Vodja Štajerske varde Andrej Šiško ostaja v priporu, je potrdil njegov odvetnik Viktor Osim.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško ostaja v priporu, je odločilo Višje sodišče v Mariboru. Slednje je za Mariborinfo že potrdil Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki je sklep višjega sodišča prejel ob 16.10. Iz suma storitve kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve Republike Slovenije je sodišče utemeljitev prekvalificiralo v utemeljen sum.

Osim je že v sredo poudaril, da se bo v primeru neuspešnosti pritožbe poslužil izrednega pravnega sredstva – zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar pa lahko traja kar nekaj časa. Tako se lahko zgodi, da bo Šiško preživel v zaporu več tednov.

Tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo

Tožilstvo je imelo po sredinem sklepu izvenrazpravnega senata 48 ur časa za vložitev zahteve za preiskavo ali obtožnice. Vodja mariborskega okrožnega sodišča Darko Simonič danes pojasnjuje, da je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, zaradi česar morebitna obtožnica ne bo neposredna.

»Tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo, ker menimo, da je v okviru sodne preiskave potrebno zbrati dokaze in podatke, ki so potrebni za odločitev državnega tožilstva,« poudarja Simonič. 

Zaslišali več članov gibanja Zedinjena Slovenija

Možje v modrem so v zadnjih dneh zaslišali tudi več članov gibanja Zedinjena Slovenija, katerega predsednik je Šiško. Med drugim so zaslišali tudi sopredsednico gibanja Zedinjena Slovenija Anico Bidar, ki zatrjuje, da je bilo skupaj z njo zaslišanih še deset članov stranke, ki naj bi imeli tudi razgovore s kriminalisti. Nekatere naj bi kriminalisti obiskali na domu, druge v službi.

Kdo je govoril kaj?

Vodja Štajerske varde naj bi na travniku pred hišo v Janhovi prisotnim po poročanju Dnevnika dal jasno navodilo, naj v primeru, da jih ustavi policija, najprej sprožijo opozorilni strel, nato pa ustrelijo policista v nogo.

»To so izjave, ki so jih dali policiji, ampak trdim, da niso resnične. Šiško je posnel celoten zbor in je tudi tonsko posnet. Ta posnetek ima policija, jaz sem cel posnetek poslušal in nisem slišal teh zatrjevanj,« komentira Šiškov odvetnik.

Kmalu po prihodu na postroj naj bi popisali tudi krvne skupine udeležencev. Vse to naj bi pri Janhovi slišal Aleš Ernecl, ki je na torkovi novinarski konferenci na Trgu generala Maistra Šišku pred novinarji tudi sam postavljal vprašanja. Podrobnosti navodil poveljnika Štajerske varde pa je med preiskavo predstavil policistom. 

V Štajerski vardi kandidat Zedinjene Slovenije na zadnjih parlamentarnih volitvah

Na postroju je bil tudi Ivan Bolfenk. Kandidat Zedinjene Slovenije na zadnjih parlamentarnih volitvah ne skriva, da je član Štajerske varde. »Zamaskirali smo se zato, da ne bodo teh članov, ki smo bili prisotni, da jih ne bodo njihove družinske člane in vse ostale prijatelje maltretirali,« je dejal na torkovem razkritju pred novinarji.

Dokazi zbrani v policijski preiskavi pa očitno ne bodo dovolj za sojenje. Tožilstvo namreč ni podalo neposredne obtožnice, danes je podalo zahtevo za sodno preiskavo. Dokazovanje, da je nekdo ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve z oboroženim uporom, je namreč vse prej kot enostavno.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Janez Komunist (nepreverjen)

Kaj pripor,zapret barabo za 20 let,če pa bo ta kozo bradec kaj sral,pa še njega fuknat v rest,posebno pa treba te Šiškove podpornike vzet pod drobnogled.

Vipko
Truplo

Ja seveda... Nismo več v komunjarstvu, da bi to bilo tako enostransko. Saj ga ne zagovarjam, vendar vse po črki zakona in vsaj podobno za vse... tudi za leve na raznih maškeradah, ko se prav tako razkazujejo z orožjem.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

komunist geza (nepreverjen)

tebi pa je treba nagnusno mater naguzit s štilom od krampa

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Komunjarska kultura...

In reply to by komunist geza (nepreverjen)

Pubec z ulic M… (nepreverjen)

Geza koga boš te ti guzo...sirotek mali!!!

In reply to by komunist geza (nepreverjen)

Štajerka (nepreverjen)

Če je pol ljudi v Sloveniji tak omejenih kot si ti,potem Sloveniji nadaljnih sto let ni rešitve.Sicer pa ,kaj drugega pričakovat od komunista...

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Pubec z ulic M… (nepreverjen)

Janez komunist...pa nismo več leta 45, ds boste za 20 let zapirali.Neboš dočakal tega...neboš!!!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

meja je kot sito ...štajerci bodo pomagali....

Čarni vrag (nepreverjen)

Kaj pa neki čudaki z nekakšnimi čudnimi kapami, oboroženi z nemškimi MP 40, mausercami in mitraljezi, ki se prosto sprehajajo po partizanskih golažovanjih. A to ni grožnja "belogardistom"? Čudni so ti mariborski policaji in sodniki. Nekako vidijo samo na eno oko, pa še to ne najbolje. Tako smo imeli pred 6 leti v Mariboru uspešen napad na zakonito izvoljenega MB župana Kanglerja. Uničili so 10 radarjev za kontrolo prometa. Nobenega povzročitelja niso odkrili. Policaji so ali nesposobni ali pa so simpatizirali z razbijači. Zdaj pa juriš na Šiška. Res pa je trenutna vlada tako nesposobna, da jo lahko zruši že močnejši veter, brez tega smešnega Šiška in njegovih pajdašev.

Bolfenk (nepreverjen)

Budalo jedno.

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Zapreti !! in še njegovo bando ..vse po vrsti !!

Štajerka (nepreverjen)

Saj...to je stara komunistična praksa,zapret vse,ki niso po vašem okusu.Zato pa pri nam ne bo nikoli boljše,zaradi takih kretenov kot si ti in tebi podobnih.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Pubec z ulic M… (nepreverjen)

Janez Komunist...buci,buci,buci....sanjaj!!!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Ni čudno da pametni ljudje nočejo v politiko. Pa saj vsakega popljuvamo. Prišli smo do točke kjer je začela vladati anarhija in to velja za celi svet.

black panter

zaprejti trbej levičarsko bando,štera pomaga muslički gamadi ilegalno čez mejo

komunist geza (nepreverjen)

Mediji ko bi vi vedeli kakšno reklamu delate Šišku,,, Bo dečko kandidiral za Župana maribora in bo zmagal v prvi rundi,, in ti fantje bodo njegovi redarji ,, Legalno bodo nosili orožje,,,
Če Šiško sedaj kandidira za Župana Maribora GLADKO ZMAGA

Zmaj (nepreverjen)

Big LIKE , veli like.

In reply to by komunist geza (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice