V šolah in drugih institucijah je nošenje mask v prostorih, razkuževanje prostorov, umivanje in razkuževanje rok, vzdrževanje smiselne razdalje med otroki, ko so v razredih, postalo nova realnost.

Kaj pa obšolske dejavnosti, kot so glasbene šole in športne dejavnosti v šolskih ali zasebnih prostorih? Tam lahko pridejo v stik otroci iz različnih razredov, zato je upoštevanje sprejetih ukrepov ključno. 

V Plesni šoli Zeko pravijo, da bi radi plesali čim dlje, zato jim ukrepi niso odveč. »Kar se tiče razdalje med treningi že v osnovi ne moreš en poleg drugega plesati, tako da recimo, če damo roke narazen, je že meter in več razdalje,« pravi prvi mož Plesne šole Zeko Dejan Zečević, kjer tečajniki maske nosijo na primer v garderobah.  

Glasbena šola Muziklub uporablja prostore Osnovne šole III Murska Sobota, zato morajo voditi tudi evidenco vseh prisotnih, učence pa mentorji pridejo iskat do vhoda v šolo, kjer jih odložijo starši. Kaj pa sam pouk?

»Pri petju ne gre z masko, tam pač poskrbimo za nujno varnostno razdaljo, ki je ponavadi še večja, kot pa je predpisana, težko je tudi pri pihalih,« pojasnjuje vodja Muzikluba Murska Sobota Luka Sraka in nadaljuje: »V primeru klavirja in pa bobnov, tukaj so inštrumenti šolski, po vsaki uri se ti inštrumenti razkužijo, obrišejo, tako da je poskrbljeno za vse.« 

V Rokoborskem društvu Sobota pa pred vsakim treningom otrokom izmerijo temperaturo. Razkužijo si tudi roke. Pri borilnih športih, na primer rokoborbi, brez fizičnega kontakta ne gre. A nič ni tako, kot je bilo.

»Sprememba je velika, zdaj otroci na našem treningu izvajajo rokoborbo samo z enim partnerjem, tako da ne menjavamo več partnerjev, kot smo jih prej,« nam zaupa Stanislav Šernek, predsednik Rokoborskega društva Sobota in generalni sekretar Rokoborske zveze Slovenije.

Več je tudi iger in ogrevanja brez kontakta. A pravila so na prvem mestu in športniki to dobro vedo. Nekateri korona ukrepi pa v obšolskih dejavnostih niso niti nič novega, še opozarjajo.

»Na primer razkužila imamo že deset let na straniščih, ker delamo z otroki, vsako leto so bolezni, tako da mi smo ta razkužila uporabljali že prej,« pravi Zečević. 

Kot pravijo, upoštevanje ukrepov spodbujajo pri učencih in pri mentorji. Vodilo je jasno. Ostati zdrav. »Če bomo mi zdravi, če bodo otroci zdravi, bomo tudi mi lahko delali, bomo nadaljevali naše poslanstvo,« pa dodaja Sraka. 

Pomembno pa je še, da starši tudi na obšolske dejavnosti pošiljajo zgolj otroke, ki so zdravi in nimajo znakov nobene okužbe.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
czd (nepreverjen)

Zdaj se še naj na to spravijo ja...

Nwo... (nepreverjen)

Nova realnost je to ka je narod zaradi vas pokvarjenih medijov in laznive stroke grato se bole neumen kak je ze biu. Sran vas je lejko vse na sobotainfo ka zavestno sodelujete pri tej nateganciji.

Risto Kubura (nepreverjen)

Pa ka se mi zajebavlemo pa trosimo nase pejneze za te migrante, enostavno jih nabasati na avtobuse pa poslati toj zenski v bruselj pa v nemcijo h drugoj Namesto da bi zaprli meje in vse ubeznike lepo nazaj poslali, jih nemske ladje vozijo v italio, na grskih otokih so pozgali cel begunski kamp, oni dve bi jih pa za nagrado pod prisilo premestili po drzavah ki imajo zadosti svojih revezev. Clovek mora zraven takih nesposobnih politikov enostavno postati rasist . Z tako politiko ti kao demokrati spodbujajo se vec migrantov ki namesto da bi razvijali svojo domovino, rajsi tam vse unicujejo ter bezijo k evropskim butlnom na socialo .

nikson (nepreverjen)

Joj kaksno propagando zganjate:)
Zakoj pa nic ne pisete o firmah?

Pač nekdo1 (nepreverjen)

@Sobotainfo v pričakovanju novih rekordnih naslov že predčasno meša dr.... Vedite, da za stanje v kakršnem smo ste mediji isto krivi kot vladna elita!!! Zakaj vsak dan 10 novic????

Starejše novice