Slovenija si prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel.

Slovenski čebelarji so včeraj praznovali svoj dan. Letošnji praznik ima še poseben čar, saj si slovenski čebelarji in Slovenija prizadevajo, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Čebelarji so vsako leto vse bolj aktivni tudi v Pomurju. Letos se je tečaja udeležilo več kot 300 mladih čebelarjev.

Lanska sezona najslabša doslej

Lanska sezona je bila ena najslabših, kar pomnijo, pravijo v Čebelarski zvezi društev Pomurja. Začetek letošnje sezone je obetavnejši, saj so čebele do zdaj pridelale že toliko medu kot lani v celotni sezoni. "Lani je bilo medu le za vzorec, poleg tega pa smo morali čebelarji vso leto čebele krmiti, da so sploh preživele. Čebelarji, ki čebel niso krmili, so že med sezono izgubili veliko delavk," je pojasnil predsednik Čebelarski zvezi društev Pomurja Stanko Kapun.

Preko zime je v Sloveniji propadlo okoli 30 odstotkov čebel, na nekaterih območjih tudi več kot 50 odstotkov, pravijo v društvu. To je predvsem posledica lanske katastrofalne poletne sezone, ko ni bilo dovolj naravne hrane, čebele so tako bile slabše pripravljene v zimo, tudi obilno deževje je pustilo posledice.

Ljudje smo spremenili odnos do narave

Pred leti smo imeli sicer tudi v Sloveniji množične pomore čebel, ki so bili predvsem posledica pretirane in napačne rabe fitofarmacevtskih sredstev. Največji množični pomori so se zgodili takrat, ko so bili v državi dovoljeni neonikotinoidi, ki jih je nato naše ministrstvo in kasneje še Evropa, prepovedala. Vendar na srečo čebelarji opažajo, da ljudje postajajo vse bolj uvidevni in do namernih pomorov čebel več ne prihaja.

4 čebelarji na tisoč prebivalcev

V Čebelarski zvezi društev Pomurja deluje 24 čebelarskih društev. "Letošnje leto smo izvedli že tri tečaje za mlade čebelarje. Zanimanje je izredno veliko, tako da se je letos za mladega čebelarja izučilo več kot 300 kandidatov," meni Kapun.

Čebelarstvo močno vpeto v turizem

Čebelarstvo je pomemben člen pomurskega turizma. "Čebelarji opažamo, da se za našo tradicijo in izdelke vse bolj zanimajo predvsem tuji turisti in tudi domači. Čebelarstvo se je v Pomurju v zadnjih letih močno razvilo. Posebej smo ponosni na čebelarski muzej na Krapju in na čebelarsko-ekološko kmetijo Čebelji gradič v Serdici na Goričkem," je stanje opisal Stanko Kapun.

Slovenija pobudnica svetovnega dne čebel

V Evropi je od opraševanja žuželk odvisnih 84 odstotkov kulturnih rastlin, v svetovnem merilu pa je od tovrstnega opraševanja odvisnih 70 odstotkov rastlinskih vrst, ki jih uporabljajo za prehrano. Z vidika količine je od opraševanja žuželk odvisna približno tretjina vse hrane za ljudi.

Prav zato je pred nekaj tedni Slovenija v Bruslju predstavila pobudo o svetovnem dnevu čebel. Z razglasitvijo svetovnega dne čebel pri Organizaciji združenih narodov želi Slovenija izpostaviti pomen teh najpomembnejših opraševalk, ki se soočajo s številnimi grožnjami, za kmetijstvo, okolje in zdravje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice