V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so predstavili knjigo Slovenska vojska med tranzicijo in transformacijo.

Alojz Šteiner, upokojeni generalmajor Slovenske vojske, ki je poklicno delo v obrambnih strukturah države opravljal od februarja 1979 do konca januarja 2014, je s pomočjo SV izdal knjigo Slovenska vojska med tranzicijo in transformacijo.

Razgovor z avtorjem sta vodila upokojena novinarka Irma Benko in Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in upokojeni generalmajor Slovenske vojske, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Sanja Sovec in Zoltan Durič.

Transformacija zato, da se odlepimo od starih vzorcev

Avtor je v knjigi predstavil pojav transformacije in njene paradigme ter transformacije na obrambno-vojaškem področju.

»Pri opazovanju in proučevanju transformacije s stališča obramboslovne znanstvene presoje se zastavlja vprašanje, ali je transformacija res vsebinsko nov pristop, zgolj modna muha ali samo novo poimenovanje za že znane procese spreminjanja obrambno-vojaške organiziranosti,« pojasnjuje generalmajor Šteiner.

Uspešna tranzicija nujna za transformacijo

Generalmajor je skozi svoje raziskave in razprave izhajal iz hipotez, da se pojem in proces transformacije razlikujeta od tranzicijskih procesov ter z njimi povezanih pojmov preoblikovanje, reorganizacija, prestrukturiranje in reforma.

»Uspešnost tranzicije je eden pomembnejših dejavnikov za začetek in uspeh transformacije. Ko v tranziciji obrambno-vojaških sistemov zasledimo transformacijske spremembe, te vključujejo organiziranost, tehnologijo, kadre in njihove potenciale ter delovanje,« pravi generalmajor.

Slovenska vojska je dober primer, kako doseči enakopravnost  spolov

Na predstavitvi knjige so se dotaknili teme enakopravnosti spolov, in sicer z vidika, da je SV dober primer rešitve le-te.

»Pomemben del transformacijskih sprememb prinaša vzpostavljanje enakopravnosti spolov in spreminjanje vloge žensk v oboroženih silah. Človekove pravice, vključno z enakopravnostjo spolov, se uresničujejo v vseh družbenih sektorjih, na področjih izobraževanja, trga delovne sile pa tudi v civilnem življenju,« še dodaja Šteiner.

Jasmina Muhič

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Tujec

To, ne pa neki Roman Leljak, ki je pokradel Slovence.

moj ip je moje ime (nepreverjen)

eh.

moj ip je moje ime (nepreverjen)

brez napere proti g. Šteinerju, ampak dejstvo je, da je v SV število vseh zaposlenih v primerjavi s številom vojakov proračunsko nevzdržno. raznorazni oficirji so v svoji vojaški karieri zavzeli predvsem svoj (kvazi karierni) položaj! govoriti o transformaciji je tako skorajda nespodobno.

Gost (nepreverjen)

Mogoče je napiso kak so kupovali razno opremo štera zdaj neuporabna leži v skladiščaj zaradi provizije ka sta dobila? Kelko je bilo potrošenoga denarja v nič vojska pa lačna in bosa BRAVO bautoši v pravon pomeni besede.

KEPA (nepreverjen)

Osebe, ki so strokovno vodile to SV, vsa ta leta imajo ime in priimek.Pričakoval sem, da bi se ti gospodje tudi javno opredelile do stanja v SV. lahko bi prevzela moralno odgovornost, če ne pa objektivno. In kako je značilno v naši družbi, noben za nič ni kriv,oziroma,vsi smo krivi.

pardon (nepreverjen)

Lujz, priznaj, ti si Janšov produkt, brez njega bi bil niko i n.šta!
Bode jeme hvaležen.

Vipko
Tujec

pardon, kaj je bilo z neuporabnimi maskami ? Koliko denarja je šlo za njih ? Koliko za Patrije ? In kje so zdaj Patrije ?

Starejše novice