Zgodba o arbitraži v Prekmurju ima srečen in manj srečen konec. Slovenija je namreč v tem delu države nekaj dobila pa tudi nekaj izgubila.

"Zdaj se že dosti boljše počutimo, saj vidimo, da se stvari premikajo in smo zadovoljni," pravi Marina Žerdin, prebivalka Mirišča, majhnega zaselka na spornem območju Hotize, ki je po odločitvi arbitražnega sodišča pripadlo Sloveniji. 

Ker Hrvaška ne priznava odločitve arbitražnega sodišča domačini v Mirišču še vedno živijo v negotovosti, a pravijo, da so se zadeve vseeno začele premikati. S septembrom so se namreč začeli postopki za prenos katastra, ki je bil prej na Hrvaškem, zdaj pa bo v Lendavi.

"Želja vseh nas, ki živimo na tem območju pa je, da bo Mirišče ulica pod Hotizo," pravi Žerdinova in dodaja, da so že vložili prošnjo na občino. Mirišče je bilo do zdaj namreč uradno del Brezovec.

Na območju Upravne enote Lendava je bilo sicer vloženih 32 vlog, ki so zajemale več kot 100 hektarjev zemljišč.

"Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije je na območju Upravne enote Lendava prejel 32 vlog za zemljišča v skupni površini nekaj več kot 100 hektarjev. Stroški zagotovitve zemljišč upravičencem so bili ocenjeni na 200 tisoč evrov," pa so nam glede situacije na obmoju UE Lendava povedali na Ministrstvu za javno upravo.  

Sedem od desetih družin se je vrnilo v Slovenijo

Če so prebivalci Mirišča odločitev arbitražnega sodišča sprejeli z navdušenjem, pa je petintrideset razočaranih prebivalcev Razkrižja ostalo na hrvaški strani meje. Od desetih družin, ki so ostale na Hrvaškem, se jih je sedem odločilo za selitev v Slovenijo, za kar jim je država tudi nakazala odškodnino. 

Višina odškodnine je sicer določena glede na število članov gospodinjstva. Tako je posameznik, upravičen do 45.300 evrov, dvočlansko gospodinjstvo do 67.950 evrov, za vsako nadaljnjo osebo pa je nato predvidenih še 15.100 evrov.

Nekateri so si že uredili zemljišča v Sloveniji, vendar se zaradi zavisti, ki so je deležni, ker jim je pripadla odškodnina, ne želijo izpostavljati. Župan Razkrižja, Stanko Ivanušič, pravi, da bodo lastniki hiše na Hrvaškem vzdrževali, saj jih lahko imajo kot vikende, vendar to predstavlja dodatni strošek, saj jih bo težko prodati.

Nekaj manj kot 380 tisočakov

Ministrstvo za javno upravo je skupaj prejelo 38 vlog za finančno pomoč pri izbiri prebivališča, ki se nanašajo na 98 oseb v višini 2.793.500,00 evrov. Največ, kar 24 vlog je bilo podanih na Upravni enoti Piran, po sedem pa v Ljutomeru in Metliki. Vse vloge še niso preverjene, skupni znesek izplačil pa trenutno znaša nekaj manj kot dva milijona.

"Na odločitev čakajo še štiri vloge, pri katerih preverjamo ali izpolnjujejo zakonsko določene pogoje za dodelitev finančne pomoči pri izbiri prebivališča. Znesek izplačil na podlagi pravnomočnih odločb v skladu z določili 17. člena ZUVRAS za upravičence iz območja Upravne enote Ljutomer znaša 377.500,00 evrov," so nam sporočili iz Ministrstva za javno upravo.

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
carinik (nepreverjen)

Boljše, da bi ta denar namenili za begunce, za rešitev humanitarne katastrofe v svetu, za pomoč pri integraciji, za subvencije pomoči potrebnim, za tiste, ki ne morejo preživeti iz mesca v mesec, ki nimajo za kurjavo, obnovo bivališč, takih, ki si ne morejo privoščiti minimalnega standarda, starejšim, bolnim, v glavnem dosti interesentov je, ki bi po moje prej potrebovali pomoč. Tem, ki so skasirali zato, ker je pač (enkrat verjetno bo) črta na zemljevidu višje, še naprej pa so v EU, še več bi vam privoščil, vendar je zmanjkalo, ker bodo zaposlili še nekaj birokratov, ki bodo operativno prevzeli risanje črte, potem so tu še svetovalci, koordinatorji, pogajalci, odvetniki, marketing,.... Prava štala je zradi ene črte na papirju.

Vipko
Truplo

Po svoje bi se kar strinjal s tabo, razen: to ni tako enostavno, da bi to imenoval "črta na papirju". Vseeno mora država poskrbeti za "svoje državljane", kateri so ostali na drugi strani meje zdaj v celoti, ali delom premoženja. Za arbitražni fijasko niso krivi prebivalci Razkrižja in še kje v Sloveniji. Mi smo dobili večji del tiste "banje", kateremu pravimo Piranski zaliv na račun prodaje šestdesetih prebivalcev Razkrižja in še kje. Slovenska politika, katero je v teh letih vodila skoraj izključno levica je stremela samo k temu, da dobimo pol zaliva, za ostalo pa se jim je po svoje fučkalo.

Da so za vse poskrbeli naši vrli "levaki" je jasno: Prvi fijasko je Pahor, kateri je na vse pretega silil v sporazum, pa bi morali samo toliko počakati, da bi Hrvaška pristala na neki dogovorni sporazum in bi jo šele nato spustili v EU. Za drugo zadevo sta poskrbela tista idiota, katera sta si telefonirala o sporazumu, pa tega ne bi smela. Drenikova je seveda dobila drugo službo, sodnik pa se upokojil, noben pa ni odgovarjal. Da so vsi pripadniki "levih" ni potrebno še enkrat posebej naglašati.

Sedaj pa levičarji tule spet raztrgnite in začnite s svojimi razlagami. Itak je vedno kriv nekdo drug...

Nekako sem mnenja, pa upam, da se motim, da bomo morali tudi mi odstopiti od sporazuma in začeti pogajanja s Hrvaško na novo. Koliko denarja smo že zapravil za ta sporazum je jasno, koliko pa še bomo v tem primeru? Hrvaška bo imela veliko boljšo pogajalsko pozicijo, to je jasno. Mi ji lahko samo grozimo, da bomo blokirali vstop v "šengen" in v še neko organizacijo. Ker pa je vsaj vstop Hrvaške v šengen tudi naš interes... prej ali slej zadržkov več ne bomo imeli. Samo domnevam... in kaj potem?

Koliko se ostalemu delu Slovenije skrbi za Prekmurje goviri tudi dejstvo, da kljub vsemu, kar je Pahor glede tega "zajebal", še vedno ostaja najbolj priljubljen politik. Rek "pa sedaj razumi to, če moreš" seveda ne velja, kati banjo smo/so v Ljubljani dobili, za nekaj tam "desno od zemljevida" pa jim je vseeno.

In reply to by carinik (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Zakaj je potem Janez Jansa svojim ljudem zapovedal, da morajo voliti Pahorja za predsednika drzave? Slovenija odlicno skrbi za Prekmurje. Na desetine in desetine milijonov evrov posilja v Prekmurje za razvoj in gospodarstvo, a ti veliki milijoni se vedno v Prekmurju nekje izgubijo. Bi se ti kaj o tem pozanimal. Kar se pa tice teh ogromnih odskodnin - nekateri ljudje so na lahek nacin prisli do precejsnjega premozenja!!!!!!!!! Kako so pa lahko prej ziveli desetletja tam in ni bilo nobenega problema??????????? POLITIKA JE NAJVECJA KURBA NA SVETU.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Spet se oglašaš s svojimi neumnostmi! Janša nima z mejo ničesar, zato to niti ne omenjaj. Volitve so bile eno, to pa je drugo. Tam se je volilo (tudi sam sem) samo boljšo varianto od obeh slabih. Večini je to jasno, le tebi ne!

Ker da denar, kateri prihaja tako na veliko v Pomurje, upravljajo tvoji levaki, kar njih vprašaj... kje je? Lahko začneš z Horvatom, pa nadaljuješ... Da je bil zraven tudi kakšen posameznik desnice bo seveda tudi držalo. Vse vprašaj, ne mene, ker nimam nič s tem! Pozanimal pa se ne bom, ker mi tudi zaradi tega ne bo nič lažje v življenju!

Glede lahko pridobljenega premoženja: ponovno nam hočeš razlagati neke zadeve glede stanovanj, nimaš pa pojma o ozadju. Da ti pojasnim: kot nova država smo rabili denar za vse mogoče in tu je država ubila nekaj muh naenkrat: dobila je sredstva, ni bilo potrebno najemati zunanjih kreditov (če bi jih v večini kot mlada in neznana država sploh dobili), država je zadovoljila večje število prebivalstva in predvsem: ni ji bilo več treba skrbeti za ta stanovanja, kar je tudi zahtevalo precejšnja sredstva. Niti pod razno ne bi imela uspeha pri prodaji po realnih cenah, četudi malce spuščenih. Zainteresiranci bi morali najeti kredite pri bankah, je pa vprašanje, koliko denarja je bilo na razpolago in ti krediti... niso bili nikoli poceni.

Da to ni bilo pošteno do takih, kateri so si/ste si z lastnimi žulji zgradili hiše in pridobili druge materialne vrednote je seveda tudi jasno. Je pa tudi veliko takih, kateri so si marsikaj zgradili na račun velike inflacije in že moja generacija v neki meri, še posebej pa mlajše, te možnosti več niso imele, saj se je računala revalorizacija. Tudi to ni pošteno... ampak ti izgleda ne razumeš, da je v življenju marsikaj nepošteno.

In tema je meja, arbitraža! Se lahko držiš tega?

In reply to by DF (nepreverjen)

horror1 (nepreverjen)

Torej si ti volo človeka keroga zdaj obtožuješ v zvezi z arbitražnim sporazumom? Kak te je nej sran. Ge maš ti hrbetnico? Tej izgovori ka si volo manjše zlo je takša neumnost ka da bi mejne nešče pito ali ščen ka mi vrejže vkraj desno ali lejvo rokou ali niti eno. In bi ges pravo ka mi naj vrejže lejvo ka jo ne nucan telko ka itak z desno vse delan in de menje škode. Nebi pa izbral možnosti ka mi niti ene ne vrejže. Takše fore tij delaš. Pa pišeš glih tak kapitalne neumnost v skoraj sakšon tvojon posti. Pa ne trudi se zdaj dale opravičevati toga zakoj si Pahora volo, zdaj pa sereš po njen.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Kaj ima s tem veze hrbtenica oz. je bila poteza velikega dela volilne desnice, torej tudi mene, v redu! Ti ne razumeš, da je eden MORAL biti izvoljen. Da ne bi bil, ankete pa so tako nakazovale, izvoljen Türk, smo se pač mobilizirali in volili boljšo opcijo me dvema slabima? Če sploh ne bi šel volit, bi me lahko šele spraševal o hrbtenici! Glede roke bi moral napisati: obe roki, če ne izbereš nobene. Potem bi se tudi ti odločil, zanesljivo, kakor smo se mi.

Volitve so bile pred tem fijaskom, res pa je, da ne tudi ne vemo, kaj bi Türk naredil glede te meje? Če imaš nekoga rad, ne pomeni, da ga boš imel celo življenje. Če je nekdo pošten in mu nekaj zaupaš tudi ni garant, da te v bodočnosti ne prinese naokrog. Torej imam jaz, pa tudi ti, pa še ostali, pravico kritizirati nekoga, kateremu smo vseno nekako zaupali, če v nadaljevanju dela ali je naredil kaj slabega. In še ključno oz. ponovim, kar sem bežno že omenil: arbitražni sporazum je Pahor podpisal kot predsednik vlade, volili pa smo predsednika države leto, dve pozneje, ko se še niti približno ni vedelo, kako se bo zadeva izšla. Ti letnice nagajajo, kakor še marsikomu?

Tako, da pišeš neumnosti oz. je celi tvoj post po mojem mnenju neumnost.

In reply to by horror1 (nepreverjen)

horror1 (nepreverjen)

Tu se glih kaže cela žalost desnice. Ljudje brez lastnega jaza, volite po komandi. Meni kak levičari sta niti eden od teh dveh na predsedniških volitvaj nej bila pametna izbira, zato san niti enomi nej dao svoj glas. Ti pa zdaj tu neka bluziš pa nakladaš pa iščeš izgovore za svojo brezhrbetničarstvo. Volo si Pahora zatou ka je iz desnoga centralnoga komiteja prišla komada ka ga trbej voliti. Zdaj pa Pahor vrača usluge tak ka nastavla na položaje razne Janšove kadre. Pahor je glih takšna brezhrbteničarska ameba tak kak večina desnoga volilnoga telesa. Ne ven sploj kak njemi lejko što povej ka je on levičar. Že neven kelko postov si napiso kakšen drek je Pahor pa kelko je slaboga napravo za Slovenijo, v isti sapi pa se hapiš pa opravičuješ to ka si ga ti pomago izvoliti za predsednika države. Resno, kak te je nej sran ljigavec eden?

In reply to by Truplo

alomash (nepreverjen)

tij pa se nemaš sploj kaj glasiti ka nejsi izpuno svoje pravice pa dolžnosti ka bi šau volit..

In reply to by horror1 (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Glej ti njega. Napisal si cel roman, v katerem si potrdil ravno tisto, kar sem sam napisal v nekaj stavkih. CE JE TEMA ARBITRAZA, ZAKAJ SI SE RAZPISAL O KRIVICNEM ZAKONU, PO KATEREM SI ODKUPIL DRUZBENO STANOVANJE, ZA KATEREGA SMO VSI ZAPOSLENI OD SVOJIH PLAC PRISPEVALI DOLOCEN PROCENT ZA IZGRADNJO IN VZRZEVANJE STANOVANJ, PO 10 % VREDNOSTI STANOVANJA???????? Te pece vest, ker je bilo to zelo krivicno proti vsem, ki te moznosti niso imeli in je nikoli ne bodo imeli???????? Da se bo vedelo, ta krivicni zakon - Jazbinskov zakon - je sprejel DEMOS!!!!!!!! Ne lazi o sredstvih, ki jih je drzava s tem dobila in jih je nujno potrebovala, ker v take lazi lahko verjame samo idiot. Vecina stanovanj je bila odkupljena z bancnimi posojili na 10, 20, 30 let. Danes najemnik stanovanja v dveh letih placa toliko najemnine kot ste takrat odsteli za odkup novega stanovanja!!!!!!!! JE TO POSTENO????? NI IN NIKOLI NE BO !!!!!!!!!!!!! Tudi tista, da je nova drzava potrebovala nujno denar je ena velika laz!!!! Vse blagajne so bile polne, ko smo se odcepili od Jugoslavije. Za nekaj let rezerve v vsaki.. DESNICAR pac, ki ne poznas zgodovine svoje drzave, ceprav se ravno desnicarji imate za najvecje domoljube. Kr je pa najbolj smesno in zalostno pri tebi, je pa to, da si ze v naslednjem komentarju pisal to, kar sem ze jaz napisal. Daj, preberi si kdaj svoje pisanje. Zdaj bos imel veliko casa, ko bos v penziji. Pa napisi nam kaj o tvoji veliki pokojnini, ki jo bos dobil po Vizjak - Jansevem zakonu. Za primerjavo: jaz sem dobil pokojnino po levicarskem zakonu ZPIZ - 1 in imam pokojnino v visini 77, 5 %pokojninske osnove za 42 let dela, ki znasa nekaj vec kot 1.300 evrov. Ker si lani in predlani tako zelo hvalil Jansev zakon ZPIZ - 2, sem preprican, da bos imel veliko visjo pokojnino od mene. Je tako? UBOGI! Vsaj malo wse zgodovine nauci!

In reply to by Truplo

Landini

Prav zaradi takega razmišljanja v času Juge, imamo danes vse bivše države probleme.

In reply to by carinik (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Kaj ti ves o Jugoslaviji?

In reply to by Landini

Landini

Veliko res ne, ker sem naravoslovec. Vem pa to, da če bi se bili takrat sposobni zmenit glede mej, danes teh problemov ne bi bilo.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Hudic je, ko nekdo zahteva tisto, kar nikoli ni bilo njegovo. Se vecji hudic je to, da doloceni politiki - Marjan Podobnik, Zmago Jelincic in se kdo - dobro zivijo na racun tega, da naivnim ljudem lazejo zaradi meje in mejnih vprasanj. Marjan Podobnik je leta in leta imel organizacijo 25. maj, s katero je strigel naivne ovce in pri tem zivel na veliki nogi. 45 let v Jugoslaviji ni bil noben problem z mejami, ljudje ob meji so ziveli v slogi in prijateljstvu. Potem so se pa na obzorju pojavili mlecnozobi in zeleni politiki in iz tega napravili celi direndaj. Desnicarji zdaj pa navalite. Cel vecer je vas. Kdo bo prvi?

In reply to by Landini

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Ves ta problem okrog meje bi se dal zelo enostavno rešiti in to brez tako velikih finančnih stroškov ampak dokler bomo za vlado imeli BUTALCE bo tako.
REŠITI BI SE DALO TAKOLE:
Sesti skupaj z Hrvati iti po meji od hiše do hiše in enostavno kjer živijo Slovenci gre na slovensko stran, kje pa živijo Hrvati pa na hrvaško stran pa je problem rešen brez odškodnin. Ampak ne vlada - BUTALCI se drži neke odločitve nekih ostarelih mož, ki nikoli niso prišli na kraj dogodka ampak so nekaj določili iz lepih pisarn iz za velik denar. Slovenija mislim BUTALCI strogo vztrajajo pri tem čeprav odločitev ni v našo korist, še več celo tožijo Hrvaško IN VESTE KOLIKO TO STANE. AMPAK DENARJA JE DOSTI.
IN KOLIKO STANE ZDAJ TA ODŠKODNINA KI JE BILA NAKAZANA TEM LJUDEM OB MEJI NA KONCU PA ŠE TI LJUDJE OSTANEJO LASTNIKI SVOJEGA KI BI NAJ BILO NA HRVAŠKEM, tudi to ni pravično. Vse to je samo dokaz da slovenski BUTALCI - vlada ima denarja kolikor hočeš za malega človeka pa denarja ni.
Na koncu se bomo itak morali dogovoriti za mejo z Hrvati ker tu druge rešitve ni . SPRAŠUJEM SE ALI BODO ZDAJ VSI TISTI KI SO DOBILI DENAR TA DENAR VRAČALI.
V Prekmurju danes najboljše skoz prideš če so MADJAR, CIGAN ALI PA 2 METRA NA HRVAŠKEM ZA VSE OSTALE LJUDI PA SE TEM BUTALCEM JEBE (op. iz.).

Vipko
Truplo

Mislim, da so obstajale razne komisije, katere so hodile ob meji in poizkušale določiti mejo. Točno ne vem, vendar bi kar rekel, da so Hrvati bili za dogovor pri večini kopenske meje, le glede morja so bili vztrajno proti, kakor mi za. In dogovora... nikoli ni bilo. Bil bi pa, če bi mi vztrajali, da je prvo potrebno skleniti sporazum in šele nato dali pristanek za vstop Hrvaške v EU. Ampak, kot pravilno trdiš, našo državo več ali manj vodijo "butalci"!

Ker pač ne vemo, kako bo naprej, življenje pa teče, je vlada pač naredila, kar je glede teh odškodnin. Dobro, pa tudi zelo narobe! Dobro je, da je dala denar vsem, kateri so ostali na hrvaški strani, za nakup premoženja na slovenski strani, vendar bi morala potem država avtomatično postati lastnik premoženja teh ljudi na hrvaški strani in to potem tam poizkušala prodati. Sedaj je nekdo dobesedno dobil poklonjeno premoženje na hrvaškem, katerega bo prej... ali slej prodal, čeprav po hrvaških cenah in četudi pod ceno. Kot se pravi: Darovanemu konju se zobje ne ocenjujejo!

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

+- (nepreverjen)

Kot smo zgubili Trst, Bad Radkersburg,.... bojo nas za par generacij počasi razprodali.

In reply to by Truplo

proizvodnja (nepreverjen)

Berem te komentarje, pišite o meji in težavah ljudi, ki se soočajo s tem. Kakor koli, vemo, kdo je kriv za arbitražni sporazum. Referendum je bil in večina je povedala, da se strinja z njim. Sicer so nas Hrvatje spet "nadmudrili", ko pa mamo butaste voditelje, ki jih lahko speljejo na led oziroma po domače scat. Po moje Hrvaška nebi videla EU od znotraj, dokler nebi bila rešena meja.
Ljudje niso krivi, kako gre meja. Mislim pa, da jim država mora pomagat pri reševanju njihovih problemov v kolikor želijo ostati v Sloveniji. Država zapravlja denar za veliko večje neumnosti, kot je pomoč državljanom, ki so ostali izven Slovenije.
Mnenja sem, da so eni fauš kakor gre ona Brendijeva "če faušarij bi gorela, cela v ognju bi bila". Pa srečno Slovenija in njeni državljani!

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj lahko še zadnji idealist vidi, da nas je EU izdala in prevarala. Pri podpisu sporazuma, da se problem z mejo prenese na arbitražno sodišče je podpisala tudi EU oziroma v njenem imenu predsednik Švedske, ki je tedaj predsedovala EU. Po sodbi pa si je EU oprala roke in trdi, da moramo zadevo rešiti sami.

Zmago je zmagal (nepreverjen)

https://www.youtube.com/watch?v=qHeDkMsD1iU
Zmago JELinčić je marsikaj napovedal leta 2008

DF (nepreverjen)

Zakaj ze je bil on zaprt?

In reply to by Zmago je zmagal (nepreverjen)

LJUKAV KO LJISIC (nepreverjen)

Besede izrečene v kultnem filmu "BOTER"- politika in kriminal , to je eno in isto.

čarni vrag (nepreverjen)

Slovenska politika je diletantska in nam dela samo škodo. Ta Arbitražna sodba je v škodo Slovenije, a jo trmasto enostransko vsiljujemo. Čeprav je še popolnoma nejasno kako bo z mejo, mi že trošimo milijone. Bomo tudi nogometno igrišče za Kapca United selili? Za bolne otroke pa zbiramo zamaške.

lauraas (nepreverjen)

Tako je to, ker leve vlade niso domoljubne in se ne grebejo za domovino! Raje muslimanom in črncem luksuz.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice