Park obnovljen v okviru operacije Prijazno mestno jedro Lendave

Po besedah župana občine Lendava Antona Balažka je to eden izmed pomembnih kamenčkov v mozaiku izgradnje lokalnega in regionalnega razvoja ter ustvarjanju večje prepoznavnosti mestnega jedra. »Prenovljeni mestni park, Lendavska roža je namenjen občanom in občankam za popestritev trenutkov, ki jih preživljajo v starem mestnem jedru in parku, kakor tudi vsem naključnim in stalnim obiskovalcem mesta Lendava,« so sporočili iz lendavske občinske uprave po odprtju parka. »Izredno ponosni smo nad to novo pridobitvijo, ki bo še dodatno spodbujala medkulturni dialog ter gospodarski in turistični razvoj mesta, ki ga ustvarjamo,« je povedal župan občine Lendava Anton Balažek. Dodal je, da ureditev lendavskega parka predstavlja pomembno realizacijo urbanega mestnega prostora, predvsem za prebivalce mesta Lendava.

Park v novi podobi

Pri prenovi parka v Lendavi sta kot arhitekta in oblikovalca sodelovala Goran Dominko in Maja Kardoš iz podjetja Kubico Domino Arhitekti, izvajalec del pa je bilo mariborsko podjetje Stavbar Gradnje. S prenovo so projektanti obdržali vse že obstoječe ter meščanom sprejete poti in vsebine parka, vendar v novi podobi. »Ker se je park v minulih obdobjih nekontrolirano razraščal je pomemben del obnove tudi krajinski del projekta, ki ustvarja ob novi ureditvi nove poglede in svežo percepcijo prostora, ki jo do sedaj meščani niso občutili,« sporočajo iz uprave občine Lendava.

Odslej v parku »Lendavska roža«

Sredi prenovljenega parka je po novem ustvarjen prostor, ki obiskovalcem ponuja ob razvejanosti pešpoti nevidno podobo organske oblike, ki simbolizira drevesno ali rastlinsko steblo, poimenovano »Lendavska roža«. Hortikulturna dela v parku so potekala pod nadzorom dr. Aleksandra Šiftarja, ki poudarja, da bo »potrebno nekaj časa, preden bo park dobil svojo končno podobo, saj je narava živa stvar, ki se nenehno spreminja«.

Obnovitvena dela po Lendavi še prihodnje leto

Celotna operacija »Prijazno mestno jedro Lendave« se izvaja v obdobju od leta 2008 do 2010 in je nadgradnja operacije »Obnova in oživitev starega mestnega jedra Lendave«, ki bo dokončana v letošnjem letu. V okviru le-te se je uredil osrednji trg v starem mestnem jedru, brežina gradu, sanira se stopnišče in ureja plato pri gradu, obnavljajo se objekti na Glavni ulici, izdelane in postavljene bodo informacijske table. Adaptirala se je secesijska dvorana v Mestni hiši in uredil notranji trg pri Mestni hiši. V lanskem letu so na ploščadi pred Kulturnim domom odkrili tudi doprsni kip rojaka Zala Györgya, doprsni kip Primoža Trubarja na trgu pred mestno hišo in kip Miška Kranjca pred knjižnico.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ghetto
ofels

Vsebina komentarja

My personality

prav zanimiv članek ;)
Piše se o otvoritvi prenovljenega parka na d..t......m območju. Slike prikazujejo le ljudi, ki so bili navzoči pri otvoritvi, slike prenovljenga parka pa ni nikjer. Ej, halo ?? Kaj je bistvo, samo slike navzočih ali slike prenovljenega parka ??
Če je otovritev prenovljenega parka, bi se spodobilo slike od parka, da se vidi kaj je prenovljenega bilo.
pa brez neumnih komentarjev, naj grem pogledat, kaj je prenovljeno !!!!

Ukistar

v prihodnjih dneh bomo objavili fotogalerijo in video prenovljenega parka

lendavcan

Na lendavski spletni strani je video celotnega dogajanja gor že od nedelje...

ofels

Ali se res pri vsakem prispevku morate nekateri(S) obregniti ob besedi;Lendava...??'Kaj ste psihiči, morda bolani ali kaj drugega.. V Mariboru vas itak oboje imajo za Madžare, pa ne se nekaj tukaj distancirat..samo besednjak prekmurski si pozorno preštudirajte koliko madđarskih ali pomadžaršinih besed vsakodnevno uporabljate, ne da bi se tega sploh zavedali.
Pa brez zamere, kajti tudi jaz sem eden izmed vas, čeprav samo po materini strani.
l.p.

BB

Jaz osebno tudi ne maram madžarov - predvsem zaradi njihovega obnašanja (vsaj velike večine).

Nekateri pač svoj žolč tudi javno izlivanjo, saj zato so pa forumi in ostale zadeve :) Glede na dosežke lendavčanov imamo sobočanci pravico biti fejst ljubosumni...

Morem pa priznati ka vsaka čast odgovornim v lendavskom konci, kelko so bili sposobni zrihtati za svoj kraj! Nej pa kak naši Pussy-ji keri samo očiglejdno punijo rajši bole v svoje žepe, kak pa ka bi kaj konstruktivnoga napravili, ali??? -> ŽALOSTNO !!!

LP, BB

Sobochanec

Se je lejpo, ka je v soboškoj pokrajini, pa če glij je tou lendavski park.

sobocanec

koga briga:D

lendavcan

Starejše novice