijo/plačajo.

rđave (nepreverjen)

Bravo Borut in čestitke seveda.....ge bi ti še predlago ka ostali kruh tude pečešnej samo brez glutena...

Starejše novice