Fotografija je simbolična
Zveza slovenske podeželske mladine skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije v mesecu oktobru organizira 12. izbor nosilca naziva Inovativni mladi kmet, kmetica 2019.

Gre za izbor inovativnih mladih kmetov z njihovimi inovativnimi idejami na kmetijskem, gozdarskem ali ribiškem področju. Zaključi se s podelitvijo naziva najboljšemu kandidatu po oceni strokovne komisije in podelitvijo nagrade najboljšemu kandidatu po izboru širše javnosti. 

Kot pojasnjuje Zveza slovenske podeželske mladine, je namen prireditve podpirati inovativnost med mladimi s področja kmetijstva, gozdarstva ali ribištva ter spodbuditi prenos znanja in spodbuditi promocijo dobitnika naziva.

Igor prevzel kmetijo in se usmeril v ekološko kmetijstvo

Med osmimi kandidati, ki se potegujejo za naziv Inovativni kmet, kmetica 2019 smo zasledili tudi enega pomurskega. To je Igor Paldauf iz Kmetije Paldauf iz Vučje vasi, čeprav ne Pomurec pa številnim Pomurcem znan je tudi Bojan Firbas iz Domačije Firbas v Cogetincih, ki je nosilec projekta Gourmet Over Mura.

Igor je pred osmimi leti prevzel domačo kmetijo in se pred dvema letoma usmeril v ekološko kmetijstvo. Pridelke tako na ekološki način predela in jih nato prodaja v domači trgovini in v prodajalnah z lokalnimi izdelki. Tri generacije, ki živijo na domači kmetiji skrbijo za 25 hektarjev kmetijskih zemljišč. V domačem mlinu pridelajo žiro, piro, ajdo, proso, rž in sirek iz oljnic pa sončnično, bučno, konopljino in laneno olje ter druge izdelke.
 

Bojan Firbas je domačo kmetijo s četrtstoletno tradicijo turizma prevzel pred tremi leti. Doživetja, sodobna in pestra kulinarika so ključni motivi za goste, opaža. Inovativnost vidi v tem, kako živo kmetijo pripeljati do gosta. Lesen hlev s senikom je bila njegova prva naložba.

Mlada kmetica oziroma mladi kmet, ki bo zbral največ glasov bo prejel priznanje Zveze slovenske podeželske mladine in nagrado Gospodarskega razstavišča: stojnico na sejmih Natour Alpe-Adria 2020 in Narava-zdravje 2020 ter uporabo digitalnih produktov podjetja Sledat. 

Glasujete tako, da si ogledate video predstavitve vseh osmih kandidatov za naziv IMK 2019 in na tej povezavi oddate svoj glas tistemu kandidatu, ki vas je s svojo inovativno idejo najbolj prepričal. Glasovi se zbirajo preko e-mail naslov. Glasovanje se zaključi v nedeljo 20. oktobra 2019 ob 23.59.

Toda pozor, zgolj spletno glasovanje ne prinese naziva IMK 2019. Naziv podeli strokovna komisija pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman tistemu kandidatu, ki v največji meri izpolnjuje kriterije inovativnosti.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Delavec brez s… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kelko li dobijo subvencij na leto ? 50 000 evrov ?

spodporama... (nepreverjen)

tou si lahko javno pogledas na spletnih straneh agencije za kmetijske trge.

In reply to by Delavec brez s… (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF pa či bi 100.000 dobili pa je premalo. Tij ka si socialni problem ka drugoga dela nemaš ka blesave komentare pijšeš cejli den pa si še jebene podpore ne zaslužiš. Tele prekleto.

In reply to by Delavec brez s… (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Df je tele blesavo????

Domačin (nepreverjen)

Tisi še vecji

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Čebella (nepreverjen)

Pa še smrdiš zraven...

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Culle (nepreverjen)

Čisto nobeden od omenjenih NI Pomurec!

Taktika (nepreverjen)

Prekmurec pa rejsan nej...malo obnovi zemljepis.

In reply to by Culle (nepreverjen)

Júlia_Goncalv

Google plača 90 USD na uro, moj zadnji plačani ček je bil 8000 USD 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bilo, k0 sem ga enkrat poskusil tukaj

...... >>>>>>>>> w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

Starejše novice