Pred 14 leti so v Babincih začeli s projektom 2000 zlatih zrn za novo tisočletje

Pred 14 leti so se v Babincih na Murskem polju v Prlekiji možje Janko Sever, Franc Jureš in Marjan Kos odločili, da bodo izvedli projekt 2000 zlatih zrn za novo tisočletje. Takrat so na polju v Babincih tudi zasejali 2000 zlatih zrn in projekt razširili po celotni Sloveniji.V teh letih so se vezi med vsemi društvi, ki so sejale in žele  so se poglobile in utrdile, kajti menda gre za edini tovrstni projekt v Sloveniji, kjer se ohranja tradicija žetve, mlačve in peke kruha na stari način.

Ob delu tudi pesem in veselje

Žetveni osrednji dogodek se je zgodil v soboto, 12. julija, ko so slovesno ročno s srpi poželi lansko leto posejano pšenico. Praznik žetve v Babincih se je sicer začel en dan prej, ko so na domačiji Jureš razstavili staro kmečko orodje, v novem vaškem domu v krušni peči pa so članice društva za kmečki praznik pekle domači kruh in pogače. Zapel je Moški pevski zbor Pšenično klasje Babinci, nato so se vsi skupaj v povorki z domačo glasbo in petjem odpravili od vaškega doma do domačije Jureš, kjer je potekala osrednja žetvena prireditev. Tam sta zbrane pozdravila predsednica Kulturno turističnega društva Babinci Jožica Berden in predstavnik občine Ljutomer Janez Kardoš. V kulturnem programu so nastopili tudi mladi plesalci KTD Babinci in starejša Folklorna skupina KTD Babinci.

Da bi se zavedali pomena doma pridelane hrane

Namen projekta je, da bi se ljudje zavedali pomena pšenice v prehrani ljudi, da bi bilo na mizi vsak dan dovolj kruha za vse ljudi tega sveta.  Na tak način se tudi ohranja kulturno bogastvo naših prednikov. Rdeča nit projekta pa je tudi v tem, da se ljudje spoznavajo, ohranjajo in negujejo kmečke navade vsakega okolja po Sloveniji, mladi pa naj na tak način spoznavajo pomen in delo na njivah, ko se seje in žanje pšenica, kajti le na tak način bodo dobili spoštovanje do kruha in hrane na sploh, ki je pridelana na slovenskih poljih. 

Tako kot nekoč

Žetev je bila na vasi vedno pri vsako domačiji velik praznik, tudi tokrat je bilo tako. Ženice iz Babincev so začele s srpi žeti pšenice in možje so jo vezali v snope, nato so možje te snope pšenice ročno zmlatili s cepmi požeti. Za  ta žetveni praznik je domačin Franc Flegarič naredil lesene cepi iz lesa. Možje iz vasi Branko Dolamič, Stanko Vreča, Janko Žalar in Franc Lipič pa so z novimi cepmi pšenico zmlatili. Z lesenim  sto let starim bintu so nato še očistili pleve od pšenice in ob koncu so zlato rumeno pšenico pridelano na domačiji Jureš v Babincih podarili predstavnikom iz Zreč.

J. Ž. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice