Nestrpno odštevamo še zadnje dni do najdaljše noči letošnjega leta, kjer zagotovo ne bo manjkalo kulinaričnih dobrot. Za vas smo skupaj z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor pripravili idejo za preprost in prav poseben silvestrski meni.

Za vse tiste, ki boste zadnjo noč v letu ostali doma in je silvestrska večerja vaša skrb, smo skupaj z Mojco Polak iz Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor pripravili nekaj zelo okusnih predlogov.

Kakšni so letošnji praznični trendi?

»V kulinariki se kolo trendov vrti podobno kot v modni industriji. Vsake toliko pride v ospredje neko živilo, ki ostane v trendu in ga potem spet zamenja drugo. Trenutno chefi pri hladnih predjedeh zelo radi vključujejo jedi iz surovih rib, ki so pripravljene kot perujski cheviche ali kot klasični italijanski carpaccio. Še posebej so v modi modre morske ribe, kot so na primer skuša ali sardele. Malo glamurja pa potem dodamo s kaviarjem iz lososa ali postrvi,« je povedala Mojca Polak.

Predjed

»Pri toplih predjedi boste največ vtisa naredili z doma pripravljenimi testeninami. Postrezite s trendovsko zelenjavo kot je topinambur, rdeča pesa ali vijolično korenje,« predlaga Polakova.

Glavna jed

Polakova pravi, da naj bomo pri glavnih jedeh trajnostni in naj se izognemo standardnim filejem. 
»Presenetite z izjemno sočnimi govejimi ali svinjskimi ličnicami, ki se dobro ujamejo z bogatimi vinskimi omakami. Pozabimo na težke škrobnate priloge in bodimo raje razsipni z zelenjavo,« dodaja.

Sladica

»Pri sladicah je v ospredju tropsko sadje, ki ga lahko ponudimo v kombinaciji s kremo bele ali temne čokolade. Glamur dodamo z zlatim ali srebrnim prahom,« nam predlaga.

Predlog za naš jedilnik:
 
Carpaccio jadranske skuše s čilijevo majonezo in marinirano stebelno zeleno
***
Ravioli s kozjim sirom in ocvrtim žajbljem
***
Goveji vrat s temno omako, peteršiljevo korenje pečeno z rjavim maslom, pire cvetače
***
Pavlova z limonino kremo in ragujem manga ter pasijonke

In ne pozabite, naj bo silvestrska večerja čarobna in zelo okusna.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
teta pehta (nepreverjen)

Ehhh, kakšni trendi. Jaz sem najraje na stari dobri tradiciji. Tatarski, Prekmurska šunka, meso iz tünke, domače sušene klobase, ocvirki s čebulo. Kakšn dobra pašteta z bučnimi semeni. Dobrote od strica Janka iz Markišavec. Mnjam. Zraven pa dobra domača kapljica

Starejše novice