Na štirih pomurskih srednjih šolah je bilo od 257 dijakov uspešnih 248. Zlatih maturantov je letos sedem.

Maturanti si končno lahko oddahnejo. Znani so namreč težko pričakovani rezultati spomladanskega roka splošne mature 2016.

Gimnazija Murska Sobota

Na Gimnaziji Murska Sobota je v spomladanskem roku šolskega leta 2015/2016 maturo prvič opravljalo 96 dijakinj in dijakov. Uspešno jo je opravilo 94 dijakov oziroma 98 odstotkov.

Ob tem je 18 dijakov osvojilo vsaj 23 točk, med njimi tudi zlata maturantka Urška Kolmanko, ki se lahko pohvali s kar 31 točkami.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Tudi letošnja 50. generacija maturantk in maturantov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je dosegla izjemen rezultat. K splošni maturi na spomladanskem roku je pristopilo 114 dijakov gimnazijskega programa, 112 dijakov pa jo je tudi uspešno opravilo.

Splošna matura je tako bila opravljena z 98,25-odstotno uspešnostjo, povprečno število pridobljenih točk pa je znašalo 20,018.

K maturi so pristopili tudi 4 dijaki maturitetnega tečaja, uspešne so bile 3 kandidatke. 

Tri maturantke in en maturant programa splošna gimnazija so dosegli prag 30 in več točk in s tem postali zlati maturanti:

  • Frlin Ines, Ljutomer
  • Tivadar Michelle, Ljutomer
  • Seršen Sara, Tišina
  • Šimon Alen, Puconci

Ekonomska gimnazija Murska Sobota

Na Ekonomski gimnaziji Murska Sobota je k opravljanju splošne mature medtem pristopilo 21 dijakov, uspešnih je bilo 17.

Vsem kandidatom, ki so uspešno opravili splošno in poklicno maturo, bodo danes ob 17. uri na slovesnosti podelili maturitetna spričevala.

Dvojezična srednja šola Lendava

V Lendavi je k maturi letos pristopilo 26 dijakov, od tega jih je bilo 25 uspešnih, torej beležijo 96-odstotno uspešnost.

Pohvalijo se lahko tudi z dvema zlatima maturantoma, saj je Grega Ferenc dosegel 33 točk, Rebeka Bernard pa 30 točk. 

Z rezultati so zadovoljni; njihov uspeh je namreč glede na državno povprečje, ki znaša 20,35 točk, nadpovprečen.

Letos je bilo v Sloveniji sicer skupno 260 zlatih maturantov, 17 pa jih je doseglo vse točke. V spomladanskem roku je splošno maturo uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, s čimer so letošnji rezultati po besedah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič tudi drugi najboljši v zgodovini.

Maturanti se tako lahko sedaj naužijejo brezskrbnih – in nekoliko daljših – počitnic, preden bodo oktobra začeli novo poglavje v življenju. 

O rezultatij splošne mature pa smo poročali že pred dnevi: Poklicna matura: V Pomurju kar 27 zlatih maturantov.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dijak ekonomske sole (nepreverjen)

kot dijak ekonomske šole lejko poven ka mamo dosta razlogov za takše rezultate na ekonosmke gimnazije, pa tu nejsmo samo dijake krive. živela kmečka pamet

Gost (nepreverjen)

nehaj s to kmečko pametjo !

Fahman (nepreverjen)

Fajn bi bilou, ka be napisali tudi,ka so tou samo gimnazijski maturanti ka majo splošno maturo, tuj pa nega poklicne mature, ge je samo SPTŠ sama mela 12 zlatih maturantov, ka ofeh sploj ne šten. Pa nej me zdaj gučati, kelko je poklicna matura ležejša ka je iz 4 predmetov, gimnazijska pa iz 5, ka se zlati maturant lejsko na splošni pa poklicni maturi samo, če maš se točke pre slovenščine, tou pa je 8 točk na obej maturi. S ten, ka verjetno gimnazije dobijo dosta bougši štof notre iz OŠ, kak tehnične šoule. Pa 90% zlatih poklicnih maturantov itek dela ešče 5. predmet na Gimnazijah, s ten ka one lejko izbirajo samo med matematiko, fiziko pa tujim jezikom, medtem pa gimnazijci lejko izbirajo med glasbo, risanjon, telovadbo, umetnostjo itd. Pa zdaj, kome je ležej?

Vipko
buldog

Ka pravzaprav tebi leži na duši? Pa nišče nika ne primerja, razen tebe.

In reply to by Fahman (nepreverjen)

akjahka (nepreverjen)

Fahman, na pomurskih gimnazijah nemaš ti nikše glasbe, televadbe pa podobnih bedarij kere omenjaš na maturi. Gimnazija ma tuji jezik pa matematiko že v starti na maturi, taka neven ka si ščeu s ten 5. predmeton dokazati. In normalno, ka se nemre primerjati med sebof, če se ena matura popravla na šoli, druga pa s strani zunanjih ocenjevalcov. Pa brez zamere.

Fahman (nepreverjen)

Brez zamere, akjahka, de pa slovenščina se ocenjuje eksterno na strokovnih šolah in gimnazijah enako, z istin številom točk, 8 se vkup. Pravim samo, ka nemamo samo 7 maturantov v Pomurju, liki dosta več, če štemo tudi poklicne maturante.

Vipko
buldog

Pa to je že pred enim tednom pisalo. Danes so rezultati splošne mature.

In reply to by Fahman (nepreverjen)

Gost (nepreverjen)

Fahman,
Hruške pa jabolka! Ampak v Sloveniji imajo trije ljudje štiri mnenja, tako, da tvoj komentar ni ravno kredibilen. Za vsebino snovi v enem in drugem programu pa itak še niti slišal nisi, kaj šele, da bi jo osvojil. Ravno to je težava nekih kvazi točk potem, pri sprejemu na fakulteto (narediš 5 predmet, pa si izenačen). Naj uvedejo nazaj sprejemne izpite, pa boš videl realno sliko!

Gost (nepreverjen)

Pa ne dajaj si imena Fahman, ker ta oznaka nekaj pomeni, kar ti zagotovo nisi!
Ti lahko imaš oznako kvazi...

Tjaša11 (nepreverjen)

Čestitke vsem dijakom za opravljeno maturo, za preostale pa upam, da se jim izide na jesenskem roku.

špricar (nepreverjen)

Daj ne enačite poklicne z gimnazijo. Tak kak je nej špricar-pijvo, tak nemre biti špricar-pozna trgatev.

Gost (nepreverjen)

Kustec v penzijo. Popuščaš!!!

Djavo (nepreverjen)

Po končanem študiju pa delat v Boxmark ali pa na zavod.

Pax (nepreverjen)

Djavo imaš prav. Družboslovci sigurno. Potem pa protestirat zaradi "dvojne" obdavčitve!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice