Tako kot običajno na zadnji delovni dan v mesecu bodo danes nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje.

Svet pokojninskega zavoda je pokojnine namreč pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin.

Pri uskladitvi je treba v 60 odstotkih upoštevati rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 8,8-odstotna.

Najnižja pokojnina bo znašala 310 evrov

Najnižja pokojnina bo po uskladitvi znašala 310 evrov, zagotovljena pokojnina, ki pomeni najnižji znesek za tiste z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, bo 688 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431 evrov.

Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo denimo 500 evrov, bo višja za 26 evrov, tako da bo skupno znašala 526 evrov. Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo v višini 1000 evrov, pa bo višja za 52 evrov, tako da bo novi znesek 1052 evrov.

Naslednja uskladitev pa bo morda izredna. Svet pokojninskega zavoda je namreč že sklenil vladi predlagati 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila dalje.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda več kot 626.000. Samo starostnih upokojencev pa je približno 475.000.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
drobtinice za … (nepreverjen)

Ne ,delajte se norca z tem nič vrednim ,dodatkom k pokojnini .Vedno ,ko nekaj drobtinic ,dobimo vzganjate takšen halo .Ko pa doktorji in še kdo dobi dodatke pa ste tiho .Socialaši dobijo več denarja kot jaz penzije za 34 leta delovne dobe .

. (nepreverjen)

drobtinice za … ja no malo premalo delovne dobe maš ka bi doubo rejdno penzijo, ka se pa tijče sociale je pa prevelka absolutno.

In reply to by drobtinice za … (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Zvišanje pokojnine je pri nas zmeraj procentualno. Tudi ko se pokojnina zvišuje zaradi inflacije, odnosno draginje. Zvišanje je bilo za 5,2%. Pomeni, daje tisti z 500 EUR pokojnine dobil 26 EUR, oni , ki dobiva 1500 EUR pa je dobil 78 EUR. In vsi vzgojeni v "socialističnem" duhu pravijo, da je to pravilno. Nekatere "kapitalistične" države vsakih toliko časa to delajo drugače (predvsem, ko se blaži draginja). Tisti, ki imajo nižje pokojnine se jim ta zviša več kot pa drugim z višjo pokojnino. Nad določeno višino pa je povišanje procentualno občutno nižje. No ja mi smo pa pač solidarni ?

. (nepreverjen)

Ma daj no zvišanje bi moglo biti sigdar v iston zneski, keri majo večjo pokojnino so jo doubili v štarti, podražitve so pa za se iste.

In reply to by barcelona (nepreverjen)

barcelona (nepreverjen)

Izgleda, da mojega mnenja nisi razumel.

In reply to by . (nepreverjen)

ni jih (nepreverjen)

Seveda za upokojence nikoli ni malo več ,dodatka .Slišati je,da bi se naj denarno socialna pomoč v kratkem dvignila za 10 % .Tisti ,ki nimajo ure delovne dobe in se klatijo po mestu do dobili več denarja za pijačo seveda kot pa delavec ki je delal .

4975 (nepreverjen)

Žalostno, toda resnično.

In reply to by ni jih (nepreverjen)

Natashaa (nepreverjen)

Vsem dajte isto ne na procente. Tisti ki že imajo mizerno pokojnino dobijo 20e. Tisti ki pa imajo 2000 ali več pa dobijo 200e. Vsem dajte npr.100e. Isto je z plačami tisti ki imajo 4000e dobijo 400e tisti na minimalki pa 40e npr. Sramota tisti ki že itak i.ajo preveč dobijo še vec SRAMOTA

Starejše novice