V kolikor smo po temperaturah v prvih devetih dneh letošnjega junija nekje v povprečju, je pri količini padavin slika precej drugačna.

Večina padavin je v tem času padla v tako imenovanem »jugozahodnem« vremenskem režimu. Prevladoval je jugozahodni zračni tok z občasnimi prehodi vremenski front, ozračje pa je bilo tudi labilno, zato so se, poleg frontalnih in orografskih padavin, pojavljale tudi konvektivne, opažajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Kakšen dan so bile res le plohe in nevihte, ki so nastajale v nestabilni zračni masi, drugič pa so konvektivne padavine spremljale večji vremenski proces.

Junij je prvi meteorološki poletni mesec pri nas. Zato daljša obdobja jugozahodnega tipa vremena niso ravno pogosta. Prevladujoči tip padavin je konvektivni, seveda tudi z občasnimi prehodi vremenskih motenj. Letos je zaradi pogostega jugozahodnika najpogosteje deževalo v hribovitih krajih zahodne ter deloma osrednje Slovenije. 

»Do torka zjutraj je v zgornjem Posočju padlo od 200 do okoli 400 litrov padavin na kvadratni meter, kar je ponekod tudi več kot 150 odstotkov elotne junijske povprečne količine. Na Primorskem in Notranjskem je v istem obdobju padlo od okoli 100 do več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar je morda zanimivo, tudi slovenska Istra ni bila izvzeta. Ta količina pomeni za tamkajšnje območje do okoli 130 odstotkov junijskega povprečja,« so zapisali na Facebook strani Agencije Republike Slovenije za vreme.

Najmanj padavin v Prekmurju in na Štajerskem

V preostali Sloveniji je bilo sicer dežja ponekod kar precej, a manj kot so junijska povprečja. Od 80 pa do 150 litrov na kvadratni meter dežja je bilo v zahodnih in osrednjih Karavankah ter Kamniško Savinjskih Alpah in deloma v osrednji Sloveniji, vzhodneje pa večinoma pod 60 litrov na kvadratni meter. 

»Na Dolenjskem, v Beli Krajini in na Štajerskem je bilo od 12 do okoli 30, v Prekmurju pa večinoma pod 15 litrov na kvadratni meter dežja. Vzhodni, zlasti severovzhodni del Slovenije je torej dobil res malo dežja v tem času, ko vendarle pričakovali pogostejše konvektivne padavine,« dodajajo. 

A zaradi prisilnega dviga ob hribih zahodne Slovenije se je precej vlage izcedilo, še preden so padavinski sistemi dosegli skrajni severovzhod. Celotna padavinska slika je torej bolj podobna jesenski, kot pa zgodnjepoletni.

FOTO: Facebook stran ARSO Vreme
FOTO: Facebook stran ARSO Vreme

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LG f st jj (nepreverjen)

V prekmurji vec vsaka druga kuča ima ribnik, davka pa za tou ne placajo!
Tou de trebelo spremeniti in to takoj!

Starejše novice