V murskosoboški občini, ki je po denacionalizacijskem postopku pristojna za upravljanje z nekdanjo študijsko knjižnico, še nimajo začrtanih smernic glede rekonstrukcije.

Dolgoletni denacionalizacijski postopki so v okviru tranzicijskih ostankov nekdanje Jugoslavije pustili pečat na številnih stavbah v Sloveniji, tudi v Mestni občini Murska Sobota - MOMS. Pristojnosti upravljanja s stavbo nekdanje študijske knjižnice na Grajski ulici v Murski Soboti so po končanem postopku prešle na murskosoboško občino.

Pri rekonstrukciji doslej še brez namena in roka

Ta nekdanja študijska knjižnica je sedaj vrnjena v last Mestne občine Murska Sobota, ni pa še določen namen glede prihodnosti stavbe, prav tako še ni določen časovni rok,” je glede možnosti rekonstrukcije in obnove nekdaj sijoče vile pojasnil Štefan Cigan, vodja oddelka za gospodarske in negospodarske dejavnosti na MOMS. Številne državne regulacija, biroktaske ovire ter večletni denacionalizacijski postopek je kljuboval ureditvi sedaj občinske stavbe, ki je v svojih najboljših letih krasila severni del mesta.

Zakonodaja otežuje prenovo stavbe

Pristojni so zaenkrat brez smelih načrtov, kaj storiti z objektom, ki je po besedah Cigana statično načeta. “To je bila družinska vila, ni bila knjižnica, za knjižnico pa je znano, da ima na kvadratni meter največjo obremenitev in objekt tega ni zdržal,” pravi vodja omenjenega oddelka ter dodaja, da je za rekonstrukcijo oz. prenovo kot primarno potrebna statična sanacija. Za nadaljna dela je potrebno soglasje pristojnih ter konzervatorjev zaradi spomeniškega in kulturnega varstva objekta, kar otežuje realizacijo del tako pri dotični stavbi kot pri številnih podobnih primerih širom države. “Podobna zgodba se je odvijala pri Osnovni šoli I. Murska Sobota, pri kateri smo želeli energetsko sanirati zunanji del, torej fasado, vendar nismo oprejeli dovoljenja,” se Cigan dotakne zakonodajnih omejitev, ki v določeni meri onemogočajo ažurnejši pristop upravljalcev pri saniranju objektov, nenazadnje pa se pri delih tudi bistveno višajo stroški. 

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
skodelica kave

Najlepša kuča v Sobote!

BB

To pa je rejsan! Če nej, je pa med prednjimi! :)

Zakoj se to neda v kakši pameten mini muzej ali kaj podobnoga napraviti? Pejneze za "cecek" bi tak boukše naložili ;)

Vipko
tinka78

Se strinjam. Ena najlepših hiš daleč okoli. Prav škoda jo je, da tako propada.

GOTHA

moja sanjska hiša....škoda no, ka je resno ne obnovijo

dupont

spomeniško varstvo je totalna k**** za renovacije. pod minimalno trbej okna pa vrata zamenjati. navadne arcontove nesmiš dati :) naprej je še lejko nevola s toplotnimi izgubami, izolejrati nemreš, ker fasade tudi nesmiš spreminjati. či maš tou srečo ka je obzidana, bi lejko tervol notri napoko :) vejpa lekar še pohištvo pa pode moreš obdržati, nejsan siguren, najbrž obstajajo različne klasifikacije in ta zgradba je sigurno v tistoj, ka so zaželene minimalne spremembe od nekda do gnes.

tu se more najti en lastnik, ka de zadosta tresnjeni, ka de se davo s SVS pa ka de pejneze mel. za takše nepremičnine na takši lokaciji je trg mikroskopski.

nemreš prafti žalostno, kuča je nekomu že doslužila, bar tou je zadosta. resno je pa škoda.

zima.bela

Pa vprašajte na občino - morebiti bo pa naprodaj -- potem pa akcija!!

dupont

damn it, nejsan zaključo bistva. moje mnenje - občina naj rajši špara pejneze, tou ka so zapravli na muzi, bi lejko za tou kučo dali pa pred njo en normalen, kulturen in kulturni obenem, spomenik postavili pa magari bi ga kitajci lejvali.

power.play

Zazidana v 20. letih 20. stoletja. Lastnik nekdanji madžaron, župan Sobote Hartner. To je za Soboto zelo pomembna vila. Obvezno jo je potrebno ohraniti!

joshy

podrejti pa fajn zasfaltejrate, tau de še najfalej... pa mo meli malo več parkplacov v Sobote...

1411

tau spomeniško varstvo je resno pretirano. vejpa prinas je že sakša malo starejša cimpranca pod spomeniškin varstvon...

dobrastreha

Za mene goričanca je to najlepša hiša v M Soboti.Z žalostjo gledam,kako umira.

divjejabolko

@power.play: imaš prav. Sobota je pravo socialističnono mesto. To se lepo vidi po njenih prečudovitih zgradbah. Pa naj bodo to prelestne "Potrošnikove" zgradbe v "starem jedru", stara ekonomska, kompleks Mure ali pa bilokateri večstanovanjski objekt.

Če ne bi bilo "Madžaronov", kot jim ti praviš, še to ne bi imeli, kar imate danes. Od te zgornje vile, prek restavracije Zvezd, do soboškega gradu.

NE BI IMELI NIČ. Samo čudovite kockaste zgradbe.

Sicer pa je bila Sobota vedno samo ena velika vas.
V primerjavi s tem so bili recimo Lendava, Ljutomer ali pa Radgona v čisto drugačni ligi.

Srečo ste meli, da se je to v komunizmu obrnilo.
Drugače bi danes center regije bil kje drugje.

Lepo bodite.
Vsem želim lep konec sveta.

Daddy_Cool

To spomeniško varstvo je ena najbole sitnih institucij v Sloveniji. Najležej je postavlati pogoje in zahtevati skoraj nemogoče. Zato pa je prinas žal tak ka dosti starih stavb propada, ker si lastniki nemrejo privoščiti renovacije po standardih spomeničarov.
Što sploh določa o ton kaj spada pod spomeniško varstvo?

divjejabolko

@Daddy_Cool, imaš popolnoma prav.
Samo zahtevajo, a nobenega denarja ne dajo. Lahko pa te kaznujejo ...

Takle mamo v tej lepo podalpski deželici.

divjejabolko

lepo = lepi, sorči.

sebeborszag

@joshy
nabavi si biciklin, šupak

dupont

http://www.zvkds.si/sl/zvkds/nasveti-za-lastnike/pridobitev-kulturnovar…

zgleda opasno. dobro ka ne piše ka moreš saki den zamazano vs. čisto posodo poslikati pa poslati v odobritev.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice