Marjan Dora je v oddaji Dora - nedeljski pogovori gostil slovenskega popotnika in aktivista za človekove pravice Toma Križnarja, ki vas bo popeljal skozi zgodbe sveta. 

Strojni inženir in ekonomist z dobro in obetvavno službo v kranjski Iskri. Samo pet let je bil zadovoljen s takim stanjem, potem je vse pustil in začel na različne načine hoditi po svetu.

Križnar pravi, da ga je vedno zanimalo, kaj je za devetimi gorami in devetimi vodami, prva pot – z avtoštopom, ga je vodila v Amsterdam in okrog Evrope.

Bil tudi v zaporu

Že pred več kot desetimi leti je opozarjal, kam vodi brezbrižna politika svetovnih velesil do Afrike. Danes ves svet, predvsem pa Evropa plačuje davek take politike. Križnar s svojo ženo Bojano kljub ignoranci celega sveta potuje tja in kaže, kaj se dogaja.

Posilstva, nasilje, umore sta poskušala preprečiti tako, da sta domorodce oborožila z miniaturnimi kamerami in število nasilnih dejanj se je zmanjšalo. Edini, ki je dojel tragedijo ljudi v Nubah, je bil pokojni slovenski predsednik Janez Drnovšek. Ko je postalo za njegovega sla Križnarja preveč nevarno, predsednik prekliče svoje pooblastilo, Tomo ostane v Sudanu, za dva meseca ga zaprejo. 

Po vrnitvi v Slovenijo ne odneha ...

Pravi, da pri Nubah ne gre samo za fizično pojavo, »v teh ljudeh so vrednote, ki jim ostali sledimo manj.« 

V oddaji tudi presenečenje

V stol nasproti Marjana Dore je sedla tudi Bojana Pivk Križnar, soproga Toma Križnarja, ki ga je predstavila s čisto drugega zornega kota.

Tomo Križnar je pogovor sklenil z dejstvom, da težava ni v Afriki ali pa v velesilah, temveč v nas samih, »ker še nismo prilagojeni na dane razmere«.

Vendar dodaja, da je v preteklosti človeštvo vedno našlo rešitev, zato verjame, da nas bo tesnoba, ki jo čutimo, da je treba nekaj narest, vendarle prislila, da bomo obstali, »ker ta nagon po ohranitvi pa tudi imamo.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sivacelica

Ne maram Križnarja. Lahko je, kot pravimo, s polno ritjo srati. In rešimo Nube? Zakaj le, rešimo raje nas same!

Čudo (nepreverjen)

Ti rešuj samega sebe, ker za kaj več tudi nimaš srca.

In reply to by sivacelica

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Starejše novice