O stanju v domu smo se pogovarjali z direktorjem Zoranom Hoblajem.

V domu starejših Rakičan so se s prvo, sicer osamljeno okužbo srečali že v prvem spomladanskem valu, septembra pa se je okužba razširila tudi v druge enote. Trenutno imajo v matični enoti v Rakičanu 79 okuženih, od tega 58 stanovalcev, 17 zaposlenih ter 4 zaposlene, ki delajo na terenu. Veliko manjša številka je v enoti doma Elizabeta, kjer so imeli praktično vse zaposlene okužene stanovalce in zaposlene, a sedaj so prišli do številke 14 okuženih stanovalcev in enega okuženega zaposlenega. Stanje se umirja tudi v Centru za starejše Murska Sobota, kjer imajo okuženi le dve osebi, od tega eno zaposleno osebo in ena stanovalka, ki je v bolnišnici. Ker se jima obdobje izolacije izteka, v soboškem domu starejših imajo sedaj vzpostavljeno belo cono, z naslednjim tednom pričakujejo, da bodo imeli vzpostavljeno belo cono tudi v enoti Elizabeta. 

Pričetek posameznih obiskov v centru za starejše v MS 

Kot pravi Zoran Hoblaj, je v preteklosti bilo kar nekaj zmede glede obiskov v domovih, saj so se navodila večkrat spreminjala. Do sedaj so bili dovoljeni le obiski v primeru paliative.

»Se pravi tistih oseb, za katere se je zdravstveno stanje tako poslabšalo, da lahko pričakujemo tudi najhuje in tam smo omogočili sorodnikom s posameznimi krajšimi obiski, da se pridejo tudi na nek način poslovit oz. jih še pogledat, ko je za to čas. Kajti moramo vedeti da tudi ta nezmožnost stika z našimi stanovalci povzroča stiske tudi pri sorodnikih in se nam je že od vsega začetka zdelo prav, da v takih primerih dovolimo obisk, seveda ob spoštovanju vseh preventivnih ukrepov. Omogočamo pa tudi v skladu z navodili določene posamezne obiske, in sicer v tistih primerih, ko opažamo pri stanovalcu, da že doživlja stisko in da je tak obisk nujno potreben. Seveda v skladu z navodili in v skladu z omejitvami z uporabo varovalne opreme. Moram pa povedati, da bomo z naslednjim tednom pričeli s posameznimi obiski v centru za starejše v Murski Soboti ter v začetku decembra tudi v enoti Elizabeta kajti tudi tam pričakujemo, da se bo stanje umirilo v tolikšni meri, da bomo obiske lahko izvedli. Seveda to ne bo splošno obiskovanje in zadrževanje v notranjosti doma, ampak en obisk v skupnih prostorih in en obisk na oddelku na termin. Štiri take termine na dan naj bi imeli po pol ure, tako da bodo sorodniki v obeh teh enotah lahko prišli na vrsto v obdobju enega tedna

Priprave na hitre teste

V domu starejših Rakičan so že prejeli navodila s strani pristojnih ministrstev za izvajanje hitrih testov, trenutno pa čakajo še nadaljnja tehnična navodila, kako izvajati testiranja. 

»V našem domu enostavno ne moremo izvajati testiranj, ker je zaradi okužb tudi obseg dela večji za naše diplomirane sestre, prav tako nam nekaj kadra tukaj manjka zaradi odsotnosti, zato smo na včerajšnji vprašalnik, ki smo ga dobili preko skupnosti s strani našega ministrstva tudi navedli, da se nagibamo k temu, da bi testiranja za nas izvajala ali zdravstveni dom Murska Sobota ali bolnica Murska Sobota oz. smo navedli, da je za nas sprejemljivo tudi če bi nas obiskala mobilna ekipa in izvedla to testiranje na sami lokaciji.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice