Na prazniku vina in perecev so okronali 11. prekmursko vinsko kraljico.

Pod okriljem Društva vinogradnikov Dobrovnik, Občine Dobrovnik, Turističnega društva Dobrovnik, Zavoda za okolje in prostor Dobrovnik in Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik je minula sobota v občini Dobrovnik minila v znamenju praznika vina in perecev.

Spregovorili o dobrih praksah

V Kulturnem domu je namreč potekala mednarodna konferenca na temo vinogradništvo in turizem na obmejnem območju med Slovenijo in Madžarsko. Številni sogovorniki so na konferenci med drugim govorili o dobrih praksah, povezanih z vinogradništvom in turizmom. 

Dogodka so se med drugim udeležili generalni konzul Slovenije v Monoštru Boris Jesih, konzul Madžarske v Lendavi Zoltan Morovan, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in izvršni direktor Sava Hotels & Resorts Igor Magdič. Skupaj so si ogledali tudi Ampelografski vrt v Dobrovniških goricah, a osrednji dogodek je bilo kronanje 11. prekmurske vinske kraljice

Laskavi naziv je, kot smo že poročali, letos pripadel Špeli Casar iz Filovcev, ki je sicer članica Društva Gaj - vinogradniško turističnega društva Filovci. 

Visoki gostje s področja vinogradništva

Kronanja se je udeležilo veliko število članov prekmurskih vinogradniških društev, med njimi nekaj prejšnjih prekmurskih vinskih kraljic, vključno z dosedanjo vinsko kraljico Tamaro Casar, prisotni pa so bili še predstavniki vinogradniških društev, Slovenski red vitezov vina – omizje za Pomurje, evropski red vitezov vina – konzulat za Slovenijo in vinski vitez vina iz Madžarske Palfi Nemeš. 

Zbrane so nagovorili župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar, predsednik Društva vinogradnikov Dobrovnik Bojan Horvat in podžupan občine Moravske Toplice Dušan Grof, ki so poudarili, da je prav, da se spoštuje delo v vinogradu in v vinski kleti. 

Okronali novo vinsko kraljico

Ob zvokih fanfar sta k novi 11. prekmurski vinski kraljici pristopila in jo okronala predsednik Društva Gaj - vinogradniško turističnega društva Filovci Jože Tratnjek in podžupan občine Moravske Toplice Dušan Grof. Špeli Casar so nato izrekli čestitke ter ji podarili cvetje in darila.

Nova 11. prekmurska vinska kraljica bo odslej predstavljala prekmurska vinogradniška društva in kulturno dediščino po Sloveniji in v tujini. 

Špela Casar se je po osnovni šoli, ki jo je zaključila v Bogojini, odločila za turizem, kulinariko in vina, ter izobraževalno pot nadaljevala na Srednji Gostinski šoli v Radencih, nato pa še s študijem na Višji gostinski in turistični šoli v Mariboru. 

Med uradnim kronanjem je potekal tudi krajši kulturni umetniški program, v katerem so nastopile ljudske pevke iz Filovcev in moški pevski zbor iz Dobrovnika. 

Prilegli so se tudi pereci in šaljive igre

Ob tej priložnosti pa so se v avli Kulturnega doma na degustacijah različnih sort vin predstavila vinogradniška društva in vinogradniki iz Prekmurja in sosednje Madžarske. 

Na prazniku vina in perecev pa so vrle dobrovniške gospodinje za razstavo in pokušnjo spekle več vrst perecev, ki so jih obiskovalci lahko poskusili ob degustaciji vin.

Dogodek so sicer sklenili še s šaljivimi in zabavnimi mednarodnimi vinogradniškimi igrami, v katerih so svoje znanje, spretnosti in poznavanje vin pokazali člani petih vinogradniških društev. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice