Statistični podatki o številu registriranih psov v Pomurju kažejo zanimive smernice. Psi postajajo vse bolj priljubljeni v mestih.

Dolga leta je pes, ki velja za človekovega najboljšega prijatelja, služil predvsem kot čuvaj pri hiši. Še posebej v manjših naseljih in na kmetijah, kjer so imetje, pridelek in živino pazili pred nepridipravi ter divjadjo. A v zadnjem času je zaznati trend, ki kaže, da je vse več psov tudi hišnih ljubljenčkov ter skorajda družinskih članov.

V Pomurju vse manj psov, v mestu vse več

Že kratek sprehod po murskosoboških ulicah nam da vedeti, da je pes postal pogost spremljevalec v mestnem okolju. To kažejo tudi statistični podatki iz katerih je razvidno, da je število registriranih psov na območju Mestne občine Murska Sobota v desetih letih naraslo za 165 psov ali za dobrih devet odstotkov.

Povsem nasprotno kaže statistika registriranih psov na območju Območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Na celotnem območju območnega urada, torej vključno z ruralnim območjem, se je število psov zmanjšalo za 566 psov oziroma za nekaj manj kot štiri odstotke.

Delež neregistriranih psov ni znan, odgovarjajo na UVHVVR, a domnevajo, da ni večji od 20 odstotkov.

Rek pes in avto morata biti nemška več ne drži

Do enakih ugotovitev prihajajo tudi v veterinarski ambulanti Škaricav Murski Soboti. Kot so nam povedali, tudi oni opažajo trend porasta števila psov v urbanih okoljih in zmanjšanja števila psov na vasi. Če je pred deset in več leti veljal rek, da morata pes in avto biti nemška, kar se je nanašalo na pri nas izjemno priljubljeno pasmo nemški ovčar, danes to več ne drži. Najbolj so v porastu majhne pasme psov, pravijo pri Škarici, še posebej pasem shitzu, maltežan in pekinčan, bolj znan kot pekinezer.

Psi morajo biti čipirani

Vsi psi pri nas bi morali biti registrirani in označeni. Do julija 2011 se je za označevanje psov uporabljalo tetoviranje številke, od takrat dalje pa se za označevanje psov uporabljajo mikročipi. Za vodenje evidence psov skrbi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zakon določa, da morajo biti z mikročipom označeni vsi psi, ki so rojeni po 1. januarju 2003 in psi, rojeni pred navedenim datum, ki še niso vpisani v Centralni register psov. Prav tako morajo biti z mikročipom obvezno označeni psi, ki potujejo med državami članicami EU in v druge države.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bossman (nepreverjen)

Bogme. Nekda je pes slüjžo človeki, gnes pa človek pesi.

Nej po JUS-i (nepreverjen)

in ka je tu narobe? Živali so čuteča bitja in za razliko od človeka nepokvarjena... tak ka si zaslužijo ka lepo z njimi delamo. Ti si pa verjetno neki seljak, keri misli ka lehko psa brše, če ne laja, gda sosed pride...

In reply to by bossman (nepreverjen)

bunga-bunga (nepreverjen)

Tudi bunga-bunga zabave se v Ljubljani (pa nej samo tan) dogajajo,
tak, ka je pes rejsan največji človekov prijatelj. Pa še okoli nika ne gučij, tak, ka "tute" doma ostanejo!

In reply to by Nej po JUS-i (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Čeprav se je marsikaj spremenilo, je v naravi psa, ka de te ščito. Pa makar je mali pes ali velki. Če de pes vido, ka tij njegovoga skrbnika napadneš, de začo lajati in šau na tebej. V ton smisli se neje nika spremenilo. Mogoče gnesden to neje tak očitno, ker je na vasi vedno menje psov, šteri so priklenjeni na lanec ali pa zapreti v tiston 1×1-meter boxi (fala bogi), šteri za "nagrado" dobijo pomije od lastnikove družine za gesti, in šteri laja včasik, kda nešče prestopi prag tvojoga dvorišča ali pa kda po cesti samo mimo kuče ide, ampak to ne pomeni, ka pes ne skrbi za človeka. Drugič, ka pa je narobe s ten, če človek skrbi za psa? Če man ges psa in ga man rad (in on seveda menej), mo skrbo za njega. Za zdaj se še nemre vužgati šparata pa si skujati mesa ali pa srati v straniščno školjko...

In reply to by bossman (nepreverjen)

bossman (nepreverjen)

Nej po jus-1 na kratko. Jaja spomni se tij na bossmana, kda boš vgojno ob petij po Soboti z batrijašon lejtal, pa za njin drek pobiral. Boš se pijtal tij, što je večji seljak.

Nej po JUS-i (nepreverjen)

ne živin v ton obskurnon mesti...

In reply to by bossman (nepreverjen)

zoro05

Če ne živiš v ton obskurnon meste, upan, ka tude se ne odeš, pa gužve delaš .
Fala bouge, eden gnjavator menje v mojon varaše juhu

In reply to by Nej po JUS-i (nepreverjen)

meščan (nepreverjen)

Zoro05 si malomeščan. Pa nej samo zato, ka živeš v maloj vesi z imenom Murska Sobota. V procesu razmišljanja , vzameš preveč stran poti in bližnjic.

In reply to by zoro05

gostja 426 (nepreverjen)

Pomanjkljiv članek. Več kak sporna je trditev UVHVVR, ka je cca. 20 % psov nečipiranih - oni so dužni vršiti nadzor nad ten, nej samo ugotavljati.
Ja, pes je človekov prijatelj, samo človek dostikrat neje pesov prijatelj. Neje zadosti samo, ka jih ne mučimo ali ka ne ležijo na dvometrski ketni v blate. Problem je tou, ka si lidje omislijo psa, te pa se z njin ne ukvarjajo, pes je osamljeni, trpi. Isti problem je neustrezna vzgoja, žal je tüdi počlovečevanja z oblekicami pa takšnimi glupostmi vedno več. Ker je lastnikon težko razmiti, ka ma tüdi žival ene vrste zavest, ka se tüdi žival zaveda svojoga izgleda, keri bi mogo biti čin bole naraven. Ka je lepou človeke, neje tüdi psi. Psa zaradi sebičnosti razmijo kak okras, kak podaljšek svojoga ega, tou pa je problem. Tou vodi te še samo do raznih psihiatrov za pse, pa masažni saloni, psi so zaradi takšnih gluposti skouz bole v stresi. Kriv pa je samo človek, ka živali ne pisti biti žival ...

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Odličen komentar.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Ges pa moj pes (nepreverjen)

Se strinjam z napisanim. Nič ne vidim narobe v tem, da nekdo jemlje psa s seboj na dopust, da spi na njegovi postelji, da je praktično del družine. Ampak še vedno ga je treba tretirati kot psa, ga razumeti in v skladu z njegovo nravjo tudi obravnavati. Nič ni narobe, če lastnik psa včasih cukne za povodec, če ga malo vzgojno lopne po smrčeki ali ga na silo nadvlada. Pes je pač žival kera v naravi tak funkcionira in se pozicionira na hierarhični lestvici v svoji družini. Pa naj je pasja ali človeška. In včasih njemi je pač po pasje potrebno pokazati, da ne more biti on šef krdela. To ne pomeni izvajanje nasilja nad psom ali celo mučenje psa, kar nekateri novodobni "pasji starši" tak dojemajo. Gre za razumevanje psa in njegovega načina funkcioniranja v naravi.

Razne okraski, kapice, copatki, nalakejrani nohti in podobno pa je norčevanje iz pasjega dostojanstva. Oblekice so sprejemljive edino kda je resno mrzlo, pa še to samo na pesi keri je brez dlake. V ostalih primerih je tudi to norčevanje iz psa.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Baričevič je dokazal ka je pes lejko še več kak človekov najboljši prijatelj

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Če imam prave podatke, je bil Baričevič ženska.

In reply to by Oj-oj (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Ja. Rodil se je kak ženska, poznan ime, ker je znanka bila njegova sošolka v srednji šoli. Operacija spola. Kar nema zveze z zoofilijo - ta spolna deviacija je prisotna pri vseh skupinah lidi, ne glede na spol, spolno usmerjenost, socialni status, itd. Žal so pri nas tak psihiatrija kak UVHVVR preveč tolerantni do toga, ker je stvar tak skrita. Pred leti je deloval forum zoofilov, slovenski, dostopen vsen, mel je več kak 4000 članov ... Sramota.
Škoda človeka, ka je bil zoofil, grato je dežurni krivec za vse zoofile, na tisoče drügih pa je potuhnjenih, pa posiljavljejo živali še naprej. Bil pa je tüdi odličen zdravnik, ka malo takšnih, moj mož je bil njegov pacient, gda sva še živela v LJ. Zdravstveni center, keroga je ustanovo, delüvle še zdaj, če san v LJ, vedno iden v njihovo lekarno, nej v Jankovičeve.

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

Rdeča zvezda (nepreverjen)

Operacija spola??? Je dobil moda in penis? Se mu je penis dvignil in je lahko imel normalne spolne odnose??? Resnično me zanima.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Ti si malo za časom. Današnji moški penis uporabljajo v glavnem samo za lulanje.

In reply to by Rdeča zvezda (nepreverjen)

Če to velja za tebe (nepreverjen)

ne pomeni, da je z vsemi tako.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Vseimameje (nepreverjen)

Izbrišite skrajno prostaški komentar (najbrž ni potrebno povedati, čigav).

Čarni vrag (nepreverjen)

Slišal sem da soboške damice uporabljajo pse tudi za svoje intimne potrebe. Hvala Bogu so vsi psi čipirani. s tem je zakonu zadoščeno.

Gost 1 (nepreverjen)

Te ze nevejs j*bate da baba rajs psa zbere preko tebe

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Pes je najboljši prijatelj, radi ga imamo, kot enakovrednega člana družine.

Stivo (nepreverjen)

Mater.... Navoule majo ka je živina v štalaj, ka je nej humano.... Kelko ge znan je pejsko naravno okolje tudi nej stanovanje pa nega cuti toga kak je nej humano... Vcasi so se deca spilali v parki zaj grj pesje sraunjek......

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice