Divja odlagališča predstavljajo veliko težavo, predvsem pa kazijo podobo narave. Zato so Ekologi brez meja sprožili vseslovensko akcijo.

Ekologi brez meja imajo dovolj, 15. septembra bodo še zadnjič očistili Slovenijo, nato pa bomo kot družba vse moči morali usmerjati v preprečevanje nastajanja odpadkov in posledično tudi smetenja. Eden od ciljev letošnjega projekta Očistimo Slovenijo je osvežitev podatkov v Registru divjih odlagališč.

"Čistilne akcije s 40-letno tradicijo pomenijo, da že 40 let nekateri odpadke nosijo na primer v gozd, drugi pa iz njega. Čas je, da to presežemo in se posvetimo drugim skupnostnim aktivnostim," meni vodja lokalne koordinacije Klemen Belhar.

V registru sicer najdemo več kot 13 tisoč divjih odlagališč, veliko teh je še neočiščenih.

Za posodobitev Registra divjih odlagališč

Zadnji sistematični popis divjih odlagališč je potekal leta 2012. Po šestih letih bo Register divjih odlagališč v sklopu projekta ponovno celovito posodobljen. Kot ne bo letos poudarek le na čiščenju, tudi ne bo poudarek le na divjih odlagališčih. Popis bo potekal tudi ob vodotokih, v okviru projekta Očistimo vode, akciji pa se pridružuje tudi projekt Čista obala. 

Jaka Kranjc, vodja popisa letošnje akcije, je ob tem poudaril, da "česar ne meriš, ne moreš upravljati, zato je spet čas, da ugotovimo, koliko odpadkov nam še kazi naravo".

Do popolne odstranitve divjih odlagališč ponekod ne manjka dosti

Zgolj na območju Pomurja imamo po zadnjih podatkih kar 590 neočiščenih odlagališč, skupna številka divjih odlagališč v naši regiji je sicer 720. 

Največ divjih odlagališč v Pomurju sicer najdemo v občini Ljutomer, kjer jih je kar 86, najmanj pa v občini Hodoš. Najbolj vestni pri čiščenju pa so v občini Grad, kjer je od 37 divjih odlagališč kar 30 očiščenih.

Naj Slovenija ostane čista za vedno!

Kot pravijo, je "še zadnjič" zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo po besedah Ekologov brez meja dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo.

"Zavest, da je odpadkov preveč, da v naravo ne sodijo in da moramo poiskati boljše načine za ravnanje z njimi, je vodilo tokratnega projekta, katerega aktivnosti bodo potekale v času do 15. septembra in tudi po njem," pojasnjuje vodja projekta Urša Zgojznik.

Akcija bo letos potekala septembra, saj se tudi Slovenija pridružuje največjemu svetovnemu okoljevarstvenemu dogodku tega leta World Cleanup Day 2018, v sklopu katerega bo vsaj 5 odstotkov prebivalstva iz 150 držav od Nove Zelandije pa vse do Havajev čistilo v enem dnevu.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čika-pajo (nepreverjen)

Največji onesnaževalci okolja so kadilci z svojimi ogorki, te večina kadilcev brezvestno odmetava v naravo. Lep primer so vam javne ustanove, ter ceste in bankine. Drugi veliki onesnaževalec je kmet, kateri s svojimi odvrženimi plastenkami ter neporabljenimi škropivi zelo onesnažuje naravo. Tretji so kvazi kolesarji in pohodniki ki plastenke mečejo v okolico. Seveda je generator vsega tega policija,mestno redarstvo, inšpekcije ki s svojo pasivnostjo, ogromno pripomorejo k temu velikemu problemu

Vipko
Truplo

To s kolesarji in pohodniki se niti pod razno ne strinjam. Mi še kako pazimo na te zadeve. Verjemi, ali pa ne, najde se tudi kakšna črna ovčka, vendar ogromna večina npr. pohodnikov nese smeti, embalažo tako na goro, kakor z nje. Tudi za manj zahtevne pohode po naravi velja enako.

Kar se tiče kolesarjev so bili seveda primeri, ko je kakšen kolesar na maratonu veselo metal embalažo ploščic veselo na cesto, čeprav je bilo to prepovedano in so bile za to točno določena mesta. Videl, na maratonu Alpe Scott, lahko bi celo napisal ime kolesarja, vendar tudi tu verjemite, da so primeri redki. Prav tako pri rekreativnih kolesarjih.

Se pa strinjam... z zgoraj napisanim glede kadilcev, kmetov in bi dodal še razne neodgovorne, kateri mečejo vse živo iz avtomobilov.

Veliko višje kazni bi zalegle, vendar moramo vseeno priti do večje kulture, kakor je sedaj premoremo.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

xdghsd (nepreverjen)

Po mojih izkušnjah se pravi (ne vikend) kolesarji in popotniki vedo obnašati v naravi in jo spoštujejo.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Pohodniki so onesnaževalci še posebej tisti ki divjajo, oziroma se imajo za profesionalce. Mogoče res ne mečejo plastenke mečejo pa papirčke, bananine olupke itd.Po končani malici konzerve porinejo pod kamenje, hodijo po poteh katere niso označene ter povzročajo erozijo. Kolesarji enako še posebej gorski, vozijo se po progah namenjenih za pohode, mečejo plastenke itd. Ne morete me prepričati ker imam 2 krat prehojeno transferzalo ter ogromno kolesarskih kilometrov. Najhuje je pa na maratonih. kolesarskih ali tekaških.

In reply to by xdghsd (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

V sedmih letih akcije Očistimo naše gore nabrali za 28 ton smeti

S čiščenjem Pokljuke se je v soboto zaključila letošnja sezona akcije Očistimo naše gore, s katero Zavarovalnica Triglav že sedmo leto spodbuja spoštovanje in ljubezen do okolja, aktivno preživljanje prostega časa in varno obiskovanje gora. Opažajo vse večjo osveščenost obiskovalcev gora, v sedmih letih pa so gora očistili že 28 ton smeti.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

kmetko (nepreverjen)

ce ste se nej osvesceni glede toga, more saksi kmet predloziti potrdilo ob morebitnoj inspekciji kama je plastenke od FFS dal oz. oddal..

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

ekolog tujec 2 (nepreverjen)

Pa kaj je narobe s temi po vašem divjimi odlagališči,, Hvala bogu da so ljudje zavedni in da ne mečejo odpadke kar tako, temveč odpadke lepo pripeljejo organizirano v ,,vaše divje odlagališče,,, kjer jih potem ustrezne službe, ki pa so plačane za to odpeljejo z več takšnih odlagališč na centralno deponijo, S tem ko ljudje ustanavljajo takšna odlagališča opravljajo dobro delo s strani eko kulture, Ja kam bi pa prišli če bi vsak pripeljal v zbirni center 10 samokolnic odpada,,Ali se zavedate koliko CO2 bi se ob tem sprostilo,,,Zato jaz in moja leva stranka podpira odlagališča v naravi,,od koder jih pa mora,,,ponavljam morajo ustrezne službe, ki so plačane za to odpeljati na zbirne lokacije odpada,, Takšno politiko z odlagališči vodijo tudi kitajci in poglejte si za vzor kako lepo urejeno deželo imajo

someone1 (nepreverjen)

Ti si betežen. Ali pa živeš v svoji dimenziji, kero nišče ne razmi.

In reply to by ekolog tujec 2 (nepreverjen)

u-pokojni (nepreverjen)

Ne vem zakaj talate minuse za prvilno ugotovitev, plačane službe naj začnejo z delom in očistijo naravo tiste, ki pa onesnažujejo pa naj kaznijo oz. naj plačajo sanacijo naj namesto Mensane organizirajo za naš denar čiščenje narave bo več haska za vse zdaj pa je samo za nekatere?

In reply to by ekolog tujec 2 (nepreverjen)

Kuna (nepreverjen)

Javi svojo parcelno številko in katastrsko občino, kjer bo tvoje divje odlagališče. Z veseljem pripeljem tja, samo do bodo tvoje kvazi službe opravile svoje delo.

In reply to by ekolog tujec 2 (nepreverjen)

jaz78 (nepreverjen)

Na zalost je ceneje azbestne plosce odvrcti v naravo kot pa prljati na deponijo. Z brezplacnimi storitvami mi marsikaj dosegli.

Inspector (nepreverjen)

Inšpekcijske službe, ki so prve namenjene sankcioniranju teh zadev, naj se premaknejo iz pisarn na teren, ne pa da čakajo,...

smrkci (nepreverjen)

To delajo bogati ljudje,ker revež 100% ne,ker nima.

goostt (nepreverjen)

"mensana" !?

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Đanči (nepreverjen)

Moderator prosim, da se zgleduješ po drugih (neslovenskih) forumih, kjer neprimerne komentarje zbrišejo že v štartu in tako ostanejo "gor" res samo tisti, ki imajo veze s vsebino in ki so "normalni". Škoda, ker nekateri smetijo forume na V(n)ašem portalu tako zelo, da s tem zelo niha kvaliteta portala, ki je po mojem mnenju št. 1 v našem območju!

buldog. (nepreverjen)

Janez komunist bi ti sigurno napisal,,kaj tebi noge smrdijo ali pa si zabit kot sod .. Ker ti ni on napisal ti bom pa jaz ,,Đanči kaj tebi noge smrdijo in si zabit kot sod

In reply to by Đanči (nepreverjen)

Golman (nepreverjen)

Normalni? Za nekatere so homoseksualci in lezbijke normalni za druge ne. Kdo bo potem določal kaj je normalno in kaj ni normalno?

In reply to by Đanči (nepreverjen)

Đanči (nepreverjen)

Homosexualci so normalni

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Ti pa nisi normalen

In reply to by Đanči (nepreverjen)

Šošon (nepreverjen)

Število divjih odlagališč smeti je premo sorazmerno s številom Šošonov v občini...!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Se ti Šošoni vozijo s traktorji ?

In reply to by Šošon (nepreverjen)

Kizmaaaa (nepreverjen)

Prosim da se pod naslovno sliko napiše (Slika je sinbolična )kajti to odlagališče je MOMS deponiral na občinski dena MOMS oz davko plačevalski denar )(divje odlagališče je ob lepem kulturnem naselju ROMOV (takoj umakni E hej.)

buldog. (nepreverjen)

slika mora ostati bedanec jedan

rdeča zvezda (nepreverjen)

bedanec ti je mama

Eko - ozaveščeni (nepreverjen)

Eh , vej pa to nika nej , če tu pa tan malo smeti leži , vej pa tou del naše kulture in običajov geste .

Jo (nepreverjen)

V naši občini imamo divje odlagališče in to je OBČINA in zadnji čas je da ta smrad spucamo .

čika-pajo (nepreverjen)

Pa kaj je narobe s temi po vašem divjimi odlagališči,, Hvala bogu da so ljudje zavedni in da ne mečejo odpadke kar tako, temveč odpadke lepo pripeljejo organizirano v ,,vaše divje odlagališče,,, kjer jih potem ustrezne službe, ki pa so plačane za to odpeljejo z več takšnih odlagališč na centralno deponijo, S tem ko ljudje ustanavljajo takšna odlagališča opravljajo dobro delo s strani eko kulture, Ja kam bi pa prišli če bi vsak pripeljal v zbirni center 10 samokolnic odpada,,Ali se zavedate koliko CO2 bi se ob tem sprostilo,,,Zato jaz in moja leva stranka podpira odlagališča v naravi,,od koder jih pa mora,,,ponavljam morajo ustrezne službe, ki so plačane za to odpeljati na zbirne lokacije odpada,, Takšno politiko z odlagališči vodijo tudi kitajci in poglejte si za vzor kako lepo urejeno deželo imajo

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Tujec 2 -pijanček ali si se malo zapletel -- pa saj vsi vemo da si poleg komunista Janeza še čika-pajo ,,Pojdi raje iskat gasilsko kapu,, bo najboljše za tebe in okolico,,samo pian ne delaj bedarij,,,prosim te

ne laži (nepreverjen)

Pa desni komunist si tudi. Se vidi po načini pisanja. Parazit z večimi nicki, mrš!

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

Kmetič (nepreverjen)

Tudi Sam sem ustanovitelj in lastnik 2 divjih odlagališč

Hrošč (nepreverjen)

Ni lepšega kot brskati po kupu odpadkov.

Hrošč (nepreverjen)

Odpadki samo kažejo na klenost , neuklonljivost , samobitnost in trdoživost slovenskega naroda , ki je skozi svojo zgodovino znal obstati na prepihu med večjimi narodi ,in , ja , ja hočeš nočeš , veliko simbolike je v odpadkih , predvsem v slovenskih odpadkih .

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pa kaj je narobe s temi po vašem divjimi odlagališči,, Hvala bogu da so ljudje zavedni in da ne mečejo odpadke kar tako, temveč odpadke lepo pripeljejo organizirano v ,,vaše divje odlagališče,,, kjer jih potem ustrezne službe, ki pa so plačane za to odpeljejo z več takšnih odlagališč na centralno deponijo, S tem ko ljudje ustanavljajo takšna odlagališča opravljajo dobro delo s strani eko kulture, Ja kam bi pa prišli če bi vsak pripeljal v zbirni center 10 samokolnic odpada,,Ali se zavedate koliko CO2 bi se ob tem sprostilo,,,Zato jaz in moja leva stranka podpira odlagališča v naravi,,od koder jih pa mora,,,ponavljam morajo ustrezne službe, ki so plačane za to odpeljati na zbirne lokacije odpada,, Takšno politiko z odlagališči vodijo tudi kitajci in poglejte si za vzor kako lepo urejeno deželo imajo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice