Vir: Facebook Mestna občina Murska Sobota
Osnovna šola IV Murska Sobota se že nekaj časa srečuje s pomanjkanjem prostorov. Kmalu se ne bodo več spopadali s prostorsko stisko, saj sta včeraj Zoran Hoblaj in direktor podjetja Lipa Saša Horvat podpisala gradbeno pogodbo za dograditev učilnic

En izmed poglavitnih namenov največje osnovne šole s prilagojenim programom v Pomurju sta vzgoja in izobraževanje. Vendar to ni vse, čemu se Osnovna šola IV Murska Sobota posveča.

Poleg zgodnje obravnave učencev, šola nudi podporo staršem in se osredotoča na trajnostno zaposlovanje oseb s posebnimi potrebami. Da bi lahko te funkcije opravljala v čim večji meri, je bila nujno potrebna rešitev za pomanjkanje prostorov. 

Tako sta podžupan v opravljanju funkcije župana Zoran Hoblaj in direktor podjetja Lipa Saša Horvat podpisala gradbeno pogodbo za dograditev učilnic na Osnovni šoli IV Murska Sobota.

Prostorska stika ovira pri celostnem izobraževanju

Pomanjkanje prostorov predstavlja največjo težavo ob vpeljavi nujno potrebnih vsebin kot so svetovanje, vpeljava sodobnih metodičnih pristorov do otrok s težkimi motnjami v duševnem razvoju in motnje v telesnem razvoju ter krepitev veščin za samostnojno življenje ter zaposlovanje.  

Z zagotovitvijo prostorov bodo učenci Osnovne šole IV deležni bolj kakovostne izobrazbe

Nuja po spremembah v arhitekturni zasnovi prostorov

Na področju vzgoje in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami je v zadnjih letih prišlo do korenitnih sprememb, iz zastarelega medicinskega pojmovanja prizadetosti se je razvil sodobnejši socialni pristop, ki stremi k vključevanju v vzgojno-izobraževalne in družbene procese ter čim bolj neodvisnemu življenju.

Ob tem se pojavi potreba po spremembah ne zgolj v samem delovanju šol, temveč tudi v arhitekturni zasnovi prostorov.

Iz leta v leto več učencev

Poleg zagotavljanja kvalitetnješega izobraževanja, k dozidavi učilnic botruje povečano število otrok. Na šoli je trenutno zasnovanih kar 16 oddelkov, število učencev se pa iz leta v leto povečuje. 

Učilnice za individualno delo, učno stanovanje ter povečana jedilnica

Nov prizidek bo zgrajen med Osnovno šolo III in Osnovno šolo IV, imel pa bo kar dve etaži. V sklopu novega prizidka bodo povečali tudi jedilnico

»Predviden prizidek je tlorisne velikosti 17,20 metrov krat 7,50 metrov in etažnosti P+1. Zgrajen bo na severovzhodni strani obstoječe Osnovne šole IV Murska Sobota, in sicer v dveh nadstropjih, vhod pa bo imel iz obstoječega objekta. Streha bo ravna, z minimalnim naklonom, fasada bo v svetli barvi,« je razložila ravnateljica osnovne šole IV.

Poleg večje jedilnice bodo s pomočjo prizidka pridobili tudi večje pritličje za sprejem učencev, učno stanovanje, dva kabineta ter več novih učilnic.

»Obstoječa jedilnica v pritličju se bo razširila v novogradnjo in s tem tudi povečala za sprejem večjega števila učencev. V pritličju novogradnje se načrtuje še pridobitev učnega stanovanja. V nadstropju pa pridobimo dva kabineta za individualno delo z učenci ter tri učilnice,« je še pojasnila.

Energetsko varčna dozidava

Nov prizidek naj bi bil v celoti energetsko učinkovit objekt, saj bo zgrajen z naravi prijaznimi materiali boljše kvalitete in ušporabo obnovljivih virov energije

Skoraj pol milijona evrov vredna investicija

Vrednost investicije je ocenjena na 475 194, 45 evrov, od tega bo Ministrstvo za zdravje in šport zagotovilo znesek v višini 270 062, 44 evrov. Preostalih 205 132 evrov pa bo krila Mestna občina Murska Sobota

Dela se bodo predvidoma pričela že v prihodnjih dneh, dokončana pa naj bi bila naslednje leto oktobra. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Čestitke vodstvu šole, ki se angažira v tej smeri.

. (nepreverjen)

Pa tudi vodstvu opčine seveda.

In reply to by . (nepreverjen)

Starš (nepreverjen)

Pri tem projektu je potrebno pohvaliti izredno aktivnost MOMS in njihove ekipe, ki je odgovorna za tovrstne investicije.
Razumeli so stisko šole, staršev in otrok in so pri tem naredili t.i. "extra mile" oz. več kot je bilo potrebno in to v času, ko so se cene v gradbeništvu absurdno zvišale. Bravo za MOMS in OŠ4 .

Cezar (nepreverjen)

hehe ... odličen izbor ... podjetje ma 4 zaposlene, pa do zidali šolo

DE&I (nepreverjen)

Lipa Lenart, 2,2 mio EUR prihodkov, 1,5 mio EUR sredstev, poslujejo z dobičkom. Pa še njihova predstavitev:
Zadruga je zaradi svoje posebne organiziranosti zelo prilagodljiva. Izvajamo dela različnih velikosti in zahtevnosti, ter združujemo v odvisnosti od projekta potrebno število izvajalcev. Naše članstvo in dodatna kooperacija nam omogočata izvajanje projektov investicijskih vrednosti tudi do 3 milijone €. Združujemo preverjene izvajalce del, ki skupaj z resursi naših ustanoviteljev zagotavljajo kapacitete srednje velikega gradbenega podjetja z 250 zaposlenimi delavci.

In reply to by Cezar (nepreverjen)

Starejše novice