Matej Tonin, vodja poslanske skupine Nova Slovenija je v ponedeljek v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti predstavil svojo zadnjo knjigo »Upanje za Slovenijo«. V pogovoru, ki ga je organizirala TV IDEA, je Tonin podrobneje predstavil knjigo, ki obravnava osrednja slovenska družbena, gospodarska in politična vprašanja ter hkrati predlaga konkretne rešitve za bolj svobodno, varno in pravično Slovenijo

Veselje in upanje izginjata 

Še v duhu nedavnega praznovanja dneva državnosti se je Tonin na začetku predstavitve naprej dotaknil osamosvojitve Slovenije pred petindvajsetimi leti, ko je cela Slovenija slavila in se veselila svetle prihodnosti. Zdaj, petindvajset let pozneje, pa so slovesnosti precej drugačne. Veselje je izginilo in z njim tudi upanje. Od tu tudi ideja in naslov za knjigo »Upanje za Slovenijo«, v kateri Tonin podaja konkretne rešitve za boljšo Slovenijo, o kateri tako velikokrat sanja in upa.

V šoli premalo učenja o osamosvojitvi  

Med drugim se je Tonin na predstavitvi svoje knjige dotaknil tudi situacije v šolskem sistemu, ki je po njegovem mnenju klavrna. Zato je potrebna sprememba šolskega sistema, med drugim tudi uvedba dualnega sistema, ki bo poleg teoretičnega ponujal tudi praktično znanje.

»Izobražujemo se zato, da dobimo znanje za reševanje družbenih problemov«.

V razpravi o težavah v šolskem sistemu je Tonin opozoril tudi na pomanjkanje učenja osnovno pa tudi srednješolcev o osamosvojitvi Slovenije, ki je omenjena le na nekaj straneh v učbenikih.

Dotaknil se je tudi pokojnin 

Podrobneje pa se je Tonin dotaknil tudi področja pokojnin v Sloveniji, in priznal, da je presenečen, kako veliko upokojencev je prepričanih, da se je denar, ki so ga vsak mesec plačevali pri plači nalagal na poseben račun državne blagajne. In bodo zdaj, ko so v pokoju, ta denar začeli črpati v obliki pokojnin.

A žal ni tako, saj slovenski sistem, kot je pojasnil Tonin, sloni na solidarnosti, kar pomeni, da sedanje generacije zaposlenih oziroma delavcev plačujejo za pokojnine sedanjih upokojencev.

Potrebna pokojninska reforma

Tonin je med drugim izpostavil razmerje med upokojenci in zaposlenimi, ki je eno najpomembnejših. Kot je še poudaril, je velika večina pokojnin prenizka, in ne omogoča normalnega življenja. Zato je pokojninska reforma nujna, da se ustavi nadaljnje padanje pokojnin, in se ljudem zagotovi dostojne pokojnine, s katerimi bodo upokojenci lahko preživeli.

Tonin je na predstavitvi svoje zadnje knjige »Upanje za Slovenijo« poudaril tudi, da je prvih petindvajset let po začetnem navdušenju in zanosu prineslo veliko razočaranj in apatije. Zato je potrebno naslednjih petindvajset let začeti drugače.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Reporter (nepreverjen)

Zakaj je "moral" dati svojo fotografijo na naslovnico?
Morda za to, ker hoče "povedati" da prevzema odgovornost za vse kar je napisal?
Kaj pa je pravzaprav napisal-povedal?!
Ali pač zato, ker hoče "pokazati" da je ON vse to napisal?

Ja, politika je brutalna in nesramna, kot se morda občutijo ta (nekorektna) vprašanja.
Tako kot življenje samo.
A tudi operacija na telesu je včasih brutalna, ko nasilno poseže v organizem - zato da ga bo spravila nazaj v red. Pa se nihče ne pritožuje-vsak hoče zdravje nazaj.

Enostavno ne gre, da bi ostal "lep, fin in čist" v politiki, če hočeš spreminjati stvari tudi "pod površino", kajti tisto kar se vidi, in je všečno, je le kozmetika...
Temeljite spremembe je treba uvesti "od znotraj" in "iz korenin".
Za doseči nekaj takega se je pa treba skoraj nujno "umazati"-da prideš ljudem "do živega".
Naliti jim čistega vina, to pa boli...

Vprašanje je, ali si upamo ZAVESTNO postaviti ključna vprašanja-takšna, ki bodo prinesla odločilne rezultate, a nas bodo tudi v živo bolela...zavestno.

Ne razumete?! Eh, morda je pa tista profesorica iz FDV, le imela malo prav...
Borut bi že vedel, on je strašno pameten - vsaj tak vtis daje, ko ga gledaš na TV.

Gost (nepreverjen)

Za njega je upanje izginilo? Zakaj pa še te sediš v parlamentu??

komentator/ka (nepreverjen)

Preden nadaljujete s komentarji tisti, ki menite da obvladate, preverite svojo kompetentnost
in dokažite, da se je gospa iz FDV, ki je kritizirala Prekmurce...-saj veste- motila o vas:

#The ideology that dominates our lives has, for most of us, no name. Mention it in conversation and you’ll be rewarded with a shrug. Even if your listeners have heard the term before, they will struggle to define it. Neoliberalism: do you know what it is? Its anonymity is both a symptom and cause of its power. "

Izkoristite priložnost - in ostanite (modro) tiho, in se ne skrivajte za anonimnostjo...

https://www.theguardian.com/books/2016/apr/15/neoliberalism-ideology-pr…

Gost Gost (nepreverjen)

Je Tonin kaj drugačen od ostalih politikov?

Gost (nepreverjen)

In takšni nam bodo pisali pravljice ???????!!!!!!!!

Starejše novice