Ste se tudi vi danes zgrozili ob pogledu na svoj avto? Naj vas potolažimo, da niste edini. Podobo našim jeklenim konjičkom te dni kazi puščavski prah, ki ga padavine spirajo iz zraka.

V ozračju je trenutno izjemno visoka vsebnost puščavskega prahu, ki naše kraje – v precej manjših količinah – doseže večkrat na leto. Včerajšnje padavine so tako pustile vidne sledi na naših vozilih in oknih.

Zaradi prahu je nebo nekoliko rjavkastega videza, poslabšana pa je tudi vidljivost, opozarjajo pri Arsu.

Tisoče ton puščavskega prahu na sončni strani Alp

Pojavu sicer botruje neobičajno globok ciklon, ki je nad Saharo v severni Afriki v ozračje dvignil ogromne količine puščavskega prahu. V naše kraje so ga izjemno hitro prinesli močni južni vetrovi.

Zračne mase sicer lahko omenjeni prah ponesejo še veliko dlje, pasati na primer vse do Karibskega otočja in amazonskega pragozda.

Medtem ko točne meritve količine prispelega prahu niso na voljo, pa pri Arsu na osnovi podatkov grške univerze v Atenah izpad prahu iz ozračja za naše kraje grobo ocenjujejo na okoli 1000 mg/m2. 

Kar 20.000 ton puščavskega prahu torej – glede na površino celotne Slovenije.

Vir: Facebook (Arso)

Tukaj si lahko ogledate tudi satelitske posnetke v realnem času, ki med drugim prikazujejo včerajšnjo ogromno količino prahu v atmosferi južnega dela Sredozemlja.

Zrak že kmalu čistejši – ali pač?

Ob morebitnih padavinah bodo dežne kaplje danes še puščale sledove. Dotok čistejšega zraka lahko pričakujemo jutri, a povsem brez nadlog tudi v prihodnje ne bo šlo. Puščavskega bo zdaj s prebujanjem narave preprosto zamenjal cvetni prah.

S spleta

Komentarji (0)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Starejše novice