Radiu Romic grozi ukinitev. Zaradi spremenjenega načina financiranja jim namreč manjka 60.000 evrov. Poslali so že dopis državnemu vrhu, na njihov odgovor pa še čakajo.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je povedal: ''Mi smo se takoj odzvali na to situacijo in začeli pisati dopise, s katerimi opozarjamo na težave. Navedli smo kakšne so lahko zakonske rešitve teh težav, a odgovorov še ni.''

Kaj konkretno teh 60.000 evrov manj pomeni za radio?

''Mediji kot je Radio zahtevajo določene dejavnosti in stroške, ki v zvezi s tem nastanejo. Mi teh stroškov ne moremo poravnati,'' je povedal Muc. To pomeni, da te dejavnosti v okviru samega radia ne morejo izvesti kot je tudi programsko določeno. Zgodi se lahko, da bodo radio ukinili in ne bo več deloval. Zelo jasno so to tudi povedali, vsem ki naj bi se s tem ukvarjali.

Zakonske rešitve vidijo Romi predvsem v tem, da naj bi država po zakonu skrbela za dejavnosti informativnega romskega centra. Zakon o Romih namreč govori o tem, da je država zadolžena za to, da skrbi za razvoj romske skupnosti, tudi finančno. 

Ugotavljajo, da pravnih in zakonskih podlag, ki se tičejo delovanja medijev pri nas ni. Nekateri mediji so financirani brez kakršnih koli pravnih osnov in zato so pri Radiu Romic mnenja, da bi država morala skrbeti za to, da nameni sredstva njihovemu radiu.

Po dolgem času neki premiki v tej smeri so. Sedaj bodo iskali možnosti za razrešitev te težave. Uradnega konkretnega odgovora pa še vedno ni. V dopisu so zapisali še, da naj se trenutna težava reši dolgoročo s sistemskim financiranjem.

Romi spominjajo na dejstvo, da je Radio Romic edini takšen primerek radia. V evropskem prostoru obstajajo podobni mediji, a ne takšni kot je Radio Romic. Obstajajo le kot oddaje, ki spadajo pod neko medijsko podjetje in so le del tega. Radio romic pa je samostojna medijska institucija s svojo frekvenco in programom. To, pravijo da je njihova prednost, ker takšnega primera v Evropi ni.

Kako sedaj poteka delo na Radiu Romic? 

''Program zaenkrat ni okrnjen, ker imamo del programa pripravljenega vnaprej. Vendar vsa ekipa ni v studiu. Še vedno delamo nekaj v živo in na terenu, ne pa v takšnem obsegu kot ko smo imeli na voljo sredstva, da smo sodelavcem lahko plačali honorarje in potne stroške,'' je še povedal Muc. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
radion (nepreverjen)

Res škoda ga je ukiniti in ne bi bilo prav. Če se za vse druge manjšine najde denar in se vse financira tudi na področju radiofonije in televizije se mora tudi za ta radio najti rešitev. Za vse manjšine in avtohtone skupine mora biti urejeno enako financiranje. Zagovarjajte svoj prav in se borite.

Gost (nepreverjen)

Zaprite to sprdačino!!!

Gost (nepreverjen)

Pa delajte brez honoraja za svoje rojake. Ta država mora nekje vzeti, da vam da. Vi bi samo imeli vse zastojn.

Gipsion (nepreverjen)

Na keri frekvenci pa deluje ta radio, ker na 97,6 Mhz je slišati samo šum, ali pa mogoče oddajajo samo preko interneta?
Zgleda, de ta zadeva ne deluje več....

Sobota.. (nepreverjen)

Ma signal imajo zelo slab.. neven če oddajajo z sobno anteno.. ko si oddaljen od murske sobote 15 km je že problem z signalom.. katastrofa..

rererere (nepreverjen)

tocno tak, ci scejo igrati si naj sami financejrajo, ge tudi moren vse plačati, oni pa itaq majo vse zasenki!!!

Gost (nepreverjen)

Ja se mo jin financerali! Mij mo pomale asfalt lizale njin pa do radije pa podpore davali ... Mater pa manjsine lekar smo mij manjsina po novon! Cigani pa migrante pa pravi slovence! Kama smo prisle sramota!!!!

Gost (nepreverjen)

Vse bi imeli samo zastonj, kriva je država, ker jih je tako razvadila. Podpore imajo kot nekateri plače, vsi so debeli, vajeni cele dni ležati in kdaj bo tak šel delat za isti denar, kot je podpora.

Gost (nepreverjen)

Nekatere penzije so 200 eur, a se ne bi raje zavzemali, da gre denar tja.

Gost (nepreverjen)

Nekdo ki nima enega dneva delovne dobe, dobi več, kot nekdo, ki je garal na zemlji in zdaj še fektarite za ta bedni radio.

müjra (nepreverjen)

dragi seljake...mogoče se ne zavedate in zato vas vedno znova trbej postavite na realna tla...prekmurje žive na račun ostale slovenije...rekordna brezposelnost in nizke plače ne plačuvlejo za ceste po kerih se vozite, za parke po kerih se sprehajate in vse ostale javne storitve kere koristite...taka prle kak se neka bunite trbej malo premislite...

je pa vedno znova zanimivo ka se obnašate kak pravi seljaške politike...če van što da pejneze je zato ka van pripada...če drugi dobi je to zapravlanje in kao vij financejrate...zakoj se ne bunite ka kmetje dobivlejo sakšo leto milijone in milijone kda jih...in to sakšo leto znova...."preseneti" toča ali pa suša ali pa malo močnejši veter...hmmm zakoj se li te ne bunite :)

Gost (nepreverjen)

müjra tij se seljak šteroga država rani z socijalno pomočjo.

radio stations… (nepreverjen)

Thank you very much for this information.I like This site! Thanks!
Live Turkey radio stations online. Listen to your favorite Turkey music for free without registering at Liveradios.online
Radyo dinle
FM radyo dinle
Canlı radyo dinle
Online radyo dinle
Listen to radio online
Ücretsiz radyo dinle

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice