Danes zjutraj so bile količine PM10 delcev najvišje v Murski Soboti. Na dnevni bazi je sicer onesnaženost s PM10 delci najslabša v Zagorju in v Kranju.

ARSO vsakodnevno objavlja podatke o onesnaženosti zraka, med vrednosti, ki so merjene so tudi PM10 delci. Koncentracija teh je bila danes zjutraj med 8. in 9. uro zjutraj najvišja v Murski Soboti, vrednost je znašala 72 µg/m³

Včerajšnje celodnevne vrednosti so sicer pokazale, da je bilo največ onesnaženosti v PM10 delci v Zagorju, kjer je vrednost znašala 58 µg/m³, v Kranju  je znašala 52 µg/m³, na tretjem mestu pa je Murska Sobota z 46 µg/m³. To sicer pomeni, da mejna vrednost onesnaženosti v Murski Soboti včeraj ni bila presežena, saj je ta pri številki 50 µg/m³.

Povišane vrednosti pozimi

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni klimatski pogoji.

Kot opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci lahko pričakujemo v večjih urbanih središčih, kjer je prisotnih veliko virov onesnaževanja zraka (promet, industrija, kurišča). To so predvsem Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Spomnimo... 

Priporočila v primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10, pa pravijo, da ne ne kurite lesa v pečeh in kaminih, če imate druge možnosti ogrevanja, zmanjšajte ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva in ne kurite na prostem.

Najbolj onesnažujejo zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih nepravilno kuri oziroma se za kurjenje uporabljajo premalo suha drva. Z upoštevanjem navodil za pravilno kurjenje prihranimo gorivo in zmanjšamo onesnaževanje zraka.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bestermaxi (nepreverjen)

Paše cuj k našomi varaši - revščina, depresija, neprespektivnost, zaostalost in smrad.

Pm00... (nepreverjen)

Piši o tem ljubavno pismo županu MS.

In reply to by bestermaxi (nepreverjen)

Soboški (nepreverjen)

To so izpušni plini soboških levičarjev, ki so se us...i.

Peace... (nepreverjen)

Pričakujem vsaj protest na trgu v MS od vseh premnogih NVO nevladnikov ki so za čisto okolje! Ali samo parazitirajo na proracunu? Mogoče pa jim za prekmurje dol visi.

Za protileviča… (nepreverjen)

Bom napisala samo bistvo:
Vprašati je treba zdajšnjega župana gospoda Jevšnika, ZAKAJ je z nastopom na svoj stolček ustavil takrat zelo pomemben projekt, ki ga je skupaj z nekaterimi ( DR. Inž. Kralj…) pripravil takratni župan desne stranke-in sicer daljinsko ogrevanje vode MURSKE SOBOTE-preko geotermalne energije?

Danes je MS mesto , ki je eno najbolj onesnaženi mest!
Hvala jevšnik !
Jaz vas nebi več volila nikdar!!

Starejše novice